• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 17. februāra noteikumi Nr. 54 "Ārvalstnieku un bezvalstnieku nodarbināšanas kārtība Latvijas Republikā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.1998., Nr. 44/45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46907

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.55

Noteikumi par rūpniecisko zveju Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos, ekonomiskās zonas ūdeņos un Rīgas jūras līcī

Vēl šajā numurā

19.02.1998., Nr. 44/45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 54

Pieņemts: 17.02.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 54

Rīgā 1998.gada 17.februārī (prot. nr.7 17.§)

Ārvalstnieku un bezvalstnieku nodarbināšanas kārtība Latvijas Republikā

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta 3.punktu  

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijas teritorijā var strādāt ārvalstnieki un bezvalstnieki, kuriem nav pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, neatkarīgi no viņu legālās ieceļošanas un uzturēšanās pamata (termiņuzturēšanās atļauja, speciālā vīza).

2. Latvijas Republikas iestāde, Latvijā reģistrēta organizācija vai uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), ārvalstu uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) filiāle vai pārstāvniecība, nevalstiska starptautiskā organizācija (turpmāk — darba devējs (pasūtītājs)) ir tiesīga uz darba līguma pamata (kā darba devējs) vai uz uzņēmuma līguma pamata (kā pasūtītājs) Latvijā nodarbināt šo noteikumu 1.punktā minēto ārvalstnieku vai bezvalstnieku (turpmāk — viesstrādnieks), ja attiecīgā persona Nodarbinātības valsts dienesta centrā, reģionālajā centrā, rajona (pilsētas) nodaļā vai birojā pēc paredzētās darba izpildes vietas vai, ja tā nav nosakāma, pēc darba devēja (pasūtītāja) reģistrācijas vietas (turpmāk — Dienesta vietējā iestāde) ir saņēmusi darba atļauju (1.pielikums).

3. Ja ārvalstnieka vai bezvalstnieka ierašanās mērķis ir darba līgums vai uzņēmuma līgums, darba devējam (pasūtītājam) Dienesta vietējā iestādē jāapstiprina darba devēja (pasūtītāja) izsaukums (turpmāk — darba izsaukums) (2.pielikums) katram viesstrādniekam.

4. Lai apstiprinātu darba izsaukumu, darba devējam (pasūtītājam) Dienesta vietējā iestādē jāiesniedz šādi dokumenti:

4.1. iesniegums, kurā pamatota nepieciešamība nodarbināt viesstrādnieku uz darba līguma pamata vai uz uzņēmuma līguma pamata;

4.2. darba izsaukums (vienā eksemplārā) katram viesstrādniekam, kurš vēlas strādāt Latvijā;

4.3. katra viesstrādnieka profesiju, specialitāti un kvalifikāciju apliecinoša legalizēta dokumenta notariāli apliecināta kopija;

4.4. darba līguma vai saskaņota uzņēmuma līguma projekta kopija;

4.5. darba devēja (pasūtītāja) reģistrācijas apliecības, statūtu, nolikuma vai cita tā juridisko statusu apliecinoša dokumenta kopija;

4.6. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par to, ka darba devējam (pasūtītājam) nav parādu to nodokļu maksājumos, kurus administrē Valsts ieņēmumu dienests;

4.7. ārvalsts darba devēja izziņa par viesstrādnieka pēdējo divu gadu darba pieredzi, ja viesstrādnieks Latvijā pretendē uz darbu par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai tā struktūrvienības vadītāju;

4.8. notariāli apliecināta atļaujas (licences) kopija, ja darba devējs (pasūtītājs) nodarbina viesstrādnieku tāda darba veikšanai, kuram ir nepieciešama atļauja (licence).

5. Ja viesstrādnieku darbs Latvijā paredzēts saskaņā ar uzņēmuma līgumu, pasūtītājam pirms darba izsaukuma apstiprināšanas uzņēmuma līguma projektā norādītais nodarbināto skaits, amati un profesijas, darba veikšanas vieta un darba izpildes termiņš jāsaskaņo ar Nodarbinātības valsts dienesta vadītāju, iesniedzot uzņēmuma līguma projektu un pasūtītāja reģistrācijas apliecības, statūtu, nolikuma vai cita tā juridisko statusu apliecinoša dokumenta kopiju.

