• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noteikumi par kvalifikācijas sertifikāta iegūšanas kārtību kustamās un nekustamās mantas (īpašuma), uzņēmuma darbības (biznesa), nemateriālā un intelektuālā īpašuma vērtēšanas darbiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.1998., Nr. 1/2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālā statistikas pārvalde

Par iekšzemes kopprodukta apjomu 1997. gada deviņos mēnešos

Vēl šajā numurā

03.01.1998., Nr. 1/2

PAR DOKUMENTU

Veids: noteikumi

Pieņemts: 30.09.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas vērtētāju asociācija

Noteikumi par kvalifikācijas sertifikāta iegūšanas kārtību kustamās un nekustamās mantas (īpašuma), uzņēmuma darbības (biznesa), nemateriālā un intelektuālā īpašuma vērtēšanas darbiem

Apstiprināts

ar Latvijas vērtētāju asociācijas padomes

sēdes lēmumu Nr.19 1997.gada 30.septembrī

I. Vispārējie noteikumi

1.1. Saskaņā ar Latvijas Vērtētāju asociācijas statūtiem, reģistrētiem Latvijas Republikas Tieslietu ministrijā 1995.gada 23.janvāri ar reģistrācijas Nr.SO–0948, kvalifikāciju apstiprinošu dokumentu (turpmāk tekstā — sertifikāts) fiziskām personām mantu (īpašumu) vērtēšanai savas kompetences robežās izsniedz Latvijas Vērtētāju asociācija.

1.2. Sertifikāts tiek izsniegts vērtēšanas darbu veikšanai, uz kuriem attiecas Starptautiskie īpašuma vērtēšanas standarti.

1.3. Sertifikāts ir noteikumos noteiktā kārtībā fiziskām personām izsniegts kvalifikāciju apstiprinošs dokuments vērtēšanas darbu veikšanai Latvijas Republikā. Sertifikātu un vērtētāja personisko zīmogu pēc apstiprināta parauga izsniedz Latvijas Vērtētāju asociācijas padome.

1.3.1. Latvijas Vērtētāju asociācija kvalifikācijas sertifikātus izsniedz fiziskām personām šādiem vērtēšanas darbiem:

nekustamās mantas (īpašuma) vērtēšanai;

uzņēmuma darbības (biznesa) vērtēšanai;

kustamās mantas (īpašuma) vērtēšanai:

a) tehnoloģisko iekārtu un aprīkojuma vērtēšanai;

b) sauszemes transporta līdzekļu vērtēšanai;

c) jūras transporta līdzekļu vērtēšanai;

d) gaisa transporta līdzekļu vērtēšanai;

nemateriālā un intelektuālā īpašuma vērtēšanai.

1.4. Noteikumi nosaka fiziskās personas sertifikāta iegūšanas kārtību, kā arī tiesības, pienākumus un atbildību, veicot vērtēšanas darbu praksi.

II. Sertificēšanas komisijas struktūra un darbības pamatprincipi

2.1. Komisijas sastāvā ietilpst Latvijas Republikas pilsoņi ar augstāko izglītību, kuri ir kompetenti īpašuma vērtēšanā.

2.2. Komisiju izveido un tās priekšsēdētāja vietnieku, atbildīgo sekretāru un locekļus ieceļ un no pienākumiem atbrīvo Latvijas Vērtētāju asociācijas padome. Latvijas Vērtētāju asociācijas prezidents ir komisijas loceklis.

2.3. Komisijas sastāvā tiek iekļauti attiecīgi kvalificēti vērtēšanas darbu speciālisti, valsts institūciju un Latvijas Vērtētāju asociācijas pārstāvji. Priekšlikumi par komisijas locekļa kandidatūras izvirzīšanu tiek rakstveidā iesniegti Latvijas Vērtētāju asociācijas padomei.

2.4. Par komisijas locekļiem nevar būt personas, kas notiesātas krimināllietā par tīša nozieguma izdarīšanu un kurām nav dzēsta sodāmība vai saņemta reabilitācija.

