• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ziņas īsumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1997., Nr. 324/328 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 16.12.1997.

Laidiena Nr. 329/330, OP 1997/329/330

Vēl šajā numurā

12.12.1997., Nr. 324/328

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ziņas īsumā

Par privatizāciju un

uzņēmējdarbības aktivitātēm

*Viena no Latvijas lielāko maizes ražotāju — a/s “Hanzas maiznīca” — maizes ceptuvēm — a/s “Rīgas maiznieks”, uzstādot modernu maizes griešanas un iepakošanas līniju, sākusi palielināt grieztās maizes ražošanas apjomu, pēc kuras vietējā tirgū vērojams straujš pieprasījuma pieaugums.

* Privatizācijas aģentūra apstiprinājusi a/s “Viesnīca “Latvija”” privāto investoru. Tā ir sabiedrība RIOS, kuras akcionāri ir Norvēģijas koncernu “Varner Gruppen” un “Hakon Gruppen” firmas un “Skonto” prezidents Guntis Indriksons.

*Šomēnes Limbažu rajona Latvijas—Zviedrijas kopuzņēmums SIA “Aloja Starkelsen” atver uzņēmuma pārstāvniecību Maskavā (Krievija). Tā nodarbosies ar kopuzņēmumā ražoto produktu — modificētās kartupeļu cietes un cietes sīrupa — izplatīšanu Maskavas pilsētā un apgabalā.

*SIA “Kursas Laiks”, kas izdod tāda paša nosaukuma laikrakstu Liepājas rajonā, noslēgusi sadarbības līgumu ar a/s “Diena”, kļūstot par tās meitas uzņēmumu.

*Valmierā un Siguldā a/s “Rīgas komercbanka” uzstādījusi savus pirmos bankomātus Vidzemē.

*Latvijas dzērveņu audzētāju asociācijā apvienojušies 15 nopietni dzērveņu audzētāji. Rucavas uzņēmumā “Dzērvenīte” apvienojušās sešas pagasta ģimenes, kā arī ASV un Latvijas partneru kopuzņēmums “Baltic Fruit”. “Dzērvenīte” privatizējusi 174 ha zemes un pašlaik izstrādā biznesa plānu, lai saņemtu ilgtermiņa aizdevumu no Pasaules bankas.

*Rīgas Fondu biržā noteikta “Ventspils naftas” publiskā piedāvājuma pirmajā posmā par privatizācijas sertifikātiem pārdodamo akciju cena — Ls 37,60. Pirmajā posmā publiski tika piedāvāti 5 000 000 “Ventspils naftas” parasto akciju 1 lata nominālvērtībā. Šajā pirkumā dzēsti 6 713 582,10 privatizācijas sertifikātu.

*Ekonomikas ministrijā izveidotā “Latvenergo” pārstrukturizācijas darba grupa izstrādājusi 3 posmus, kuros varētu tikt realizēta energouzņēmuma pārstrukturizācija un privatizācija. Pārstrukturizācijas galvenie mērķi ir energokompānijas efektīva darbība, attīstības nodrošināšana, vienlaikus paaugstinot uzņēmuma konkurētspēju, kas ļautu samazināt elektroenerģijas tarifu pieauguma līmeni.

*Kauņā noslēgts pirkuma līgums, ar kuru Latvijas farmācijas uzņēmums “Olainfarm” pēc trīs miljonu USD samaksas kļūs par Kauņas a/s “Endokriniai preparatai” 800 000 jaunemitēto akciju īpašnieku. “Olainfarm” kļūs arī par lielāko Lietuvas uzņēmuma akcionāru — 30,89% no kopējā uzņēmuma akciju skaita. Tā ir pirmā “Olainfarm” investīcija ārzemēs.

*Norvēģijas firma “Baltic Estate AS” izteikusi gatavību pirkt Liepājas tirdzniecības namu “Kurzeme”, ieguldot ievērojamus līdzekļus šī universālveikala rekonstrukcijā.

*Decembra sākumā celulozes rūpnīcas projekta darba grupa plāno nosūtīt uzaicinājumu potenciālajiem celulozes rūpnīcas cēlājiem, lai tie līdz nākamā gada janvāra nogalei paustu savu principiālo nostāju — interesi piedalīties jaunas celulozes rūpnīcas izveidē. Rūpnīcas maksimālā jauda plānota 600 000 t celulozes gadā, kaut arī Latvijas mežu resursi ļauj ražot celulozi līdz pat vienam miljonam tonnu gadā. Būvējot rūpnīcu ar šādu jaudu, celtniecībai un projektēšanai nepieciešams apmēram 1,1 miljards ASV dolāru un apmēram 100 miljonu ASV dolāru apgrozāmo līdzekļu. Uzceļot rūpnīcu, ieguvēji būtu arī Latvijas mežu īpašnieki, mežizstrādātāji un kokapstrādātāji, turklāt šis pasūtījums būs daudz stabilāks par eksportu.

*Francijas elektronikas koncerna “Thomson” kompānija “SES Thomson Microelectronics”, kurā daļa īpašumtiesību pieder itāļu kapitālam, kā vienu no iespējamajām kandidātvalstīm mikroelektronikas komponentu ražošanas rūpnīcas celtniecībai pēc 2000. gada uzskata Latviju. Mūsu priekšrocība esot elektronikas jomā izglītotais darbaspēks, kuru nodrošinājis sabrukušās PSRS laikā visai ievērojamais šīs nozares apjoms un zinātniskais potenciāls.

