• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 1998. gada elektroenerģijas tarifiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.1997., Nr. 315/316 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46086

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

05.12.1997., Nr. 315/316

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 1998. gada elektroenerģijas tarifiem

1997. gada 27. novembrī ar rīkojumu Nr. 73 Energoapgādes regulēšanas padome (ERP) apstiprināja PVAS “Latvenergo” vidējo elektroenerģijas realizācijas tarifu 0,03028 Ls/kWh (bez pievienotās vērtības nodokļa). Pret pašreiz spēkā esošo vidējo elektroenerģijas tarifu 0,02849 Ls/kWh, tarifa pieaugums no 1998. gada 1. janvāra sastāda 6,3%. Pret apstiprināto 1997. gada vidējo tarifu 0,02753 pieaugums sastāda 10%.

Tarifu pieauguma noteikšanā ERP pamatojas uz likumā “Par uzņēmējdarbības regulēšanu enerģētikā” noteiktām ERP funkcijām. ERP atrodas Ekonomikas ministrijas pārraudzībā Latvijas Republikas likumu ievērošanas ziņā un ir neatkarīga institūcija tarifu līmeņa noteikšanas jomā. Savā darbībā ERP izmanto likumu “Par uzņēmējdarbības regulēšanu enerģētikā”, kura normas ir saistošas tās praktiskajā darbībā.

Likuma normas:

5. pants (2) “Padome, pildot ar šo likumu noteiktos uzdevumus, ievēro valsts enerģētikas politiku un valsts enerģētikas attīstības programmu”, 27. pants (2) “Nosakāmi tādi tarifi, lai energoapgādes uzņēmumi, saņemot maksājumus no enerģijas patērētājiem, gūtu ekonomiski pamatotus ieņēmumus, kas sedz pamatotas energoresursu ražošanas izmaksas, darba algas maksājumus, ekspluatācijas un administratīvos izdevumus, kā arī nodrošina esošā kapitāla saglabāšanu un jaunu apstiprināto kapitālu ieguldīšanu”.

LR valdības politika elektroenerģijas sektorā pie tarifu veidošanās nosaka, ka, lai izvairītos no straujiem cenu lēcieniem, ir jārēķinās ar vidēji 10% ikgadēju tarifa palielinājumu vismaz līdz 2000. gadam.

Latvijas enerģētikas nacionālā programma paredz vidējā elektroenerģijas realizācijas tarifa pakāpenisku pieaugumu un pieņemtā prognoze uz 2020. gadu sastāda 15 sant/kWh. Bez tam nacionālā programmā noteikts maksimālais tarifa līmenis, kurš praktiski neiespaido valsts makroekonomiskos rādītājus. Piemēram, 1998. gada maksimālais tarifs sastāda ap 3,5 sant./kWh.

ERP savā praktiskajā darbībā ievēroja likuma normas un atbilstoši valsts politikai noteica tarifu pieaugumu.

ERP izvēlējās elektroenerģijas tarifu izvērtējumam neatkarīgo ekspertu — Rīgas Tehniskās universitātes profesoru, habilitēto inženierzinātņu doktoru J. Barkānu. Neatkarīgais eksperts gala slēdzienā atzīst, ka, “izvērtējot izmaksas, aprēķinātais vidējais tarifs 0,03028 Ls/kWh atbilst energosistēmas izdevumiem un ir uzskatāms par pamatotu”. No tarifu paaugstinājuma ieņemtā nauda galvenokārt paredzēta energouzņēmuma attīstībai, esošo līniju, tīklu būvju un objektu kapitālam remontam un rekonstrukcijai.

Elektroenerģijas tarifi aprēķināti, ievērojot “Elektroenerģijas tarifu aprēķinu metodiku “Latvenergo” koncerna struktūras variantam”. Tā paredz izdalīt atsevišķi ražošanas, pārvades un sadales uzņēmumu izmaksas, nodalīt atsevišķi pastāvīgās un mainīgās izmaksas, kā arī nodrošināt vienotu tarifu valstī neatkarīgi no ģeogrāfiskā reģiona. Ja pielietotu izmaksu metodiku atbilstoši uzņēmumu izmaksām, tad visaugstākais tarifs būtu Ziemeļaustrumu elektriskajos tīklos un tas ievērojami pārsniegtu Rīgas pilsētas un Rīgas rajona elektrisko tīklu realizācijas tarifu.

