• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs strādājam, un mums ir ko rādīt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.1997., Nr. 315/316 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46081

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 1998. gada elektroenerģijas tarifiem

Vēl šajā numurā

05.12.1997., Nr. 315/316

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs strādājam, un mums ir ko rādīt

Valmieras uzņēmēji dodas pasaulē

Latvijas preču izstādē Kaļiņingradā prezentējās četras Valmieras rajona firmas. Atskaitot Rīgu, tas bija visplašāk pārstāvētais reģions. Šis fakts apliecina Valmieras uzņēmēju aktivitāti un strādātgribu. Tādēļ uz sarunu par uzņēmējdarbību šajā Vidzemes pusē lūdzu Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras Valmieras nodaļas vadītāju Uldi Cauni .

— No mūsu rajona šajā izstādē piedalījās akciju sabiedrība “Valpro”, “Valmieras durvis”, “Vidzemes piens” un “Sviesta siera eksports”. Tas sastinguma periods, kas bija jaušams vēl pāris gadus atpakaļ, nu ir pārvarēts, uzņēmumi izgājuši privatizācijas posmu, sākuši attīstīties un nostiprināties. Šo virzību apliecināja arī biznesa dienas, kas šoruden notika Valmierā. Uzņēmumi atraduši savu vietu Latvijas tirgū un tagad meklē produkcijas noieta iespējas ārpus mūsu valsts robežām. Vieglāk ieiet tirgū, protams, ir firmām, kuras pastāvēja jau agrāk, taču ir arī daudz uzņēmumu, kuri savu darbību sākuši pilnīgi no jauna.Mūsu reģionā pašlaik ļoti strauji attīstās kokapstrādes bizness. Piemēram, meistari no bijušās “Daiļrades” izgatavo interesantas bērnu rotaļlietas, pēc kurām ir liels pieprasījums. Raksturīgs piemērs ir jau pieminētās “Valmieras durvis”.

Vajadzīgas zināšanas par tirgus pieprasījumu un biznesa attīstības likumsakarībām, lai šīs jaunās ražotnes pārkāptu amatnieku darbības slieksni un kļūtu par nopietniem uzņēmumiem. Te varētu runāt arī par tekstilražošanas nozari, kuras izstrādājumi veiksmīgi var konkurēt ar ārvalstu preci gan Latvijā, gan ieņemt savu vietu Baltijas un Ziemeļvalstu tirgū. Šeit pieminēšanas vērts ir individuālais uzņēmums Vecpiebalgā “Vidzemes tekstils”. Tas gan neatrodas tieši Valmieras rajonā, taču izgatavo ļoti interesantus un kvalitatīvus sieviešu un vīriešu apģērbus no vilnas, arī dažādas segas un pārklājus, kas lieliski var pārstāvēt Latviju ārzemēs.

— Vai tas nav šīs firmas nopelns, ka pēc ilgiem gadiem Vidzemē atkal pagastus apbraukā mašīna, kas savāc no zemniekiem aitu vilnu un to izdevīgi maina pret dziju?

— Jā. Viņi šo vilnu pārstrādā. Tāpat kā kādreiz sadzīves pakalpojumu kombināti. Taču tas ir ilgstošs process, kamēr šie mazie uzņēmumi iekaro savu vietu tirgū. Bez iepriekšminētajām zināšanām jāprot arī valodas, kas sīkajiem uzņēmējiem nereti rada lielas problēmas. Tādēļ arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Valmieras nodaļā regulāri rīkojam gan datorapmācības, gan valodu kursus, lai palīdzētu uzņēmējiem ieiet šajā starptautiskajā apritē. Te lieti noder arī šādas izstādes, kurās viņi var apgūt gan nepieciešamo pieredzi, gan arī rast sakarus ar ārzemju kolēģiem. Mēs palīdzam viņiem “atsperties”.

— Tātad jūs cerīgi raugāties uz uzņēmējdarbības perspektīvām Vidzemes reģionā?

