• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Norvēģijas diplomāte Rīgā ASV vēstnieks - Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.1998., Nr. 44/45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konkursu "Par Latvijas ekspozīcijas pasaules izstādē EXPO' 98 Lisabonā koncepciju, projektēšanu un izgatavošanu" Par Baltijas valstu kultūras informācijas centru

Vēl šajā numurā

19.02.1998., Nr. 44/45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Norvēģijas diplomāte Rīgā

18. un 19.februārī Latvijā darba vizītē uzturas Norvēģijas Karalistes Ārlietu ministrijas valsts sekretāre Oslauga Marija Hāga (Āslaug Marie Haga). Vakar, 18.februārī, O.M.Hāga tikās ar ārlietu ministru Valdi Birkavu un Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Māri Riekstiņu. Sarunas dalībnieki pauda gandarījumu par Latvijas un Norvēģijas attiecību attīstību. Puses atklātā un draudzīgā gaisotnē plaši pārrunāja abu valstu sadarbības jautājumus, tai skaitā ekonomikas, ieguldījumu, lauksaimniecības, tieslietu, iekšlietu un izglītības jomā, Latvijas pārstāvji pateicās par Norvēģijas atbalstu Latvijas valdības centieniem palielināt valsts pārvaldes spējas, kā arī veidot integrētu un saliedētu sabiedrību. Abu valstu diplomāti vienojās stiprināt sadarbību starptautiskajās organizācijās un kontaktus starp Latvijas un Norvēģijas Ārlietu ministrijām.

V.Birkavs un O.M.Hāga apsprieda reģionālo sadarbību, aplūkojot Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) un Barenca jūras padomes darbību. Norvēģijas diplomāte atzinīgi novērtēja BJVP Rīgas sanāksmi, norādot, ka Baltijas reģions ir viens no dinamiskākajiem pasaulē. Sarunu dalībnieki apmainījās viedokļiem par Eiropas Savienības un NATO paplašināšanās procesiem. O.M.Hāga uzsvēra, ka Norvēģija visnotaļ atbalsta Latvijas integrāciju eiroatlantiskajās organizācijās un palīdzēs Latvijai panākt šos ārpolitiskos mērķus. Noslēgumā puses pauda gandarījumu par aizvadīto konsultāciju rezultātiem.

18.februārī O.M.Hāga Latvijas Universitātē nolasīja lekciju "Eiropas integrācija".

Šodien, 19.februārī, O.Hāga apmeklēs divus Latvijas un Norvēģijas sadarbības projektu objektus: Vidzemes Augstskolu Valmierā un Valmieras cietumu, kas iekļauti LR un Norvēģijas cietumu administrāciju sadarbības projektā "Nord–Balt". Pēcpusdienā M.Hāga atklās izstādi "Norwegian Wood" Svētā Pētera baznīcā.

ĀM preses centrs

ASV vēstnieks — Saeimā

Vakar, 18. februārī, Saeimas Ārlietu komisijā viesojās ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers. Sarunas sākumā L.Nepers atzīmēja, ka Ārlietu komisijā viņš viesojas jau trešo reizi. Viesis ar gandarījumu atcerējās ASV un Baltijas valstu hartas parakstīšanas ceremoniju, kurā arī viņš piedalījies, un uzsvēra, ka harta pauž Latvijas un ASV sadarbību visaugstākajā līmenī. ASV un Baltijas valstu harta paredz izveidot partnerattiecību komisiju, kas tiksies vienu reizi gadā, un pirmā tikšanās pēc Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa ierosinājuma notiks Rīgā. ASV ir apņēmusies sadarboties ar Baltijas valstīm, lai tās labāk sagatavotos iespējamai iestājai NATO. ASV pozīcija ir skaidra — Latvija, Lietuva un Igaunija var iekļūt NATO, ja tās spēj izpildīt NATO locekļu uzdevumus. Tomēr Latvijai jāatrisina ļoti nopietni jautājumi, tostarp jāpalielina budžets aizsardzībai, lai tas sasniegtu NATO noteikto līmeni. ASV vēstnieks uzsvēra, ka drošība Eiropā būs garantēta tad, ja tā būs garantēta Baltijas valstīs. Tikšanās laikā tika pārrunāts arī jautājums par Latvijas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā. L.Nepers akcentēja ASV un Latvijas ekonomisko attiecību attīstības nozīmi, atzīstot, ka šķēršļi pastāv abās pusēs un ASV vēlas tos likvidēt.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!