• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stabils darbs un ražojumi - sievietes skaistumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1997., Nr. 324/328 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stendē izaudzētās šķirnes - visai Latvijai

Vēl šajā numurā

12.12.1997., Nr. 324/328

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stabils darbs un ražojumi — sievietes skaistumam

 

 

Pārlūkojot Latvijas un ārzemju kopuzņēmumu veikumu

“Rosmes” veikalā

... un cehā

SIA “New Rosme” ir viens no vieglās rūpniecības uzņēmumiem, par kuru dzird labas atsauksmes — strādā sekmīgi, gatavo kvalitatīvu produkciju. Kas nodrošinājis uzņēmuma stabilu darbu?

Kad šo jautājumu uzdevu direktorei, Anna Romašenoka vispirms iepazīstināja ar “Rosmes” tapšanu.

— Pieredze korsetizstrādājumu gatavošanā mums ir kopš 1952. gada. Apvienības “Rīgas apģērbs” sastāvā mūs iekļāva 1963. gadā, bet 1991. gadā, kad apvienība beidza pastāvēt, “Rosme” kļuva patstāvīga. Tajā pašā gadā izveidojās partnerattiecības ar Zviedrijas “Swegmark Group” — uzņēmumu, kas modelē un izgatavo sieviešu korsetizstrādājumus. 1993. gadā “Rosme” pārgāja pilnīgā zviedru rūpnieku Svegmarku dzimtas īpašumā un kopš tā laika saucas “New Rosme”.

— Vai uzņēmumam piederošā zemes platība arī ir privatizēta?

— Nē, to pašvaldība ir iznomājusi uz deviņdesmit deviņiem gadiem.

— Kā uzņēmums tiek pārvaldīts?

— Protams, galvenie noteicēji ir uzņēmuma īpašnieki. Padome, kuras sastāvā ir trīs Svegmarku ģimenes pārstāvji un es kā direktore, sanāk kopā divas reizes gadā. Tad apspriežam ekonomiskos rādītājus, vērtējam padarīto un nolemjam, kādi uzdevumi veicami.

— Vai tas nozīmē, ka tikai divreiz gadā tiek analizēta ražošanas gaita un turpmākā darbība?

— Nē, tik patstāvīgi mēs neesam. Atskaites sūtām regulāri. Ir ekonomiskie rādītāji, par kuru izpildi ziņojam ik mēnesi, un ir tādi, kas īpašniekus interesē ik nedēļu.

Aizvadītos četrus gadus Anna Romašenoka vērtē atzinīgi. Šajā laikā uzņēmumā noticis daudz pozitīvu pārmaiņu. Pamatīgi ir izremontētas visas šūšanas ražotnes, sākot ar logiem un durvīm, un visbeidzot ar grīdām. Tagad “Rosmes” darbiniekiem vairs nav jākaunas, kad ierodas viesi. Telpas gaišas, darba apstākļi labi. Kolīdz zviedri kļuva par īpašniekiem, vecās ražošanas iekārtas pakāpeniski tika nomainītas ar tādu tehniku, kas nodrošina augstas kvalitātes produkcijas izlaidi. Kā atzīst uzņēmuma direktore, šai attīstībai palīdzējis arī tas, ka jau pirms privatizācijas divus gadus ar zviedriem, tagadējiem saimniekiem, strādāts kopīgi izveidotā iecirknī. Tieši tad sākās pirmā iepazīšanās ar modernākām iekārtām, racionālāku tehnoloģiju. Uz Rīgas ražotni brauca zviedru speciālisti, rādīja un stāstīja savu pieredzi. Arī “Rosmes” pārstāvji — mehāniķi, ekonomisti un grāmatvedības darbinieki — devās uz Zviedriju un praksē iepazina kaimiņvalsts radniecīgā uzņēmuma darbu. Tas viss ir sekmējis “New Rosme” izaugsmi.

