• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - Kurzemes, Saldus novadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.1997., Nr. 336/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs visi Baltijā

Vēl šajā numurā

23.12.1997., Nr. 336/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC NOTIKUMA

Valsts prezidents — Kurzemes, Saldus novadā

19. decembrī Valsts prezidents Guntis Ulmanis apmeklēja Saldus pilsētu un rajonu.

Dienas pirmajā pusē G.Ulmanis ieradās SIA “Druvas Unguri” saimniecībā, kas ir konkursa “Sējējs” 1997. gada laureāte. Prezidents iepazinās ar četriem saimniecības darbības virzieniem: šķirnes cūku audzēšana, gaļas ražošana, lopbarības ražošana un šķirnes cūku selekcijas programmu izstrādāšana. “Druvas Unguru” cūkkopības kompleksam ir 56 paju īpašnieki, un tajā ir ap 6500 dzīvnieku. Šī ir valstī lielākā šķirnes cūku audzētava, kas jau sadarbojas ar līdzīgiem uzņēmumiem Dānijā, ir iecere sadarboties ar tādiem pašiem uzņēmumiem Lielbritānijā. “Druvas Unguru” valdes priekšsēdētāja Lidija Jende informēja Valsts prezidentu, ka aizvadītais gads ražotnē bijis ļoti veiksmīgs, jo gaļas realizācijas cena šajā gadā bijusi stabila un visaugstākā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem.

Pēc tam G.Ulmanis devās uz Valsts Saldus augu šķirņu salīdzināšanas staciju. Šādas stacijas ir visos četros Latvijas novados. Kurzemes stacijā Valsts prezidents iepazinās ar perspektīvākajām kartupeļu un zirņu šķirnēm, no kurām dažas arī degustēja. Augu šķirņu salīdzināšanas stacijas agronome Raita Bambāne atzīmēja, ka stacijai šis gads arī bijis ļoti veiksmīgs, jo palielinājies to zemnieku skaits, kuri vēlas iegūt visplašāko informāciju par šķirnes augiem, un viņi augstu novērtē šo informāciju.

Vēlāk Valsts prezidents apmeklēja Ezeres pagasta zemnieku saimniecību “Krastmaļi”, kas arī ir konkursa “Sējējs” 1997. gada laureāte. Ar “Krastmaļu” saimnieku Māri Klaustiņu, kurš nodarbojas ar graudaugu un kartupeļu audzēšanu, Valsts prezidents pārrunāja aktuālākos jautājumus un problēmas lauksaimniecībā.

Dienas otrajā pusē Valsts prezidents tikās ar pašvaldību vadītājiem. G.Ulmanis tika informēts par Saldus rajona un Somijas Iekšlietu ministrijas sadarbību ugunsdzēsības un glābšanas pasākumu veikšanā, kuros ietilpst Saldus rajona brīvprātīgo un profesionālo ugunsdzēsēju apmācība, kā arī tehniskā aprīkojuma nodrošinājums. Šī sadarbība tika novērtēta kā ļoti veiksmīga un perspektīva, viens no tās kursiem ir arī glābšana ceļu satiksmes negadījumos. Nākotnē tiek plānota gatavošanās naftas un ķīmisko avāriju novēršanai, ņemot vērā Saldus rajona specifiku — netālu atrodas Mažeiķu naftas pārstrādes kombināts un caur to tiek vestas kravas uz Ventspils ostu. Vēl nākotnē tiek plānots veidot Saldū reģionālās apmācības centru.

Vakarpusē Valsts prezidents sniedza interviju Saldus radio, kurā apkopoja visas dienas iespaidus. Viņš pauda savu gandarījumu par redzēto un dzirdēto, atzīstot, ka laukos cilvēki kļuvuši daudz aktīvāki, pat aktīvāki nekā pilsētās. Prezidents teica, ka viņu patīkami pārsteigusi “Druvas Unguru” saimniecība, kurā cilvēku entuziasms un uzņēmība kļuvusi par pamatu lieliem panākumiem. G.Ulmanis uzsvēra, ka laukos aug cilvēku inteliģences līmenis. Ir pierādīts tas, ka, pateicoties pārliecībai, atmiņām un darba tikumam no brīvvalsts laikiem, šodien latviešu zemnieki var sasniegt ļoti daudz. Valsts prezidents prognozēja, ka pēc desmit gadiem Latvija būs tipiska Eiropas valsts. Viņš arī uzsvēra, ka, apmeklējot paraugsaimniecības, var smelties iniciatīvu un pārliecību, kā darboties un palīdzēt tām saimniecībām, kurām vēl neklājas tik labi.

Tiekoties ar iedzīvotājiem Saldus kultūras namā, G.Ulmanis pārrunāja sociālos, ar armiju saistītos jautājumus, valsts nākotni un integrēšanos ES un NATO, pilsoniski integrētas sabiedrības veidošanas aspektus. Prezidents akcentēja to, ka valdības koalīcijai ir jāstrādā līdz Saeimas vēlēšanām, un runāja arī par jaunu attiecību veidošanu ar Krieviju.

