• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Čehija - kultūras un ekonomikas tuvībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.1998., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46845

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Čehija - kultūras un ekonomikas tuvībā

Vēl šajā numurā

12.02.1998., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Èehija — kultûras un ekonomikas tuvîbâ

Kopð otrdienas, 10.februâra, Latvijâ trîs dienu oficiâlâ vizîtç uzturas

Èehijas Republikas Senâta priekðsçdçtâja Petra Pitharta vadîtâ delegâcija

— pie Saeimas priekðsçdçtâja

S5.JPG (8076 BYTES)

Turpinâjums no 1.lpp.

Bûtu jâpârskata arî vairâki Latvijas un Èehijas pirmskara lîgumi, kuri vairs neatspoguïo abu valstu reâlâs attiecîbas.

Runâjot par iespçju intensificçt ekonomiskâs attiecîbas, Saeimas priekðsçdçtâjs uzsvçra, ka abu valstu ekonomiskâ sadarbîba nav pârâk plaða, tomçr tâs apjoms pçdçjos gados ir piecas reizes palielinâjies, pieauguma dinamika vçrojama tirdzniecîbâ. A.Èepânis atgâdinâja Latvijas izdevîgo ìeogrâfisko stâvokli, trîs neaizsalstoðu ostu esamîbu un kâ vienu no iespçjamiem sadarbîbas virzieniem minçja Èehijas zvejas flotes apkalpoðanu un servisa nodroðinâðanu.

P.Pitharts izteica gandarîjumu par konkrçtajiem sadarbîbas priekðlikumiem un akcentçja, ka sadarbîba ar Baltijas valstîm ir viena no Èehijas ârpolitikas prioritâtçm. Lai arî jautâjumâ par iestâðanos Eiropas Savienîbâ Èehija ir apsteigusi Latviju, tai, tâpat kâ pârçjâm kandidâtvalstîm, ir vçl daudz darba iestâðanâs priekðnoteikumu izpildç. Tâdçï Latvija vienmçr var cerçt uz Èehijas atbalstu, apliecinâja Èehijas Republikas Senâta priekðsçdçtâjs.

Iesaistîdamies diskusijâ par iestâðanos Eiropas Savienîbâ, Saeimas priekðsçdçtâjs pauda pârliecîbu, ka lçmums sâkt iestâðanâs sarunas ar Igauniju vçrtçjams kâ signâls, ka Eiropas Savienîbas durvis ir atvçrtas. P.Pitharts atzinîgi novçrtçja ðo Saeimas priekðsçdçtâja izteikumu, jo, pçc viòa domâm, tautâm, kuru likteòi bijuði saistîti ar tik smagiem pârbaudîjumiem kâ Latvijâ, Lietuvâ, Igaunijâ vai Èehijâ, jâbût solidârâm. Viòð arî pauda vçlmi iepazît individuâlâs problçmas un specifiskâs îpatnîbas katrâ no trim Baltijas valstîm un apliecinâja, ka visâ vizîtes gaitâ Èehijas parlamentârieði bûs uzmanîgi klausîtâji, lai izprastu Latvijas puses domas un problçmas.

— tiekoties ar parlamentu sadarbîbas grupu

Vakar, 11.februârî, Latvijas un Èehijas parlamentu sadarbîbas grupa tikâs ar Èehijas parlamenta delegâciju Èehijas Republikas Senâta priekðsçdçtâja Petra Pitharta vadîbâ. Tikðanâs laikâ pârrunâti Latvijâ un Èehijâ aktuâli ekonomiskie jautâjumi, kâ arî abu valstu divpusçjâs sadarbîbas iespçjas.

Apsprieþot investîciju iespçjas Latvijâ, viesi atzina, ka èehu uzòçmçji un potenciâlie investori slikti pârzina Baltijas reìionu. Tâ kâ likumdevçji izdarîjuði pietiekami daudz, lai atvieglotu uzòçmçjdarbîbu, galvenais ðíçrslis sekmîgai ekonomiskai sadarbîbai ir informâcijas trûkums. Atbildot uz Saeimas deputâtu jautâjumu, èehu parlamentârieði pastâstîja par elektroapgâdes uzòçmumu privatizâciju Èehijâ. Èehijâ valsts pârziòâ ir tikai cenu regulâcijas jautâjumi elektroapgâdes jomâ un norisinâs diskusija, cik ilgâ laikâ valstij jâatsakâs arî no ðîs funkcijas.

Sarunas dalîbnieki bija vienispârtis, ka Latvijâ un Èehijâ ir lîdzîgas problçmas, kas nav raksturîgas Eiropas Savienîbas valstîm. Abu valstu parlamentârieði atzina, ka izjût informâcijas trûkumu, tâpçc jâuzlabo informâcijas apmaiòas iespçjas.

'— Saeimas komisijâs

Vakar, 11.februârî, Ârlietu komisijas, Aizsardzîbas un iekðlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas priekðsçdçtâji un vietnieki tikâs ar Èehijas Republikas parlamenta Senâta delegâciju.

Tikðanâs laikâ viesi iepazinâs ar Saeimas Eiropas lietu komisijas darbîbu un tâs funkcijâm valsts likumdoðanas saskaòoðanâ ar Eiropas Savienîbas normâm. Ârlietu komisijas priekðsçdçtâjs Andris Rubins informçja Èehijas Republikas delegâciju par komisijas tikðanos ar Krievijas Federâcijas ârkârtçjo un pilnvaroto vçstnieku Latvijas Republikâ Aleksandru Udaïcovu un tajâ pârrunâtajiem jautâjumiem, kas skar Latvijas un Krievijas robeþlîgumu un Krievijas domes priekðsçdçtâja Genadija Seïeznova gaidâmo vizîti Latvijâ. Savukârt viesi, atbildot uz Latvijas puses jautâjumu, pastâstîja par Èehijas stratçìiju attiecîbâ uz iesaistîðanos NATO. Sarunas gaitâ skartas arî sociâlâs un izglîtîbas problçmas.

Saeimas preses dienests

Foto: Mâris Kaparkalçjs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!