• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par attīstību un drošību abpus Baltijas krastiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.1998., Nr. 16/17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46668

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Noskaņojuma barometrs sabiedrisku spriedzi nesola Lietuvā lielas cerības tautsaimniecības uzplaukumam

Vēl šajā numurā

22.01.1998., Nr. 16/17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par attīstību un drošību abpus Baltijas krastiem

Šodien, 22.janvārī, Rīgā Baltijas jūras valstu padomes valdību vadītāju otrajā sanāksmē satiekas delegācijas no vienpadsmit valstīm, Eiropas Komisijas un Eiropas Savienība

22. un 23. janvārī Rīgā notiek Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) valdību vadītāju otrā sanāksme par Baltijas jūras valstu sadarbības aktualitātēm.

Baltijas jūras valstu padomi 1992. gada 5. un 6. martā Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā nolēma izveidot Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas ārlietu ministri, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvji. Padome tika izveidota kā savstarpējs padomdevējs un forums, kurā tiktu saskaņotas dalībvalstu intereses. 1995. gadā Baltijas jūras valstu padomē iestājās arī Islande.

Baltijas jūras valstu padomes galvenie uzdevumi ir veicināt starptautisko reģionālo sadarbību, kā arī reģionālās ekonomiskās identitātes izveidošana, demokrātisko institūciju attīstīšana, vides aizsardzība un cīņa pret organizēto noziedzību. Ik gadu notiek BJVP ārlietu ministru sesijas. Pērn gadskārtējā BJVP ārlietu ministru sesija notika 2. un 3. jūlijā Rīgā, jo Latvija kopš pērnā gada sākuma bija Baltijas jūras valstu padomes prezidējošā valsts. Rīgas sesijā BJVP prezidentūru rotācijas kārtībā no mūsu valsts pārņēma Dānija.

Pirmā Baltijas jūras valstu padomes valdību vadītāju sanāksme notika 1996. gada 3. un 4. maijā Visbijā (Zviedrijā). Tagad Rīgā notiks BJVP valdību vadītāju otrā sanāksme. Tās līdzpriekšsēdētāji ir Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts un Dānijas Karalistes premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens. Sanāksmē uzaicināti piedalīties visu vienpadsmit Baltijas jūras valstu padomes dalībvalstu valdību vadītāji, kā arī Eiropas Komisijas prezidents Žaks Santērs un Eiropas Savienības prezidējošās valsts Lielbritānijas premjerministra vietnieks Džons Preskots. Rīgas sanāksmē paredzēts apspriest svarīgākos reģionālās sadarbības jautājumus, kā arī saskaņā ar Visbijā pieņemto BJVP deklarāciju noklausīties Speciālās darba grupas cīņai ar organizēto noziedzību ziņojumu par izpildītajām sadarbības programmām.

BJVP delegācijas Rīgā ieradīsies šodien. Viesus pie viesnīcas “Radisson SAS Daugava” sagaidīs mūsu valsts Ministru prezidents Guntars Krasts. Vakarā delegāciju dalībnieki noklausīsies koncertu Latvijas Nacionālajā operā.

Rīgas sanāksmes oficiālā atklāšana notiks rīt, 23. janvārī, pulksten 9.15 Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā. Sanāksmi atklās Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts, bet diskusijas tajā vadīs otrs sanāksmes līdzpriekšsēdētājs — Dānijas Karalistes premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens. Dienas vidū Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis sanāksmes delegāciju vadītājiem rīkos pusdienas, bet pēcpusdienā abi sanāksmes līdzpriekšsēdētāji — Guntars Krasts un Pols Nīrups Rasmusens — tiksies ar žurnālistiem preses konferencē.

Jau šodien, Baltijas jūras valstu padomes Rīgas sanāksmes priekšvakarā, varam būt pārliecināti, ka šis forums dos jaunu impulsu BJVP valstu konstruktīvai sadarbībai. Īpaši nozīmīgs šis notikums ir Latvijai kā sanāksmes norises valstij, jo apliecina mūsu valsts augsto starptautisko prestižu. Taču svarīgs šis notikums ir arī visām trim Baltijas valstīm kopā, jo Rīgas sanāksme notiek tūlīt pēc ASV un Baltijas valstu hartas parakstīšanas. Šie divi ārēji ļoti dažādie notikumi tomēr apliecina un arī savstarpēji sekmē vienu kopīgu tendenci — Latvijas, Lietuvas un Igaunijas noteikto atgriešanos Eiropā, no kuras mūsu valstis varmācīgi bija izrāvusi padomju okupācija 1940. gadā. Zīmīgi ir arī tas, ka Baltijas jūras valstu padomes Rīgas sanāksme sanāk dienās, kad Latvija līdz ar abām pārējām Baltijas kaimiņvalstīm atceras 1991. gada janvāra barikāžu laiku. Būtībā dziļi simboliska ir arī BJVP sanāksmes norises vieta — Vecrīga, ko vēl tikai pirms septiņiem gadiem apjoza Latvijas brīvības atjaunotāju barikādes.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!