• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 6. janvāra noteikumi Nr. 3 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.1998., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.3

Par R.Umblijas komandējumu

Vēl šajā numurā

08.01.1998., Nr. 6

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 3

Pieņemts: 06.01.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 3

Rīgā 1998.gada 6.janvārī (prot. nr.1 3.§)

Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem

Izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu”
13.panta piekto daļu, 14.panta trešo daļu un 19.pantu

I . Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā tiek reģistrētas likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6.panta ceturtajā un piektajā daļā minētās apdrošināmās personas, kas apdrošināmas no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem (turpmāk — speciālie budžeti);

1.2. kārtību, kādā tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk — obligātās iemaksas) valsts pensiju apdrošināšanai (turpmāk — pensiju apdrošināšana) un sociālajai apdrošināšanai bezdarba gadījumam (turpmāk — apdrošināšana pret bezdarbu);

1.3. no valsts pamatbudžeta un speciālajiem budžetiem veicamo obligāto iemaksu objektu.

2. Pārskata mēnesis šo noteikumu izpratnē ir:

2.1. mēnesis, kad persona bijusi obligātā aktīvā militārā dienesta karavīrs;

2.2. mēnesis, kurā persona kopusi bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu;

2.3. mēnesis, kad persona atradusies attiecīgajā ārvalstī kā tādas personas laulātais, kurai piešķirts diplomātiskais rangs saskaņā ar Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu un kura pilda diplomātisko un konsulāro dienestu ārvalstī;

2.4. mēnesis, kad persona saņēmusi bezdarbnieka pabalstu, maternitātes pabalstu, slimības pabalstu, invaliditātes pensiju vai atlīdzību par darbspēju zudumu.

II. Obligātās iemaksas no valsts pamatbudžeta

3. Pensiju apdrošināšanai no valsts pamatbudžeta tiek veiktas obligātās iemaksas 20 procentu apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas (amatalgas) par šādām personām:

3.1. obligātā aktīvā militārā dienesta karavīriem;

3.2. personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu;

3.3. personām, kuras uzturas attiecīgajā ārvalstī kā tādas personas laulātais, kurai piešķirts diplomātiskais rangs saskaņā ar Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu un kura pilda diplomātisko un konsulāro dienestu ārvalstī.

4. Apdrošināšanai pret bezdarbu no valsts pamatbudžeta tiek veiktas obligātās iemaksas Ministru kabineta noteiktajā apmērā atbilstoši valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes sadalījumam pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas (amatalgas) par šādām personām:

4.1. obligātā aktīvā militārā dienesta karavīriem;

4.2. personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pus otra gada vecumu.

5. Informāciju par šo noteikumu 3.1., 3.3. un 4.1.apakšpunktā minētajām personām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā iesniedz:

5.1. Aizsardzības ministrija — par personām, kuras uzturas attiecīgajā ārvalstī kā tādas personas laulātais, kurai piešķirts diplomātiskais rangs saskaņā ar Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu un kura pilda militārā atašeja dienestu ārvalstī;

5.2. Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošās valsts militārā dienesta nodaļas — par obligātā aktīvā militārā dienesta karavīriem;

5.3. Ārlietu ministrija — par personām, kuras uzturas attiecīgajā ārvalstī kā tādas personas laulātais, kurai piešķirts diplomātiskais rangs saskaņā ar Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu un kura pilda diplomātisko un konsulāro dienestu (izņemot militārā atašeja dienestu) ārvalstī.

6. Šo noteikumu 5.punktā minētās iestādes piecu dienu laikā pēc pārskata mēneša beigām iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk — Aģentūra) struktūrvienībai pēc iestādes juridiskās adreses to personu sarakstu, par kurām veicamas obligātās iemaksas no valsts pamatbudžeta par pārskata mēnesi (1.pielikums). Minētajā sarakstā iekļaujamas tikai tās personas, kuras pārskata mēnesī:

6.1. iesauktas obligātajā aktīvajā militārajā dienestā vai izbraukušas uz attiecīgo ārvalsti kā tādas personas laulātais, kurai piešķirts diplomātiskais rangs saskaņā ar Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu un kura pilda diplomātisko un konsulāro dienestu ārvalstī. Sarakstā jānorāda attiecīgās personas iesaukšanas vai izbraukšanas datums;

6.2. atvaļinātas no obligātā aktīvā militārā dienesta vai atgriezušās no attiecīgās ārvalsts kā tādas personas laulātais, kurai piešķirts diplomātiskais rangs saskaņā ar Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu un kura pilda diplomātisko un konsulāro dienestu ārvalstī. Sarakstā jānorāda attiecīgās personas atvaļināšanas vai atgriešanās datums.