6. Nodarbinātības valsts dienesta vadītājs 15 dienu laikā no šo noteikumu 5.punktā minēto dokumentu iesniegšanas dienas izskata uzņēmuma līguma saskaņošanai iesniegtos dokumentus un pieņem lēmumu par uzņēmuma līguma saskaņošanu vai atteikumu saskaņot uzņēmuma līgumu.

7. Ja Nodarbinātības valsts dienests attiecīgā darba veikšanai pasūtītājam var piedāvāt bezdarbnieku, kurš reģistrēts Dienesta vietējā iestādē un kuram ir attiecīga kvalifikācija, un ja pasūtītāja norādītā darba vieta saskaņā ar likuma "Par nodarbinātību" 11.pantu atzīstama par bezdarbniekam sasniedzamu, Nodarbinātības valsts dienesta vadītājs atsaka uzņēmuma līguma saskaņošanu.

8. Dienesta vietējā iestāde ne vēlāk kā 15 dienu laikā no visu šo noteikumu 4.punktā minēto dokumentu iesniegšanas dienas izskata darba izsaukuma apstiprināšanai iesniegtos dokumentus un apstiprina vai neapstiprina darba izsaukumu.

9. Dienesta vietējā iestāde darba izsaukumu apstiprina tikai tad, ja:

9.1. viesstrādnieks pretendē uz darbu vai amatu, kurš atbilst viņa profesionālajai izglītībai un kvalifikācijai, kas apliecināta ar šo noteikumu 4.3.apakšpunktā minētajiem dokumentiem;

9.2. darba devējs (pasūtītājs) Dienesta vietējā iestādē ir reģistrējis brīvo darba vietu vai speciālista vakanci, un darba vieta ir brīva ilgāk par mēnesi pirms visu šo noteikumu 4.punktā minēto dokumentu iesniegšanas dienas;

9.3. Dienesta vietējā iestādē nav reģistrēts neviens bezdarbnieks, kura kvalifikācija atbilst specialitātei, uz kuru pretendē viesstrādnieks.

10. Šo noteikumu 9.2. un 9.3.apakšpunktā minētie nosacījumi neattiecas uz viesstrādnieku, kurš pretendē uz darbu par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai tā struktūrvienības vadītāju, ja šo noteikumu 4.7.apakšpunktā minētā izziņa apliecina, ka viesstrādnieks pēdējos divus gadus strādājis vadošā amatā pie ārvalsts darba devēja, kā arī neattiecas uz viesstrādnieku, kurš pretendē uz darbu par kultūras darbinieku vai par mācībspēku mācību iestādē.

11. Dienesta vietējā iestāde darba izsaukumu neapstiprina, ja:

11.1. darba devējs (pasūtītājs) noraidījis vairāk par diviem Dienesta vietējās iestādes nosūtītiem atbilstošas kvalifikācijas pretendentiem uz attiecīgo vakanci;

11.2. darba izsaukums noformēts viesstrādnieka darbam vienlaikus pie vairākiem darba devējiem (pasūtītājiem) virs normālā darba laika.

12. Ja apstiprinātais darba izsaukums ir pamats termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai, tas iesniedzams Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

13. Ja apstiprinātais darba izsaukums ir pamats speciālās vīzas saņemšanai, tas iesniedzams attiecīgajā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā.

14. Pēc ieceļošanas un uzturēšanās dokumenta saņemšanas Dienesta vietējā iestāde šajos noteikumos paredzētajā kārtībā izsniedz viesstrādniekam darba atļauju.

15. Par darba atļaujas izsniegšanu Dienesta vietējā iestāde darba devējam (pasūtītājam) nosaka maksu, kuru saskaņā ar Labklājības ministrijas noteikto kārtību aprēķina pēc šādas formulas:

M = Amin x Breģ / Bvid  x TM, kur

M — maksa par darba atļaujas izsniegšanu (Ls);

Amin — valstī noteiktā minimālā mēnešalga (amatalga) (Ls);

TM — darba (uzņēmuma) līgumā paredzamais darba termiņš (mēnešos);

Breģ — bezdarba līmenis (%) attiecīgajā teritorijā darba atļaujas izsniegšanas dienā pēc jaunākajiem oficiāli publicētajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem;

Bvid — vidējais bezdarba līmenis (%) valstī pēc jaunākajiem oficiāli publicētajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem.