*Līdz 1. decembrim valstī privatizēti 97 067 jeb 19,2% no kopējā privatizējamo dzīvokļu skaita. 41 491 no šiem dzīvokļiem privatizēti dzīvojamo māju privatizācijā, bet 55 576 dzīvokļi — paātrinātajā kārtībā. Darbu pie dzīvojamo māju privatizācijas uzsākušas 463 pašvaldības, kas ir 82% no kopējā pašvaldību skaita. Vislabāk šis darbs sokas Preiļu rajonā, kur privatizēti 37,45% dzīvokļu, Valmieras rajonā — 26%, Aizkraukles rajonā — 23,86% un Balvu rajonā — 22,07%.

*Novembrī otrā mobilo sakaru firma sākusi sniegt savus pakalpojumus arī Daugavpilī. Vienlaikus mobilo sakaru pārklājums ir nodrošināts uz autoceļa Rīga — Daugavpils. Nepilnu astoņu darbības mēnešu laikā “Baltcom GSM” ir nodrošinājusi mobilos sakarus gandrīz uz visiem stratēģiski svarīgajiem Latvijas autoceļiem.

*Pirmo reizi mūsu valdība konceptuāli atbalstījusi Latvijas tūrisma koncepciju. Tādējādi valsts ir izteikusi savu nostāju, pēc kādiem principiem Latvijā ir jāatīsta tūrisms. Minētā koncepcija ir pamatakmens arī tam, lai Latvijā varētu pieņemt Tūrisma likumu.

*To uzņēmumu vai firmu vadītājiem, kas nodarbojas ar metāla un plastmasas pārstrādi, tiks piedāvāta iespēja apmeklēt starptautisko metālapstrādes izstādi “Nortec 98”. Izstāde notiks Hamburgā no 22. līdz 24. janvārim.

*Valdības sēdē akceptēts Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas nolikums. Noteikts, ka tā ir patstāvīga valsts kontroles uzraudzības institūcija, kuras mērķis ir nodrošināt izložu un azartspēļu jomu regulējošo likumu un citu normatīvo aktu prasību ievērošanu un izpildi. Inspekcija nodarbosies ar spēļu organizācijas speciālo atļauju izsniegšanu, atteikšanu, kā arī anulēšanu, varēs apturēt uzņēmuma, tā struktūrvienības vai azartspēļu iekārtu darbību līdz atklātā pārkāpuma novēršanai, reģistrēs azartspēļu iekārtas un izsniegs azartspēļu iekārtu marķējuma zīmes, kā arī veiks spēļu norises vietu un azartspēļu iekārtu pārbaudi.

*Vēl vienu sauskravas līniju no Rīgas atklājusi Igaunijas kuģniecība ESCO. Tā ir konteinerpārvadājumu līnija Rīga — Tallina — Stokholma — Antverpene — Roterdama.

*Somijas komercbanka “Merita Bank, Finnish Fund for Industrial Cooperation” un “Nordic Investment Bank” izveidojušas konsorciju, lai iegādātos Latvijas Investīciju bankas akciju kontrolpaketi.

*Līvānu pilsētas domes, Preiļu un Jēkabpils rajonu padomes, Turku, Jersikas un Vīpes pagastu pārstāvji parakstījuši nodomu protokolu par sadarbību celulozes kombināta celtniecībā, ja par celtniecības vietu tiks izraudzīta Latgale. Nodomu protokols paredz sadarbību tehniskās un infrastruktūras dokumentācijas sastādīšanā, kā arī zemes jautājumu kārtošanu. Ir nosauktas arī trīs iespējamās uzņēmuma celtniecības vietas — Silava, Vīpe vai Jersika.

*SIA “Virkas muiža” Kuldīgā sākusi konsultāciju sniegšanu vietējiem uzņēmējiem un paredz nākotnē izveidot biznesa klubu, lai veicinātu sadarbību starp novada firmām un organizācijām, un to vadītājiem.

*Akciju sabiedrībā “Daugavpils gaļas kombināts” plāno sākt celt jaunu desu cehu. Tas atbildīs visiem Eiropas Savienības standartiem, bet tā celtniecība varētu izmaksāt 3,5 miljonus latu.

*Viena no Latvijas lielākajām būvfirmām— a/s BKD — l996. gadā pievērsās nekustamā īpašuma investīciju projektiem. Šobrīd BKD ir iznomājusi zemes gabalu Brīvības ielā 115 un jau nākamā gada pavasarī sāks īres biroju nama celtniecību, tomēr vislielākās cerības BKD saista ar nekustamā īpašuma investīciju projektiem Ukrainā. Tādēļ Kijevā ir izveidota BKD pārstāvniecība.

*Maskavas alus festivālā starptautiskajā alus degustācijā “Aldara” “Porteris” ieguvis bronzas medaļu.

*”Lattelekom” parakstījusi līgumu ar zviedru “Ericsson Telekom AB” par AXE tehnoloģijas ciparu centrāļu iegādi 12 miljonu USD vērtībā. Līgums paredz vienas jaunas starptautiskās centrāles un četru vietējo centrāļu piegādi, kas nodrošinās 100 000 jaunas ciparu telefona līnijas. “Ericsson” uzvarēja konkursā, kurā bija aicinātas piedalīties 11 firmas, to skaitā arī VEF.

*Alūksnē izveidota darba grupa bezpeļņas organizācijas vai SIA “Mazbānītis” dibināšanai. Tās uzdevums ir meklēt valsts, pašvaldību un citu ieinteresēto pušu finansējumu, lai Ziemeļvidzemes reģionālās attīstības interesēs Gulbenes — Alūksnes dzelzceļu uzturētu un saglabātu kā tehnikas pieminekli. Satiksmes ministrs Vilis Krištopans iesaka pārveidot šaursliežu dzelzceļa līniju par muzeju.

Pēc Latvijas preses informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!