2.5. Ja komisijas loceklis ir pārkāpis savas noteiktās pilnvaras vai rīkojies pretlikumīgi vai netiesiski, tad Latvijas Vērtētāju asociācijas padome ir tiesīga viņu atbrīvot no komisijas locekļa pienākumu pildīšanas.

2.6. Komisiju vada priekšsēdētājs (viņa prombūtnē — vietnieks), kurš sasauc komisijas sēdes. Komisijas sēdes notiek ne retāk kā vienu reizi ceturksnī.

2.7. Komisijas sēdes organizē un lietvedību veic atbildīgais sekretārs.

2.8. Komisijas sēdes tiek protokolētas, protokolu paraksta komisijas priekšsēdētājs (vietnieks) un atbildīgais sekretārs. Katram komisijas loceklim, kurš nepiekrīt komisijas lēmumam, ir tiesības pievienot protokolam savu atsevišķo viedokli rakstveidā vai pieprasīt, lai to ieraksta protokolā.

Materiāli par komisijas darbu glabājas pie atbildīgā sekretāra.

2.9. Materiālus sertificēšanas komisijas darbam sagatavo kvalifikācijas darba grupa. Darba grupas vadītāju un locekļus apstiprina Latvijas Vērtētāju asociācijas padome.

2.10. Komisijas fiziskām personām sertifikātu vai motivētu atteikumu izsniedz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas, ja iesniegti visi šajos noteikumos minētie dokumenti.

2.11. Komisijas locekļi un pieaicinātie speciālisti par darbu komisijā un darba grupā saņem atalgojuma saskaņā ar Latvijas Vērtētāju asociācijas apstiprinātiem noteikumiem par sertificēšanas komisijas locekļu un pieaicināto speciālistu darba apmaksas kārtību.

III. Sertificēšanas komisijas tiesības un pienākumi

3.1. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus:

3.1.1. par atļauju kārtot kvalifikācijas eksāmenu;

3.1.2. par kvalifikācijas piešķiršanu un sertifikāta izsniegšanu, par atteikumu izsniegt sertifikātu;

3.1.3. par izsniegtā sertifikāta anulēšanu, sertifikāta darbības apturēšanu un derīguma termiņa pagarināšanu;

3.1.4. citus ar sertificēšanu saistītus lēmumus.

3.2. Komisija uz savu sēdi var uzaicināt personas, kuru jautājums tiek izskatīts, kā arī konsultantus — speciālistus ar padomdevēja tiesībām. Šīm personām nav balsstiesību.

3.3. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no visiem komisijas locekļiem. Katram komisijas loceklim ir tikai viena lēmējbalss. Komisija pieņem lēmumus ar balsu vairākumu. Balsīm daloties, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja, vai viņa prombūtnes laikā — vietnieka, balss.

3.4. Komisijas darba grupas veic pieteicēju iesniegto vērtēšanas darbu pārbaudi, neizpaužot pārbaudes rezultātā iegūto informāciju. Tās slēdziens par pieteicēja profesionālo kvalifikāciju atbilstošā īpašuma veida vērtēšanai tiek iesniegts kā rakstisks priekšlikums sertificēšanas komisijai.

3.5. Komisijai ir pienākums sniegt informāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” par sertifikātu piešķiršanu, anulēšanu vai apturēšanu.

3.6. Komisijai ir pienākums iesniegt Latvijas Vērtētāju asociācijas padomei informāciju par komisijas sēžu lēmumiem un sertificēto personu sarakstus.

