• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Programma privāto uzņēmumu stiprināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.1997., Nr. 334/335 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46388

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vītolu ģimenes māka un mācīšana

Vēl šajā numurā

19.12.1997., Nr. 334/335

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Programma privāto uzņēmumu stiprināšanai

Turpinājums no 1.lpp.

Mūsu sadarbības partneri Latvijā ir Latvijas Attīstības aģentūra, nozaru asociācijas un Uzņēmējdarbības atbalsta centrs, kuram ir filiāles daudzās Latvijas pilsētās. Kā dabisks priekšnoteikums mūsu palīdzībai ir Latvijas uzņēmēju spēja un vēlēšanās ražot eksportam atbilstošu produkciju.

Latvijā mēs esam izvērsuši plašu darbību, galvenokārt skarot nozares ar augstu eksporta potenciālu un ar uzņēmumiem, kuri varētu būt interesanti Rietumu uzņēmējiem kā piegādātāji un pasūtījumu izpildītāji. Mēs darbojamies tādās tradicionālās ražošanas sfērās kā metālapstrāde un mašīnbūve, kokapstrāde, pārtikas un zivju rūpniecība, tekstilrūpniecība, sintētisko vielu pārstrāde, elektrotehnika un elektronika.

Nākotnē mēs vēlētos savas darbības priekšplānā redzēt jaunas nozares ar lielu izaugsmes potenciālu, augsti tehnoloģiskas izstrādnes, kur galvenie resursi būtu cilvēka intelektuālie resursi — kā zinātniski pētījumi, tehnoloģiskā attīstība, programmu nodrošinājums, laboratoriju iekārtas, procesu kontroles mērinstrumenti. Latvijā šīm nozarēm nenoliedzami ir izaugsmes potenciāls, kā arī atbilstoši tehniskie un intelektuālie priekšnoteikumi.

— Kā jūs raksturotu Vācijas pieredzi mazo uzņēmumu attīstības veicināšanā?

— Mazo uzņēmumu daudzums un attīstības dinamika nosaka valsts kopējo tautsaimniecības attīstību. Pieredzi mazo uzņēmumu attīstīšanā Vācija lika lietā atkalapvienošanās gaitā, un tā var būt ļoti noderīga arī Latvijas uzņēmējiem. Mazo uzņēmumu veiksmīgas attīstības pamats var būt tikai ļoti skaidra attīstības koncepcija un augsta pašdisciplīna. Jācenšas būt vislabākajiem un jāorientējas uz klientu. Uzņēmumam regulāri jāveic savas darbības pašanalīze vai jāsadarbojas ar konsultāciju firmām, kas izvērtētu uzņēmuma darbu un ieteiktu, kā paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju.

— Kādi ir jūsu dienesta pēdējā laika lielākie paveiktie darbi?

— Mūsu ikdiena raksturīga ar intensīvām aktivitātēm — satiekoties ar uzņēmējiem un ierēdņiem, strādājot pie kopīgiem projektiem. Dažādās tautsaimniecības nozarēs esam organizējuši seminārus, konferences un tikšanās ar vācu ekspertiem.

Šogad mūsu lielākais kopdarbs bija Latvijas uzņēmumu piedalīšanās Hannoveres rūpniecības gadatirgū un Latvijas dienas organizēšanā. Jūnijā Latvijā ieradās liela vācu mašīnbūvētāju delegācija, lai iepazītos ar Latvijas mašīnbūvi. Arī šo lielo pasākumu organizējām mēs. Šajā gadā Latvijā ir izveidots KFW un Latvijas Unibankas fonds, lai finansētu mazos un vidējos uzņēmumos apgrozāmos līdzekļus un nelielas investīcijas.

Nobeigumā gribu teikt, ka Vācija Latviju uzskata ne tikai par tranzītzemi, bet arī perspektīvu tirgu un valsti ar senām rūpniecības tradīcijām, attīstītu infrastruktūru, lielu zinātnes potenciālu un kvalificētu darbaspēku, kas nodrošinātu abpusēji izdevīgu kooperācijas projektu realizāciju un kopuzņēmumu darbību.

Gunārs Freibergs, “LV”

Autora foto

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!