• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cik patērējam, tik spējam saražot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.1998., Nr. 16/17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cik patērējam, tik spējam saražot

Vēl šajā numurā

22.01.1998., Nr. 16/17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Cik patērējam, tik spējam saražot

Uldis Apels, Zemkopības ministrijas

Informācijas departamenta direktors,— “Latvijas Vēstnesim”

Pagājušajā gadā, neraugoties uz ne pārāk labvēlīgo lauksaimniecības produkcijas ražošanas vidi, Latvijas zemnieki ir pilnībā nodrošinājuši iekšējo tirgu ar dažiem produkcijas veidiem. Šādu iepriecinošu ziņu sniedz Zemkopības ministrijas Informācijas departaments. Departamenta direktors Uldis Apels uzskata, ka gadījumā, ja tiktu izmantots viss esošais lauksaimnieciskās produkcijas ražošanas potenciāls, mūsu lauku ražotāji saražotu tādus lauksaimnieciskās produkcijas apjomus, kas ievērojami pārsniegtu iekšējā tirgus pieprasījumu.

Ja tiktu ierobežots lauksaimniecības preču imports, tad, ļoti iespējams, izveidotos mūsu pašu ražotāju cenu monopols, kas pašreizējās patērētāju zemās pirktspējas apstākļos varētu pat samazināt Latvijā ražotās produkcijas patēriņu. Līdz ar to arī samazinātos mūsu produkcijas eksporta iespējas, jo viens no starptautiskās tirdzniecības pamatprincipiem ir brīvā tirdzniecība. Tātad — ja Latvija norobežotu savu tirgu no importa, tad arī citas valstis darītu pilnīgi to pašu attiecībā uz Latvijas izcelsmes lauksaimniecības produktiem.

Pagājušajā gadā piena iepirkuma cenas, pēc ZM Informācijas departamenta datiem, bija vidēji par 5% zemākas nekā 1996. gadā. Taču gada beigās — oktobrī un novembrī — piena iepirkuma cenas pieauga un pat pārsniedza 1996. gada līmeni: oktobrī — par 4%, novembrī — par 8%. Vai tā ir stabila tendence ?

— Salīdzinot iepirkuma cenas, tiešām šāda tendence gada beigās bija,— teica Uldis Apels.— Grūti pateikt, vai tas ir izslaukumu samazināšanās vai Zemkopības ministrijas realizētās lauksaimniecības atbalsta programmas rezultāts. Taču, sīkāk papētot, visdrīzāk šo cenu pieaugumu varētu dot tieši atbalsta programma jeb izmaksātās subsīdijas.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 1997. gadā tika saražoti 985,3 tūkstoši tonnu piena (1996. gadā — 920,6 tūkst. t.), un tie ir 107 % salīdzinājumā ar 1996. gadu.

Lopu un putnu iepirkuma cenas līdz 1997. gada septembrim bija augstākas nekā 1996. gada attiecīgajā laika posmā, vēsta ZM Informācijas departamenta cenu analīze. Atsevišķos mēnešos tās pārsniedza 1996. gada iepirkuma līmeni, piemēram, jūnijā — par 14,5% un augustā — par 10%. Taču iepirkuma cenu kritums bija vērojams oktobrī — par 1% un novembrī — par 9,2%.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!