IV. Sertifikāta iegūšanas un izsniegšanas kārtība

4.1. Sertifikātu var iegūt tikai rīcībspējīgas fiziskas personas, kuras:

pārvalda valsts valodu atbilstoši Latvijas Republikas likumu prasībām;

ieguvušas augstāko vai vidējo tehnisko izglītību un beigušas Latvijas Vērtētāju asociācijas atzītus profesionālās sagatavošanas kursus atbilstošas mantas (īpašuma) vērtēšanā vai ieguvušas profesionālās izglītības atestātu augstākajās mācību iestādēs mantu (īpašuma) vērtēšanas specialitātē;

veic attiecīgās mantas (īpašuma) vērtēšanas darbus atbilstoši Latvijas Vērtētāju asociācijas īpašuma vērtētāju profesionālās prakses standartiem, starptautiskajiem vērtēšanas standartiem, Eiropas vērtēšanas standartiem un ieguvušas 3 gadu vērtēšanas darba pieredzi ārzemju vērtēšanas organizācijā vai 3 gadu vērtēšanas darba pieredzi Latvijā sertificēta (licencēta) vērtētāja vadībā un saņēmušas pozitīvu atsauksmi par savu darbu kustamās mantas (īpašuma) vērtēšanā, uzņēmuma darbības (biznesa) vērtēšanā vai nekustamās mantas (īpašuma) vērtēšanā.

4.3. Fiziskām personām, kas vēlas saņemt sertifikātu attiecīgā īpašuma vērtēšanas darbu kategorijā, personīgi jāiesniedz pieteikums sertificēšanas komisijai, pievienojot šādus dokumentus:

rekomendācijas no 2 sertificētiem (licencētiem) vērtētājiem;

izglītības un sertifikātam atbilstošu Latvijas Vērtētāju asociācijas atzītu profesionālo sagatavošanas kursu beigšanas apliecības kopijas;

savas profesionālās darbības aprakstu ( curriculum vitae ) un atsauksmi (rekomendāciju) no pēdējās darbavietas, kurā ir pildīti īpašuma vērtēšanas darbi;

pēdējā gada laikā izpildīto vērtēšanas darbu sarakstu pārbaudāmo objektu atlasei, ja komisija uzskata to par nepieciešamu;

3x4 cm izmēra fotogrāfija;

kvīts par sertificēšanas komisijas darba apmaksu;

pasi (uzrādot).

4.4. Visi sertifikāta ieguvei nepieciešamie dokumenti sertificēšanas komisijā jāiesniedz valsts valodā; tie tiek reģistrēti pieteikumu uzskaites žurnālā. Sertificēšanas komisija pieteikumus pieņem katra mēneša otrajā trešdienā.

4.5. Pieteicējam nedēļas laikā pēc pieteikuma iesniegšanas jāiesniedz sertificēšanas komisijai pārbaudei tās izvēlētie vērtēšanas darbi, ja komisija (darba grupa) to ir uzskatījusi par nepieciešamu.

Ja nedēļas laikā sertificēšanas komisijai pārbaudei izvēlētie vērtēšanas darbi netiek iesniegti sertificēšanas komisijā, pieteikumu neizskata, un tiek nosūtīts atteikums.

4.6. Darba grupas vadītājs lēmumu par kandidatūras izvirzīšanu sertifikāta saņemšanai pieņem pēc Latvijas Vērtētāju asociācijas Recenzēšanas komisijas atzinuma.

4.7. Pieteicējam ir tiesības iesniegt papildu dokumentus, darbu paraugus un citus materiālus, kurus viņš uzskata par lietderīgiem un kas apliecina profesionālās kvalifikācijas līmeni.

4.8. Katram pieteicējam ir tiesības iesniegt pieteikumus un saņemt kvalifikācijas sertifikātu vairāku mantu (īpašuma) veidu vērtēšanā.

4.9. Uz sertificēšanas komisijas sēdi vai sertificēšanas komisijas darba grupas sanāksmi uzaicina sertifikāta pieprasītāju; viņa neierašanās gadījumā jautājums par sertifikāta izsniegšanu tiek atlikts un noteikts jauns izskatīšanas datums, par ko paziņo pieteicējam.