Zviedru ilggadējā darba pieredze rietumu tirgū un modernā tehnoloģija paver iespējas straujai attīstībai un stabilai uzņēmuma darbībai pieaugošas konkurences apstākļos. Šobrīd SIA “New Rosme” ir viens no vadošajiem sieviešu korsetizstrādājumu ražošanas uzņēmumiem Baltijā. Kā Anna Romašenoka raksturo uzņēmuma attīstību šobrīd?

— Iepriecinošākais tas, ka audzis strādājošo skaits. Pirms četriem gadiem, kad uzņēmums pārgāja zviedru īpašumā, mums bija ap četrsimt strādājošo, tagad ir apmēram septiņi simti darbinieku. Un tas ir ļoti svarīgi. Izgatavojam simtiem tūkstošu izstrādājumu mēnesī, un šis skaitlis nepārtraukti palielinās. Gadā saražojam četrus miljonus korsetizstrādājumu.

— Kas ir jūsu produkcijas pircēji?

— Visplašākie tirdzniecības darījumi ir ar Krieviju. Turp aizceļo apmēram 35 procenti mūsu preču; 10 līdz 15 procentu produkcijas paliek Latvijā. Ukraina iepērk 10 līdz 12 procentu mūsu izstrādājumu, bet Igaunija un Lietuva tos pieprasa maz. Apmēram pusi no kopējā produkcijas apjoma gatavojam Rietumvalstīm. Tās mums sūta izejmateriālus, daļēji arī piegrieztas detaļas, ko mūsu strādnieces sašuj. Gatavo produkciju saņem Anglijas, Vācijas, Zviedrijas firmas.

Tā kā domājam par ražošanas tālāku attīstību, tad ir jāgādā arī par tirgus paplašināšanu. Mūsuprāt, neizmantotas iespējas vēl ir sadarbībā ar Krieviju.

— Vai produkcijas pieprasījums pārsniedz ražošanas jaudas?

— Pieprasījums nav vienmērīgs. Esam izveidojuši grafiku, un tajā redzams, ka vasarā mūsu izstrādājumus pērk vairāk, bet rudeņos pieprasījums samazinās. Latvijā pirktspēja nav augsta, lai gan veļai ar “New Rosme” firmas zīmi cenas ir dažādas. Augstas kvalitātes izstrādājumi nevar būt ļoti lēti.

— Kā jūs rūpējaties par produkcijas kvalitāti?

— Tā ir visa darba pamatā. Pirmkārt — izejmateriāli. Daļēji tos iepērkam no liepājniekiem — akciju sabiedrības “Lauma”, taču pārsvarā audumi un mežģīnes ir ārzemju produkcija.

Sistemātiski atjaunojam modeļus. Tikko manām, ka pircējas vēlas ko citu, mēs šo tendenci ievērojam. Patlaban gatavojam pāri par divsimt modeļu. Ražošanas kritēriji atbilst starptautiskajiem kvalitātes standartiem, un tas klientos vieš uzticību.

Modelējot jaunus izstrādājumus, mūsu speciālisti rūpējas, lai tajos būtu ievērotas estētikas un funkcionalitātes prasības un neatkarīgi no izmēra tiktu uzlabots sievietes ķermeņa izskats. Vispirmā prasība — ikvienam modelim jābūt skaistam un ērtam. Ierosmi mūsu mākslinieki rod pasaules modes centros — Parīzē, Lionā un Milānā. Lieti noder gan ilggadējā darba pieredze, gan jaunumi modes pasaulē.

Priecājamies, ka produkcija ar mūsu firmas zīmi ir iecienīta un kopējās pūles atzinīgi novērtētas. Šāgada aprīlī Parīzē ieguvām apbalvojumu “Starptautiskā kvalitātes balva”.

Lai attīstītu ražošanu, tajā nepārtrauki jāiegulda līdzekļi. Tā kā “New Rosme” strādā stabili, tai nav parādu un arī nodokļi valstij tiek kārtīgi maksāti (apmēram četrdesmit tūkstoši latu mēnesī), tad īpašnieki katru gadu uzņēmuma vajadzībām atvēl divsimt tūkstošus latu.