16. Maksa par vienas darba atļaujas izsniegšanu viena viesstrādnieka nodarbināšanai nevar būt mazāka par valstī noteikto minimālo mēnešalgu (amatalgu) un lielāka par divdesmit valstī noteiktajām minimālajām mēnešalgām (amatalgām).

17. Valsts un pašvaldību mācību un audzināšanas iestādes, kā arī no valsts budžeta finansētās zinātniskās iestādes ir atbrīvotas no maksas par darba atļaujas izsniegšanu mācībspēkiem un zinātniekiem. Dienesta vietējās iestādes vadītājs uz šo noteikumu 4.1.apakšpunktā minētā iesnieguma izdara attiecīgu atzīmi.

18. Dienesta vietējā iestāde aprēķina maksu par darba atļaujas izsniegšanu un izsniedz darba devējam (pasūtītājam) rēķinu par samaksājamo summu.

19. Maksu par darba atļaujas izsniegšanu darba devējs (pasūtītājs) iemaksā nodarbinātības speciālajā budžetā, kura līdzekļi tiek izmantoti saskaņā ar likumu "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

20. Dienesta vietējā iestāde darba atļauju viesstrādniekam izsniedz tikai tad, ja:

20.1. viesstrādnieks uzrāda maksājuma dokumenta kopiju par to, ka darba devējs (pasūtītājs) samaksājis par darba atļaujas izsniegšanu, izņemot šo noteikumu 28. un 29.punktā minētos gadījumus un gadījumus, kad uz šo noteikumu 4.1.apakšpunktā minētā iesnieguma ir izdarīta Dienesta vietējās iestādes vadītāja atzīme par atbrīvošanu no maksas par darba atļaujas izsniegšanu;

20.2. viesstrādnieks uzrāda derīgu termiņuzturēšanās atļauju vai speciālo vīzu.

21. Darba atļaujā norāda viesstrādnieka vārdu un uzvārdu, specialitāti vai profesiju, valsti, no kuras ieradies viesstrādnieks, darba devēja (pasūtītāja) nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi, darba izpildes vietu (adresi) un darba izpildes termiņa sākuma un beigu datumu.

22. Dienesta vietējās iestādes vadītājs paraksta darba atļauju un apliecina to ar iestādes zīmogu.

23. Dienesta vietējā iestāde viesstrādniekiem izsniegtās darba atļaujas reģistrē Viesstrādnieku reģistrā, norādot tajā darba devēja (pasūtītāja) nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi, viesstrādnieka vārdu un uzvārdu, specialitāti vai profesiju, kurā strādās viesstrādnieks, darba izpildes termiņa sākuma un beigu datumu, darba izpildes vietu un valsti, no kuras ieradies viesstrādnieks.

24. Viesstrādnieks darba atļauju uzglabā līdz darba atļaujā norādītā termiņa beigām un uzrāda pēc uzraudzības un kontroles institūciju pieprasījuma.

25. Ja darba līgums vai uzņēmuma līgums tiek izbeigts pirms līgumā noteiktā darba izpildes termiņa beigu datuma, darba devējs (pasūtītājs) par to triju dienu laikā paziņo tai Dienesta vietējai iestādei, kura izsniegusi darba atļauju. Dienesta vietējā iestāde triju dienu laikā no dienas, kad saņemta informācija par darba līguma vai uzņēmuma līguma laušanu, rakstiski informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi par to, ka viesstrādnieks pārtraucis darbu Latvijā.

26. Ja darba līgums vai uzņēmuma līgums tiek izbeigts pirms līgumā noteiktā termiņa un viesstrādnieks nostrādājis mazāk par pusi no darba atļaujā noteiktā darba izpildes termiņa, Dienesta vietējās iestādes vadītājs pēc darba devēja (pasūtītāja) pieteikuma izlemj jautājumu par pārmaksātās maksas par darba atļaujas izsniegšanu atlīdzināšanu. Pārmaksāto summu aprēķina saskaņā ar šo noteikumu 15.punktā norādīto formulu.