— Mēs tiešām ejam uz augšu. Gan Valmierā, gan Vidzemē kopumā. Pēc gadiem diviem vai trim jau redzēsim, cik šis ceļš izveidojies plats un ko mēs spējam.


Uldis Caune


“Valpro” komanda. 3. no kreisās — Edgars Čapus Foto: Jānis Lukss

“Valpro” — viss ugunsdzēšanai un siltumam

EDGARS ČAPUS, akciju sabiedrības “Valpro” prezidents:

— “Valpro” 1992. gada sākumā dibinājām mēs, vairākas privātpersonas no Latvijas, un partneris Austrālijā — firma, kas nodarbojas ar benzīna kannu tirdzniecību. Tātad esam Latvijas un Austrālijas kopuzņēmums. Sākumā nodarbojāmies tikai ar benzīna kannu izgatavošanu un pārdošanu, vēlāk darbību paplašinājām — privatizējām uzņēmumu “Vidzeme”, kas agrāk izgatavoja koka mājiņas. Diemžēl no ražotnes bija palikusi tikai kokzāģētava, kura tagad veiksmīgi darbojas. Bet 1996. gadā privatizējām valsts uzņēmumu “Latura”, kas ražoja ugunsdzēšamos aparātus un dažādas ugunsdzēšanas iekārtas. Kā valsts uzņēmumam tam vairs perspektīvas nebija. Un, lūk, šogad mūsu produkcijas apjoms būs pieaudzis apmēram par 25 procentiem. Pēdējo divu gadu laikā sākām ražot virkni jaunu produkcijas veidu — mašīnu rampas, metāla ratiņus, divreiz palielinājām ugunsdzēšamo aparātu pulvera ražošanu. Ugunsdzēšamo aparātu korpusus tagad eksportējam arī uz Vāciju. Bet pārsvarā visa veida ugunsdzēšamie aparāti tiek pārdoti Latvijā, Igaunijā, nedaudz — Krievijā. Īpašs mūsu produkcijas veids ir ugunsdzēšamās iekārtas kuģiem. Tās ir starptautiski atestētas, un pēc tām ir plašs pieprasījums. Šogad esam saņēmuši lielu pasūtījumu arī no Kaļiņingradas kuģu būvētājiem. Šī sadarbība uz laiku bija zudusi, taču šogad atkal atjaunojusies. Esam atguvuši arī bijušos pasūtītājus citur Krievijā un Ukrainā. Viņi mēģināja sadarboties ar citām ārzemju firmām, bet beigu beigās atgriezās pie mums. Jo mūsu produkcijai ir laba kvalitāte, taču tā ir pat divkārt lētāka. Tas pats jāsaka par mūsu visjaunāko produkciju — dažādas jaudas vietējās apkures katliem. To pierādīja arī starptautiskais konkurss par apkures katla uzstādīšanu Liepas pagastā, kurā piedalījās trīs zviedru, viena somu, viena igauņu un divas firmas no Latvijas. Beigu posmā palikām mēs ar igauņiem, bet uzvarēja “Valpro”. Tādēļ, ka mūsu apkures katla tehniskais līmenis bija tāds pats, bet cena — daudz zemāka. Mūsu apkures katlu priekšrocība ir tāda, ka to kurināšanai ērti var izmantot vietējos koksnes atkritumus, kuru tagad kokzāģētavās atliku likām, nepieciešams tos tikai izšķirot un lielākos gabalus sasmalcināt. Mūsu katlus viegli iespējams pārveidot kurināšanai ar kūdru vai gāzi. Katlus projektēja vietējie speciālisti un to izgatavošanai esam ieguvuši licenci. Piedalīsimies arī nākamajā konkursā par katla uzstādīšanu Limbažos, un tur arī mūsu konkurenti būs ārzemnieki. Jūtu, ka cīniņš būs sīvs, bet mēs esam apņēmības pilni un neatlaidīgi. Arī Kaļiņingradā par šo mūsu produkciju bija liela interese.

Mudīte Luksa, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!