• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prezidents Havels aicina uz morālu atdzimšanu (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.1998., Nr. 1/2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46528

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.375

Par Latvijas pārstāvi Baltijas Ministru padomes Baltijas sadarbības komitejā

Vēl šajā numurā

03.01.1998., Nr. 1/2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALSTSVĪRU DOMAS

Prezidents Havels aicina

uz morālu atdzimšanu

Radio “Brīvā Eiropa” līdzstrādnieks Pēteris Zvagulis, — “Latvijas Vēstnesim”

Turpinājums no 1.lpp.

Havels savā runā aicināja uz morālu atdzimšanu un noraidīja sabiedrībā pavīdējušās bažas par demokrātijas beigām Čehijā. Šis temats Čehijas gadījumā ir īpaši svarīgs. Premjera Klausa ilggadējā valdīšana gan čehiem, gan rietumniekiem bija radījusi ilūziju, ka saimnieciskās reformas šajā valstī daļēji atkarīgas no tā, cik ilgi premjers būs pie varas. Un jāatzīst, ka Rietumu attieksme varbūt pat lielā mērā palīdzēja radīt šo mītu.

Tūdaļ pēc komunistiskā režīma sabrukuma Vāclava Klausa personība varbūt arī bija zināms pretspars prokomunistisko spēku tīkojumiem pēc varas. Taču, saimnieciskajai un politiskajai dzīvei stabilizējoties, Klausa personības nozīme mazinājās. Bet mīts par viņu kā demokrātijas aizstāvi joprojām saglabājās. Arī rietumvalstu politiķiem un ieguldītājiem šķita vieglāk un drošāk, ja viņiem bija darīšana ar labi zināmu politiķi, nevis ar mazāk pazīstamiem politiskajiem spēkiem. Netiešā veidā tas varbūt bija pat zināms “lāča pakalpojums” Čehijas demokrātijas trauslajiem aizmetņiem. Acīmredzot tieši uz šo aspektu savā gada pārskatā runā parlamentam norādīja arī prezidents Havels, uzsverot, ka nav pamata apraudāt demokrātijas galu Čehijā, piebilstot: “Mēs vēl neesam spējuši pat radīt pilsoniskas sabiedrības pamatus mūsu valstī.”

Gribas cerēt, ka pašattīrīšanās un sabiedrības morāla atdzimšana, uz kuru savas zemes tautu aicina Vāclavs Havels, padarīs gaišākas un civilizētākas cilvēku savstarpējās attiecības šajā valstī. Arī Latvijas sabiedrībai šāds process nestu tikai labumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!