• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Būs veiksmīgs gads!" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.1998., Nr. 1/2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46521

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mūsu pārspīlētā pieticība mūs joprojām kavē"

Vēl šajā numurā

03.01.1998., Nr. 1/2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Būs veiksmīgs gads!”

Valsts prezidents GUNTIS ULMANIS —

Latvijas televīzijā 1998.gada 1.janvārī:

Turpinājums no 1.lpp.

Tas pērn bija ļoti zīmīgi, varbūt tas bija sava veida signāls pirms kaut kā labāka, kas varētu būt šogad.

— Vai gads nebūs smags? Es domāju Saeimas vēlēšanas...

— Smags nenozīmē, ka ir slikts. Es vienmēr labprātāk uzskatu: lai ir smagāk, grūtāk un ilgāk jāstrādā, lai tikai ir labi rezultāti. Domāju, ka šis gads iesākas labi, jo gada sākumā parakstīsim Baltijas hartu. Dokumentu, kāds, starp citu, vēl nav bijis ASV un Baltijas valstu vēsturē, un arī pasaulē šādu precedentu nav bijis daudz. Tas šī gadsimta beigās ir labs apliecinājums Latvijas nākotnei.

Pēc dažām dienām uzņemsim Baltijas jūras valstu valdību vadītājus. Nav pagaidām Rīga piedzīvojusi tik augsta līmeņa sanāksmi. Jau tagad vēlu, lai šī sanāksme izdodas un pieņem lēmumus, kas Latvijai nozīmīgi un vajadzīgi.

Pieredze rāda, ka tajos gados, kad notiek lieli Dziesmu svētki, Latvijai labi veicas. Šogad ir Dziesmu svētku gads, arī valsts 80. dzimšanas diena. Tas viss, domāju, orientēs, mobilizēs un rādīs tautai pareizo ceļu, lai izvēlētu visgudrāko parlamentu Latvijas vēsturē. Es vēlētos Saeimu, kurā darbotos ne vairāk par pieciem sešiem spēcīgiem politiskajiem spēkiem. Lai divi, nu, varbūt trīs no tiem izveido ļoti programmatisku un spēcīgu koalīciju. Nedomāju, ka kāds politiskais spēks vēlēšanās iegūs vairāk nekā 50 procentus balsu. Vēlētos, lai būtu laba, konstruktīva un reizē arī dusmīga opozīcija, kas spēj ne tikai graut, bet arī dod daudz vērtīga, izejot no sava redzespunkta. Tas būtu tas Eiropas tipa parlaments — demokrātisks, kurā labi strādātu gan pozīcija, gan opozīcija. Parlaments, kurā jauni un talantīgi politiķi spīdētu tik spoži, ka visas blāvās, pusaizmigušās runas pazustu kopējā parlamenta pragmatiskajā un praktiskajā darbībā.

— Pavisam drīz jūs dosities uz Ameriku parakstīt Baltijas hartu. Jau zināms, ka drošības garantijas tā nesniegs. Ko no šī dokumenta gaidāt jūs, kāpēc mums tas vajadzīgs?

— Ar hartu pēc dažām dienām, saskaņojot ar ASV vadību, dosim iespēju iepazīties ministriem un deputātiem. Pagaidām, pēc ASV lūguma, šis dokuments ir slēgts.

Nevajadzētu mums garantijas uztvert kā kādu pārdabisku spēku. Harta pēc savas būtības var būt spēcīgāka nekā daudzas citas garantijas. Parakstāmais dokuments paredz tālāku attiecību veidošanos starp ASV un trijām Baltijas valstīm. Harta ir kliedziens visai pasaulei par to, ka četras valstis cieši apņemas darīt visu, lai Baltijas jūras reģions būtu drošs. Amerikas vizītes laikā man nāksies uzstāties reizes desmit, un galvenokārt būs runa par Baltijas drošības perspektīvām nākamajos gadu desmitos. Tikšos arī ar Amerikas latviešiem. Tad kopīgi paanalizēsim, kāpēc tad Latvijai ir izveidojušās tik ciešas un stabilas attiecības ar ASV un ko abām valstīm dod harta.

Esmu pārliecināts, ka Baltijas valstis savā vēsturē nebūs piedzīvojušas tādu reklāmu, atklātību, tādas tikšanās iespējas ar vadošajiem ASV politiķiem. Nešaubos, ka pēc tikšanās būs ielikt kārtīgs fundaments Baltijas drošības politikā. Un mums ir jādomā par nākamo soli. Šī drošības politika nebūs pilnīgi stabila un skaidra, ja nepabeigsim sarunas ar mūsu lielo Austrumu kaimiņu Krieviju par analoģiskiem jautājumiem. Protams, to problēmu lokā, kas šobrīd ir starp Latviju un Krieviju. Domāju, ka reizē ar to ieliksim arī labus nākotnes attiecību pamatus starp Latviju un Krieviju.

Novēlot laimīgu Jauno gadu visiem, gribu pateikt, ka man ir tāda sajūta, ka šis gads būs viens no laimīgākajiem, viens no veiksmīgākajiem Latvijas atmodas vēsturē. To arī novēlu, lai izdodas!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!