Tas nav maz. Šo naudu izmanto jaunu ražošanas iekārtu iegādei, remontam, kā arī darba apstākļu uzlabošanai. Taču — ja uzņēmumā uzstāda jaunas mašīnas, maina tehnoloģiju, tad arī strādniekiem ir jāapgūst citas iemaņas, jāmācās. Mācīties ir pierasts, citādi nemaz nevaram. Zviedri dažreiz atbrauc un parāda jaunas darba metodes, taču parasti paši tiekam galā. Paši apmācām arī jaunpieņemtās strādnieces. Izrādās, inženiertehniskie darbinieki uzņēmumā strādā ilgus gadus un bieži nemainās. Taču šuvējām tiek rīkoti konkursi. Uz vienu vietu parasti piesakoties piecas sešas. Viņu prasme tiek pamatīgi pārbaudīta un, pieņemot darbā, nosaka arī izmēģinājuma laiku. Gadās, ka pat ne visas profesionālās šuvējas spēj darināt “New Rosme” izstrādājumus. Darbā paliek tikai tās šuvējas, kas iekļaujas kopējā ritmā.

— Taču — kāds darbības ritms nākamgad iecerēts uzņēmumā kopumā?

— Protams, strādāsim tikpat raiti kā līdz šim. Turpināsim uzņēmuma labiekārtošanu. Līdzekļi tam ir atvēlēti. Jāremontē ēdnīca, vajadzēs modernākas iekārtas sakarā ar jaunu modeļu ieviešanu. Jāpaplašina tirgus Krievijā. Sadarbības izvēršanā ar Krieviju barjera ir augstā ievedmuita, kas mūsu preces sadārdzina par 50 procentiem. Piemēram, Ukrainas robežu šķērsojot, tādi noteikumi nepastāv. Jāmeklē jauni pircēji Austrumvalstīs un arī Latvijā. Ar Rietumvalstīm ražošanas attiecības ir nostabilizējušās.

Ieejot ražošanas iecirknī “New Rosme”, apņem spilgts apgaismojums un šujmašīnu dūkoņa. Vairākās rindās izvietotas šujmašīnas, un pie katras no tām sievietes zibenīgi ātri izpilda savu operāciju, padodot izstrādājumus nākamajai. Pārsvarā balts audums, baltas mežģīnes.

Vienai no strādniecēm pavaicāju par darba apstākļiem, algu. Nepārtraucot šūt, viņa atbild, ka ar visu ir apmierināta — darbs patīk, alga laba. Arī cita sieviete izsaka savu prieku, ka var strādāt un nopelnīt. Garai sarunai nav laika.

Maiņas meistare Jana Miķelsone stāsta, ka šuvējas strādā centīgi, un citādi nemaz nav iespējams. Uz darba vietu uzņēmumā gaidot daudzas, saraksts esot garš. Tas, bez šaubām, ir viens no stimuliem labam darbam. Ražošanas plūsmas galā produkciju pārbauda četras kontrolieres. Viena no viņām — Valentīna Sīle, paskaidro, ka tiek uzmanīgi apskatīts katrs izstrādājums, pārbaudīts, vai nav ielavījies kāds defekts. Šobrīd gan tādu nieku vien pamana — nelielu diega galu, kas nogriežams.

— Ja produkcijai ir mūsu firmas zīme, — saka V. Sīle, — tai jābūt kvalitatīvai.

Firmā ir arī izstrādājumu demonstrācijas zāle, kur tirdzniecības darbinieki var izvēlēties preci. Ar šo zāli kolektīvs lepojas. Tur ir ērti apskatāmi visi patlaban ražotie produkcijas veidi — dažādu modeļu un izmēru krūšturi, biksītes, elastīga auduma stilbbikses, elegantas grācijas no greznām, elastīgām mežģīnēm un citi izstrādājumi. Iepatikušos veļu šeit arī iespējams pielaikot. Tas ir vēl viens jauninājums, ar kura ieviešanu “New Rosme” rāda paraugu citiem.

Rasma Ģēģere

Foto: Atis Ieviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!