Ja sertifikāta pieprasītājs neierodas uz sertificēšanas komisijas sēdi vai tās darba grupas sanāksmi atkārtoti, viņam tiek izsūtīts atteikums izsniegt sertifikātu.

4.10. Pieteicējs, kurš saņēmis sertificēšanas komisijas atteikumu iegūt sertifikātu, var atkārtoti iesniegt pieteikumu sertifikāta saņemšanai pēc sešiem mēnešiem, bet ne vairāk kā trīs reizes divu gadu laikā.

4.11. Sertifikātu izdod uz laiku ne mazāku par 1 (vienu) gadu, bet ne ilgāku par 5 (pieciem) gadiem. Sertificēšanas komisija ir tiesīga sertifikāta darbības laiku pagarināt (pārreģistrēt) uz laiku ne ilgāku par 5 (pieciem) gadiem.

4.12. Sertifikātu paraksta Latvijas Vērtētāju asociācijas prezidents un komisijas priekšsēdētājs.

4.13. Sertifikātu izsniedz, pārreģistrē, izsniedz dublikātu pēc tam, kad sertifikāta pieprasītājs ir uzrādījis dokumentu par komisijas darba apmaksu.

4.14. Sertifikāta iegūšanai, pārreģistrācijai, dublikāta izsniegšanai nepieciešamo materiālu izskatīšanu un sertifikāta noformēšanu apmaksā sertifikāta pieteicējs saskaņā ar Latvijas Vērtētāju asociācijas padomē apstiprināto kalkulāciju. Atteikuma gadījumā no pretendenta tiek ieturēti 80% no šajā punktā minētās maksas.

V. Sertifikāta pagarināšanas, apturēšanas un anulēšanas kārtība

5.1. Komisija pagarina izsniegtā sertifikāta derīguma termiņu, pamatojoties uz personas iesniegumu, kas jāiesniedz komisijā mēnesi pirms sertifikāta derīguma termiņa izbeigšanās. Sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanai komisija ir tiesīga pieprasīt iesniegt no jauna nepieciešamos dokumentus un vērtēšanas darbus.

5.2. Pārreģistrētu sertifikātu tā saņēmējam izsniedz pēc tam, kad viņš ir sedzis visus ar sertifikāta izdošanu saistītos izdevumus.

5.3. Komisija ir tiesīga apturēt, anulēt vai atteikt pagarināt sertifikāta derīguma termiņu, ja tiek konstatēts, ka sertifikāta saņēmējs ilgāk par gadu neveic vērtētāja darbu vai ir pārkāpis Latvijas Republikas likumus, citus tiesību aktus vai šo noteikumu prasības, kā arī, ja sertificētā persona apzinātas darbības vai nolaidības dēļ šajā profesionālajā jomā ir radījusi kaitējumu fiziskām vai juridiskām personām.

5.4. Komisija ir tiesīga apturēt sertifikāta darbību uz laiku līdz divpadsmit mēnešiem. Apturētā sertifikāta darbību komisija atjauno pēc tam, kad sertificētā persona ir novērsusi apturēšanas iemeslus.

5.5. Komisija anulē apturēto sertifikātu, ja sertificētā persona nav ziņojusi par sertifikāta apturēšanas cēloņu novēršanu.

5.6. Komisijas lēmumam par atteikumu pagarināt sertifikāta derīguma termiņu vai par izsniegtā sertifikāta anulēšanu vai apturēšanu jābūt argumentētam. Par atteikumu pagarināt izsniegtā sertifikāta derīguma termiņu, tā anulēšanu vai apturēšanu sertifikāta saņēmējs tiek informēts rakstiski ne vēlāk kā desmit dienas pēc šāda lēmuma pieņemšanas, un viņam 15 dienu laikā sertifikāts jānodod sertificēšanas komisijai.

5.7. Ieinteresētā persona ir tiesīga komisijas lēmumu pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

5.8. Sertifikāta anulēšanas gadījumā persona var atkārtoti iesniegt pieteikumu vispārējā kārtībā, bet ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc lēmuma par anulēšanu pieņemšanas.

