• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras stikla šķiedra meklē partnerus Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.1997., Nr. 315/316 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 09.12.1997.

Laidiena Nr. 317/318, OP 1997/317/318

Vēl šajā numurā

05.12.1997., Nr. 315/316

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valmieras stikla šķiedra meklē partnerus Latvijā

Par privatizēta uzņēmuma ikdienu informējot


Inārs Poļaks


Pie akciju sabiedrības karogi augstu mastos


Stikla šķiedras pavediens ir visu lielo darbu aizsākums

Akciju sabiedrības “Valmieras stikla šķiedra” valdes sēdē, kas tiks sasaukta šajās dienās, lems par 1, 2 miljoniem jaunemitēto akciju, kuras VSŠ nopirka no Privatizācijas aģentūras kā veco nodokļa parādu zīmes un tagad saskaņā ar likumu gada laikā pārdos (lielo daļu — uzņēmuma darbiniekiem, atlikumu — akcionāriem).

Decembrī paies gads, kopš kādreizējais padomju ķīmijas milzis kļuva par akciju sabiedrību. Stratēģiskajam investoram — vācu uzņēmumam “Glasseiden GmbH Oschatz” jeb lielrūpniekam Jirgenam Preisam – Daimleram, pieder 49 procenti akciju, atlikušais 51 procents — uzņēmuma strādniekiem un publiskā piedāvājuma dalībniekiem. Uzņēmuma finansu direktors Imants Saulītis sola, ka 20 procentu šā gada peļņas tiks izmaksāta akcionāriem dividendēs.

Arī savā jaunajā statusā uzņēmums ir strādājis ļoti sekmīgi. Šā gada deviņu mēnešu bilance liecina, ka VSŠ neto apgrozījums, salīdzinot ar līdzīgu periodu pērn, pieaudzis par 38,4 tūkstošiem latu un tas veido 78,8 procentus no 1997.gadam plānotā. Apgrozījumu latos ietekmējusi valūtu attiecības maiņa, kas pie saņemto vācu marku (Valmierā norēķini notiek lielākoties vācu markās) pārvēršanas latos radījusi negatīvu starpību. Šai laika posmā pieaugusi arī pirmsnodokļu peļņa (par 68,7 tūkstošiem latu, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn), samazinājušās nodokļu un sociālās nodrošināšanas maksājumu saistības.

VSŠ ražotnēs jau uzstādīta moderna šķērmašīna, kas nākusi no Vācijas, līdz gada beigām tiek gaidīts arī citu modernu iekārtu sūtījums. Stratēģiskais investors šogad ieguldījis Valmierā vairāk nekā 400 000 latu, bet piecu gadu laikā solījis nežēlot 13 miljonus. Gan šogad, gan arī turpmāk ieguldījumu galvenais virziens būs vienstadijas tehnoloģijas līnijas ieviešana, kas ļaus taupīt elektroenerģiju, samazināt cēlmetālu patēriņu un kāpināt darba ražīgumu. Taču, lai vēl vairāk nostiprinātu VSŠ konkurētspēju tirgū (gandrīz 90% savas produkcijas valmierieši sūta uz prasīgajiem Rietumiem), jāmeklē izdevīgi partneri un piegādātāji tepat Latvijā. Tiek domāts (un lietišķi runāts) par to, lai no Piemaskavas, Somijas un Igaunijas ievestās izejvielas — smiltis un kaļķakmeni — reiz varētu aizstāt ar tepat Lodē un Brocēnos saražotajiem.

Akciju sabiedrības valdes priekššēdētājs Inārs Poļaks pamatoti lepojas, ka Valmieras stikla šķiedra ir viens no veiksmīgākajiem privatizācijas piemēriem Latvijā. Uzņēmuma produkcijas kvalitāte un veiksmīgais menedžments nodrošinājis pieprasījuma pārsvaru pār piedāvājumu, kas garantē fiansiālās un sociālās izaugsmes iespējas. Ne velti daudz līdzekļu ziedots arī strādājošo darba apstākļu uzlabošanā (telpu remontā, sadzīves apstākļu modernizācijā, teritorijas labiekārtošanā).

Līva Ziediņa

Foto: A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!