27. Ja darba devējs (pasūtītājs) un viesstrādnieks vēlas pagarināt darba atļaujas termiņu, vispārējā kārtībā jāsaņem jauna darba atļauja.

28. Ārvalstniekam vai bezvalstniekam, kas Latvijā ieradies, lai sniegtu palīdzību valsts vai pašvaldību institūcijām, un kuru minētajās institūcijās uz darba līguma pamata paredzēts nodarbināt par konsultantu (ekspertu), Dienesta vietējā iestāde (neatkarīgi no tajā reģistrētajām vakancēm) bez maksas izsniedz darba atļauju uz darba līguma projektā noteikto laiku, ja minētā persona iesniedz Dienesta vietējā iestādē attiecīgās institūcijas apliecinājumu, ka tā ieradusies Latvijā, lai sniegtu šajā punktā minēto palīdzību, un darba līguma projekta kopiju, kā arī uzrāda savu pasi ar derīgu speciālo vīzu.

29. Ārvalstniekam vai bezvalstniekam, kas Latvijā ieradies uz dzīvi pie laulātā, kas ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmis ārvalstnieks vai bezvalstnieks, un vēlas strādāt, Dienesta vietējā iestāde (neatkarīgi no šā ārvalstnieka vai bezvalstnieka profesijas, izglītības un Dienesta vietējā iestādē reģistrētajām vakancēm) darba atļauju uz termiņuzturēšanās atļaujā minēto laiku izsniedz bez maksas, ja minētā persona iesniedz Dienesta vietējā iestādē iesniegumu ar lūgumu dot atļauju darbam Latvijā un uzrāda savu pasi ar derīgu termiņuzturēšanās atļauju, laulātā pasi un laulības apliecību.

30. Šo noteikumu 29.punktā minētajā gadījumā ārvalstniekam vai bezvalstniekam ir tiesības strādāt pie jebkura darba devēja Latvijā, un darba atļaujā tiek norādīts tikai darba atļaujas termiņš, kurš atbilst uzturēšanās atļaujas termiņam.

31. Viesstrādniekam, kas Latvijā ir strādājis uz darba līguma vai uzņēmuma līguma pamata un ir atstājis Latvijas teritoriju, darba atļauju var izsniegt atkārtoti, ja laikposms starp izbraukšanu no Latvijas teritorijas un jaunu ierašanos Latvijas teritorijā nav īsāks par iepriekšējā darba atļaujā norādīto kopējo darba izpildes termiņu.

32. Šo noteikumu 31.punktā minētais nosacījums neattiecas uz mācībspēkiem mācību iestādēs.

33. Viesstrādnieka faktiskās darba līguma vai uzņēmuma līguma attiecības ar darba devēju (pasūtītāju) nevar būt par pamatu darba izsaukuma apstiprināšanai un darba atļaujas izsniegšanai.

34. Šie noteikumi neattiecas uz to viesstrādnieku darbu Latvijā, kas ir noteikts starptautiskajos līgumos ar ārvalstīm vai starptautiskajām organizācijām. Šajos gadījumos Dienesta vietējā iestāde darba atļauju viesstrādniekam izsniedz atbilstoši starptautisko līgumu vai šo noteikumu 28.punkta normām.

35. Atzīt par spēku zaudējušiem:

35.1. Ministru Padomes 1993.gada 7.jūlija lēmumu nr.357 "Par Nolikumu par darba izsaukuma apstiprināšanas kārtību ārvalstniekiem vai bezvalstniekiem termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1993, 28.nr.);

35.2. Ministru kabineta 1994.gada 8.marta lēmumu nr.25 "Par papildinājumiem Nolikumā par darba izsaukuma apstiprināšanas kārtību ārvalstniekiem vai bezvalstniekiem termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 39.nr.).  

Ministru prezidents G.Krasts

Labklājības ministrs V.Makarovs

1.JPG (30112 BYTES)

21.JPG (21504 BYTES)

22.JPG (23509 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!