Rezumējot Valsts prezidents atzina, ka šis gads ir pozitīva lūzuma gads Latvijas lauku atdzimšanai ne tikai zemkopības aspektā, bet arī veidojot mazos un vidējos uzņēmumus. “Nākamajā gadā mēs visi būsim liecinieki Latvijas politiskajam briedumam, kad varētu izveidoties piecas sešas stabilas partijas, kurām būs noteicošā loma Latvijas nākotnē,” teica Valsts prezidents. Viņš apsveica jebkura uzņēmīga cilvēka iniciatīvu veidot partiju vai domu biedru grupu, kas darbotos Latvijas nākotnes interesēs.

Valsts prezidenta preses dienests

Foto: Juris Krūmiņš

Saldus rajona padomes priekšsēdētājs Zigurds Fīrers, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un zemkopības ministrs Andris Rāviņš Valsts augu šķirņu salīdzināšanas stacijā

Valsts prezidents apskatot pārtikas veikalu

Valsts prezidents Ezeres pagasta zemnieku saimniecībā “Krastmaļi”

 

Ziemassvētku sarunā ar jaunieķiem — Valsts prezidents un prezidenta kundze

Vakar, 22. decembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze rīkoja Ziemassvētku pieņemšanu jauniešiem, kas guvuši ievērojamus sasniegumus mācībās, zinātnē, mākslā, mūzikā, sportā.

Uz pieņemšanu bija ieradušies ap 200 bērnu: Latvijas Bērnu fonda programmas “Talants Latvijai” dalībnieki; mūzikas skolu labākie audzēkņi; mākslinieka Jāņa Anmaņa programmas dalībnieki; mākslas skolu labākie audzēkņi; augsta ranga sporta sacensību uzvarētāji un dalībnieki; sporta skolu labākie audzēkņi; mācību olimpiāžu uzvarētāji, kā arī starptautisko konkursu uzvarētāji un dalībnieki.

Savā uzrunā jauniešiem Valsts prezidents sacīja, ka Ziemassvētki ir laiks, kad mēs daudz biežāk sakām paldies saviem vecākiem, skolotājiem, katram cilvēkam, kurš mūs ir atbalstījis un sniedzis dzīvē ko labu. “Man ir īpašs gandarījums tieši šajā dienā jums visiem pateikt paldies. Paldies par to, ka neesat slinkojuši, ka esat bijuši neatlaidīgi, izvēloties savu ceļu, ka esat bijuši neatlaidīgi, apgūstot savu priekšmetu, vai tā būtu mūzika, māksla, sports, tādā veidā spodrinot savu, savas ģimenes, savas mājas, savas valsts, savas Latvijas slavu. Es atļaušos šodien apbrīnot jūsu neatlaidību. Esmu pārliecināts, ka jūsu panākumu pamatā ir ne tikai talants un veiksme, bet tieši darba mīlestība. Par to es vēlreiz gribētu teikt paldies jūsu vecākiem, jūsu skolotājiem, audzinātājiem, jo arī viņi šajā gadā ir piepildījuši kādu savu sapni.”

“Saliekot kopā savas zināšanas, darbu, aicinājumu un gribu, mēs spēsim un varēsim veidot savu valsti skaistu, neatkarīgu un brīvu. Es esmu gandarīts arī par to, ka jūs esat sabraukuši no dažādiem novadiem, no dažādām pilsētām un pagastiem. Ja mēs šodien iedegtu uguntiņu katrā mūsu valsts punktā, kuru jūs pārstāvat, tad Latvija šodien mirdzētu spožās ugunīs.”

Valsts prezidents novēlēja jauniešiem turpmāk darboties vēl sekmīgāk savā izvēlētajā nozarē. “Kad pēc dažām dienām jūs katrs savās mājās iededzināsiet Ziemassvētku svecīti, tad atcerieties, ka par jums nomodā vienmēr stāv jūsu brīvā valsts — Latvija. Un atcerēsimies, ka tikai visi kopā, viens otru atbalstot, spēcinot, darot gaišus un stiprus, mēs varēsim sasniegt savus nākotnes sapņus, mūsu valsts sapņus.”

Valsts prezidenta preses dienests

Nåk 1998. gads — Dziesmu un Deju svētki

19. decembrī Ministru kabinetā notika XXII Vispārējo latviešu dziesmu svētku un XII Deju svētku Rīcības komitejas pirma sēde, kuru vadīja RK priekšsēdētājs Ministru prezidents Guntars Krasts.

Klātesošie iepazinās ar RK darba organizāciju un svētku sagatavošanas plānu un noklausījās E.Melngaiļa Tautas mākslas centra vadītāja Jāņa Kurpnieka informāciju par paveikto un turpmāk darāmo svētku sagatavošanā. Ar XII Deju svētku norises vietas — “Daugavas” stadiona — rekonstrukcijas plāniem iepazīstināja Sporta pārvaldes vadītājs Einārs Fogelis un “Daugavas” stadiona direktors Juris Jakubaitis.

Nākamo Rīcības komitejas sēdi nolemts sasaukt nākamā gada februāri.

E.Melngaiļa

Tautas mākslas centrs

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!