7. Šo noteikumu 6.punktā minēto sarakstu var iesniegt tehniskajā informācijas nesējā saskaņā ar labklājības ministra izdotu instrukciju.

8. Informāciju par šo noteikumu 3.2. un 4.2.apakšpunktā minētajām personām, kurām piešķirts bērna kopšanas pabalsts, var saņemt Aģentūras struktūrvienībā (pēc personas dzīvesvietas adreses).

9. Informāciju par šo noteikumu 3.2. un 4.2.apakšpunktā minētajām personām, kurām nav piešķirts bērna kopšanas pabalsts un kuras nestrādā, iesniedz pati persona Aģentūras struktūrvienībā (pēc personas dzīvesvietas adreses), uzrādot personu apliecinošu dokumentu un darba grāmatiņu (darba līguma grāmatiņu).

10 . Aģentūra šo noteikumu 3.punktā minētās personas reģistrē kā pensiju apdrošināšanai pakļautās personas un šo noteikumu 4.punktā minētās personas — kā apdrošināšanai pret bezdarbu pakļautās personas.

11. Aģentūra desmit dienu laikā pēc pārskata mēneša beigām iesniedz Labklājības ministrijai un Finansu ministrijai informāciju par obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta par pārskata mēnesi (2.pielikums) finansēšanas plāna precizēšanai.

12. Obligātās iemaksas no valsts pamatbudžeta attiecīgi valsts pensiju speciālajā budžetā un nodarbinātības speciālajā budžetā tiek ieskaitītas atbilstoši apstiprinātajam finansēšanas plānam.

III. Obligātās iemaksas no speciālajiem budžetiem

13. Pensiju apdrošināšanai tiek veiktas obligātās iemaksas:

13.1. no nodarbinātības speciālā budžeta par personām, kuras saņem bezdarbnieka pabalstu, — 20 procentu apmērā no bezdarbnieka pabalsta;

13.2. no invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta par nestrādājošiem invalīdiem (ne ilgāk kā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai) — 20 procentu apmērā no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas 50 procentiem;

13.3. no invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta par personām, kuras saņem maternitātes vai slimības pabalstu, — 20 procentu apmērā no maternitātes vai slimības pabalsta;

13.4. no darba negadījumu speciālā budžeta par nestrādājošiem invalīdiem, ja šo personu invaliditātes cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība (ne ilgāk kā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai), — 20 procentu apmērā no atlīdzības par darbspēju zudumu;

13.5. no darba negadījumu speciālā budžeta par personām, kuras saņem slimības pabalstu, ja šo personu slimības cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība, — 20 procentu apmērā no slimības pabalsta.

14. Aģentūra šo noteikumu 13.punktā minētās personas reģistrē kā pensiju apdrošināšanai pakļautās personas.

IV. Obligāto iemaksu reģistrēšana sociāli apdrošināto personu kontos

15. Aģentūra nodrošina obligāto iemaksu reģistrēšanu sociāli apdrošināto personu kontos mēneša laikā pēc pārskata mēneša beigām:

15.1. pensiju apdrošināšanai — šo noteikumu 3. un 13.punktā minētajām personām;

15.2. apdrošināšanai pret bezdarbu — šo noteikumu 4.punktā minētajām personām.

16. Šo noteikumu 3. un 13.punktā minētās obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai un iemaksas 20 procentu apmērā no sociāli apdrošinātās personas iemaksu objekta veido pensijas kapitālu.

V. Noslēguma jautājumi

17. Aģentūra līdz 1998.gada 10.janvārim finansēšanas plāna precizēšanai iesniedz Labklājības ministrijai un Finansu ministrijai informāciju par valsts iemaksām no valsts pamatbudžeta par 1997.gada decembri.

18. Šo noteikumu 5.punktā minētās iestādes līdz 1998.gada 5.februārim iesniedz Aģentūras struktūrvienībai (pēc iestādes juridiskās adreses) to personu sarakstu, par kurām veicamas obligātās iemaksas no valsts pamatbudžeta par 1998.gada janvāri, iekļaujot visas šo noteikumu 3.1., 3.3. un 4.1.apakšpunktā minētās personas.

19. Atzīt par spēku zaudējušiem:

19.1. Ministru kabineta 1996.gada 11.jūnija noteikumus nr.203 “Noteikumi par sociāli apdrošinātās personas pensijas kapitālu” (Latvijas Vēstnesis, 1996, 103.nr.);

19.2. Ministru kabineta 1997.gada 8.aprīļa noteikumus nr.142 “Kārtība, kādā 1997.gadā reģistrējamas no valsts pamatbudžeta sociāli apdrošināmās personas un veicamas valsts iemaksas” (Latvijas Vēstnesis, 1997, 94.nr.).

Ministru prezidents G.Krasts

Labklājības ministrs V.Makarovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!