Par minēto metodiku pozitīvu vērtējumu ir devis ERP pieaicinātais neatkarīgais eksperts — Latvijas Zinātņu akadēmijas fizikālās enerģētikas institūta Energosistēmu matemātiskās modelēšanas laboratorijas vadītājs prof., Dr. habil. sc. ing. Z. Krišāns, kas to atzinis par pareizu un rekomendējis praktiskai lietošanai.

ERP tarifu noteikšanu saskaņā ar metodiku ir ieplānojusi veikt divos posmos, t.i., noteikt vidējo realizācijas tarifu un pēc tam noteikt uzņēmumu savstarpējos pirkšanas un pārdošanas tarifus.

Elektroenerģijas tarifu paaugstinājumu izsauca:

— no mazām stacijām par valstī vidējo realizācijas un divkāršo realizācijas tarifu iepirktās elektroenerģijas izmaksu pieaugums par 4,2 milj. Ls (ievērojot Saeimas likuma normas attiecībā uz elektroenerģijas iepirkuma cenām no mazajām stacijām);

— palielinātas izmaksas nolietojumam par 1,7 milj. Ls (audita atzinums par pamatlīdzekļu pārgrupēšanu, jaunu objektu nodošana ekspluatācijā);

— remontu un attīstības izmaksas kopā palielinātas par 3,5 milj. Ls, kas pēc speciālistu vērtējuma tomēr ir nepietiekošas, lai uzlabotu esošos energosistēmas tehniski ekonomiskos rādītājus;

— darba samaksas fonds pieaudzis par 6,1%, kas sastāda apmēram Ls 10 pieaugumu darbiniekiem, ņemot vērā, ka 1997. gadā algas bija iesaldētas.

PVAS “Latvenergo” pārstrukturizēšanas izmaksas pēc metodikas atsevišķi nav izdalītas. Apstiprinātajā tarifā tās daļēji ietvertas pastāvīgajās izmaksās, taču apgrozāmo līdzekļu deficīts ap 8 milj. Ls tarifos ieslēgts netika.

Jāatzīmē, ka ERP apstiprinātajos tarifos ir samazināti summārie elektroenerģijas zudumi par 50 milj. kWh.

63 milj. Ls debitoru parādi par siltumenerģiju elektrības tarifus neietekmē, jo metodika stingri nodala elektrības un siltumenerģijas izmaksas.

“Latvenergo” ir atvērti 15 kredītu maksājumi, t. sk. arī maksājums “Unibankai”, lai samaksātu parādu bankai “Baltija”. Tas atstāj iespaidu uz tarifa līmeni 1% apmērā.

Vienlaikus ar vidējo elektroenerģijas realizācijas tarifu 1998. gadam ir apstiprināti arī desmit diferencētie realizācijas tarifi lietotāju grupām.

Iedzīvotājiem jaunie tarifi ir šādi (bez PVN):

— vienotā tarifa lietotājiem maksa par elektroenerģiju ir 0,033051 Ls/kWh jeb pieaugums sastāda 5,4 procentus;

— maksa par elektroenerģiju pēc diennakts zonām — nakts zonai 0,02574 Ls/kWh, dienas zonai 0,03678 Ls/kWh, pieaugums 6,3 procenti.

Kopumā, pēc pārliecinoša ERP locekļu balsojuma, var uzskatīt, ka elektroenerģijas tarifu pieaugums ir pamatots un atbilst valdības realizētai politikai. Ir ievēroti visi reglamentējošie normatīvi, t. sk. tarifi, kas tika izvērtēti 30 dienās un paziņoti mēnesi pirms to stāšanās spēkā.

Energoapgādes regulēšanas padomes priekšsēdētāja v.i. J. Luns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!