5.9. Sertifikāta nozaudēšanas gadījumā komisija atzīst to par spēkā neesošu. Par to nozaudētājam jāpublicē paziņojums oficiālā valsts laikrakstā.

5.10. Sertifikāta dublikāta saņemšanai nozaudētājam komisijā jāuzrāda publicētais paziņojums un jāsedz visi ar sertifikāta izdošanu saistītie izdevumi. Komisija izsniedz sertifikāta dublikātu, saglabājot nozaudētā sertifikāta derīguma termiņu.

VI. Ar sertifikātu saistītās tiesības un pienākumi

6.1. Sertifikāts apliecina fiziskas personas kvalifikāciju veikt vērtēšanu atbilstoši Latvijas Vērtētāju asociācijas un starptautisko vērtēšanas standartu prasībām.

6.2. Sertifikātu aizliegts nodot citai fiziskai vai juridiskai personai.

6.3. Ja sertifikāta īpašnieks gada laikā pēc tās saņemšanas nav uzsācis uzņēmējdarbību vai, ja tiek konstatēts, ka dokumentos iesniegtās ziņas neatbilst patiesībai, sertificēšanas komisija var anulēt izsniegto sertifikātu.

6.4. Visus darbus sertificētie vērtētāji izpilda saskaņā ar Latvijas Republikas normatīviem aktiem un starptautiskajiem vērtēšanas standartiem.

6.5. Sertificētai fiziskai personai atļauts lietot personīgo spiedogu, kas izgatavots pēc Latvijas Vērtētāju asociācijas apstiprināta parauga.

6.6. Sertificētām fiziskām personām ir tiesības saņemt no Latvijas Vērtētāju asociācijas attiecīgās īpašuma vērtēšanas darbu instrukcijas un tehniskos norādījumus, kā arī konsultācijas un citus pakalpojumus atbilstoši Latvijas Vērtētāju asociācijas apstiprinātiem izcenojumiem.

6.7. Sertificēti īpašuma vērtētāji reģistrē visus izpildītos darbus savā uzskaites žurnālā, un ne vēlāk par katra gada 1.februāri iesniedz rakstisku pārskatu par iepriekšējā gadā izpildīto darbu apjomu Latvijas Vērtētāju asociācijai.

6.8. Sertificētai personai regulāri jāpaaugstina sava profesionālā kvalifikācija.

VII. Sertificēta vērtētāja darbības kontrole

7.1. Sertificēto vērtētāju darbības kontroli un fiziskām personām izsniegto īpašuma vērtēšanas darbu sertifikātu uzskaiti savas kompetences ietvaros veic Latvijas Vērtētāju asociācijas padomes apstiprināta Ētikas komisija.

7.2. Izpildītos darbus, kurus veicot pieļautas kļūdas vai nav ievēroti visi pastāvošo instrukciju noteikumi, sertificētiem vērtētājiem jālabo uz sava rēķina.

7.3. Pasūtītājs iesniegumu vai sūdzību par sertificēta īpašuma vērtētāja darbību var iesniegt Latvijas Vērtētāju asociācijai.

Latvijas Vērtētāju asociācijas Ētikas komisija izdara pārbaudi un sniedz atbildi iesniedzējam LR likumdošanā noteiktā kārtībā.

7.4. Atkārtoti starptautiskajiem vērtēšanas standartiem neatbilstoši izpildītie īpašuma vērtēšanas darbi, rakstiskas reklamācijas, pamatotas sūdzības par sertificēta vērtētāja nelikumīgu, neētisku rīcību, kā rezultātā nodarīti zaudējumi valstij, pašvaldībai vai ieinteresētai personai, dod tiesības sertificēšanas komisijai veikt atkārtotu pārbaudi un apturēt sertifikāta darbību vai sertifikātu anulēt.

Latvijas Vērtētāju asociācijas prezidents V.Žuromskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!