• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas Domes bezpeļņas SIA "Rīgas autostāvvietas" veikto 1994.-1996.gada finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.1997., Nr. 333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-162

Par Zemkopības ministrijas Meža dienesta pārziņā esošā valsts uzņēmuma "Namiķis" finansiālo un saimniecisko darbību 1995. un 1996.gadā

Vēl šajā numurā

18.12.1997., Nr. 333

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-128

Pieņemts: 01.10.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-128

Rīgā 1997.gada 1.oktobrī

Par Rīgas Domes bezpeļņas SIA “Rīgas autostāvvietas” veikto 1994.—1996.gada finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors V.Grasis; kolēģijas locekļi L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence, V.Vilciņš, piedaloties valsts revidentei S.Zīlei un uzaicinātiem no SIA “Rīgas autostāvvietas”: E.Dīriņš — direktors, Z.Zīle — galvenā grāmatvede. Protokolēja: valsts revidente I.Čakste.

Izskatot pārbaudes materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto rakstiskos un mutiskos paskaidrojumus un iebildumus par atzinumu, kolēģija

konstatēja:

1. Rīgas pašvaldības bezpeļņas SIA “Rīgas autostāvvietas” izveidota 02.07.1993. ar mērķi organizēt Rīgas ielu saimniecības attīstību, radot dažādu veidu autostāvvietu tīklu. Autostāvvietas tiek ierīkotas pēc projektiem, kuri saskaņoti ar Rīgas Domes un Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas attiecīgiem dienestiem. Maksu par autostāvvietu izmantošanu nosaka Rīgas Dome.

2. SIA “Rīgas autostāvvietas” pārvaldes organizēšanā pieļauti Latvijas Republikas likumu pārkāpumi:

2.1. Sabiedrības statūti izstrādāti, neievērojot Latvijas Republikas likuma “Par valsts un pašvaldības īpašuma pārvaldi uzņēmējsabiedrībās” 4.panta prasību par pilnvarnieka iecelšanu pašvaldības kā dalībnieka tiesību un pienākumu realizēšanai sabiedrībā. Pilnvarnieki SIA “Rīgas autostāvvietas” nav iecelti. Faktiski sabiedrību saskaņā ar statūtu 8.punktu pārvalda Rīgas Domes iecelta uzraudzības padome.

2.2. Uzraudzības padome atbilstoši statūtos noteiktajām pilnvarām iecēlusi SIA “Rīgas autostāvvietas” direktoru — E.Dīriņu. Darba līgums ar sabiedrības direktoru nav noslēgts, līdz ar to pārkāptas Latvijas Darba likumu kodeksa 19.panta prasības.

3. Rīgas pilsētas valde ar 29.04.1994. lēmumu Nr.571 paredzējusi palielināt sabiedrības pamatkapitālu par Ls 150 tūkst. Šī summa pakāpeniski ieguldīta sabiedrības kapitālā līdz 01.08.1995., bet grozījumi statūtos nav izdarīti, jo šajā laikā izmainīts sabiedrības nosaukums. Līdz ar to uz pārbaudes laiku Rīgas pilsētas valdes 29.04.1994. lēmums Nr.571 nav izpildīts, tas nav arī grozīts vai atcelts.

4. SIA “Rīgas autostāvvietas” vadība nav lietderīgi rīkojusies ar pašvaldības uzņēmuma finansu līdzekļiem un veltījusi pietiekošu uzmanību līdzekļu ekonomijai un rezerves fonda veidošanai, lai realizētu statūtos noteiktos mērķus.

4.1. Sabiedrības saimnieciskās darbības izmaksas nepamatoti paaugstinātas, iekļaujot tajās nomātās ēkas Rīgā, Atgāzenes ielā 24a, kura nodota Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas nami” valdījumā, remonta izmaksas. Laika periodā no 1994.gada līdz 1996.gadam šīs ēkas remontam, nepamatoti kvalificējot visus darbus kā kārtējo remontu, izlietoti Ls 74,8 tūkst. Pēc tā pabeigšanas uz 01.08.1997. ēkas bilances vērtība ir Ls 143,99, un tā neatbilst ēkas patiesajai vērtībai. Līdz ar to SIA “Rīgas autostāvvietas” daļu savu līdzekļu ir novirzījusi citas Rīgas pašvaldības uzņēmējsabiedrības — SIA “Rīgas nami” valdījumā nodotā īpašuma atjaunošanai.

4.2. Noslēdzot līgumu starp Rīgas Domi, SIA “KEBS” un SIA “Rīgas autostāvvietas” par specializētā transporta līdzekļu nomu, noteikta nepamatoti augsta nomas maksa, ar to neievērojot Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas autostāvvietas” intereses. Noslēgtais līgums uz diviem gadiem par diviem evakuatoriem paredz nomas maksu Ls 30 259,92 gadā. Par šādu summu divu gadu laikā iespējams iegādāties divus jaunus evakuatorus.

5. Rīgas Dome 1995.gadā piešķīrusi SIA “Rīgas autostāvvietas” pamatlīdzekļu iegādei Ls 50 tūkst., nepalielinot pamatkapitālu. Līdz ar to sabiedrība šos līdzekļus pakāpeniski novirza uz saviem ieņēmumiem, vienlaicīgi samazinot bilancē atspoguļoto rezervju lielumu. Tā rezultātā samazinās pašvaldības ieguldījuma daļa sabiedrībā un veidojas nepareizs priekšstats par SIA “Rīgas autostāvvietas” saimnieciskās darbības rezultātiem.

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija, izskatot revīzijas materiālus,

nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1-2-128.

2. Uzdot Rīgas pašvaldības bezpeļņas SIA “Rīgas autostāvvietas” dibinātājam Rīgas Domei:

2.1. Iecelt pilnvarniekus pašvaldības tiesību un pienākumu realizēšanai SIA “Rīgas autostāvvietas” saskaņā ar Latvijas Republikas likumu “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās”.

2.2. Noslēgt darba līgumu ar SIA “Rīgas autostāvvietas” direktoru.

2.3. Nodrošināt sabiedrībai iznomātās ēkas Rīgā, Atgāzenes ielā 24a, patiesās vērtības noteikšanu.

2.4. Par veiktajiem pasākumiem informēt Valsts kontroli līdz 01.12.1997.

3. SIA “Rīgas autostāvvietas” izpildīt Rīgas pilsētas valdes lēmumu par pamatkapitāla palielināšanu un reģistrēt izmaiņas statūtos.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt Rīgas Domei un SIA “Rīgas autostāvvietas”.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli”.

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: J.Āboliņš, L.Ceimere, Dz.Levrence, V.Vilciņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!