• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.1998., Nr. 46/47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47003

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad dzīvojamā māja ir saimnieka rokās

Vēl šajā numurā

20.02.1998., Nr. 46/47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Latvijas Unibanka — lauksaimniekiem

Latvijas Unibanka ir parakstījusi ilgstošas sadarbības līgumu ar valsts a/s "Lauku attīstības fonds", kas stājas spēkā ar šo nedēļu. Unibanka ir vienīgā privātbanka, ar kuru ir noslēgts šāds līgums.

Atbilstoši līgumam Fonds apņemas garantēt daļu no kredītu pamatsummas, kas tiks piešķirtas lauksaimniekiem. Abas institūcijas vienojās, ka Unibankas aizdevumi, kuri tiks piešķirti lauksaimniecības produkcijas attīstībai, tehnoloģiskai modernizēšanai (zemes, zemnieku saimniecību, tehnikas iegādei, ražošanas ēku celtniecībai u.tml.), netradicionālu nozaru attīstībai, saņems valsts atbalstu. Biznesa projektus izvērtēs Unibankas speciālisti, tie tiks saskaņoti ar Fonda pārstāvjiem.

Šie aizdevumi būs īpaši izdevīgi tiem zemniekiem, kuriem nav pietiekošu īpašumu, ar ko garantēt kredītus.

Jo svarīgāk, ja iecerēts uzsākt darboties jaunā, perspektīvā biznesā, kas ir saistīts ar zināmu risku. Atbalstu saņems arī uzņēmēji jaunu zvejas laivu un kuģu pirkšanai. Piedāvāto garantiju rezultātā iespējami zemāki kredītu procenti, tātad arī plašāk izmantojami.

Unibanka pašlaik ir lielākā lauksaimnieku un pārtikas pārstrādātāju kreditētāja valstī. Lēmums par valsts garantiju piešķiršanu zināmā apjomā mērķaizdevumiem, ko izsniedz privāta banka, tika pieņemts, ņemot vērā Unibankas aktīvo aizdevu darbību, kā arī filiāļu tīklu, kas atvieglo kredītu piešķiršanu un paplašina klientu loku, šādi paātrinot nozares attīstību Latvijā.

Kreditēšana ir tikpat dažāda kā darījumi

To, ka ekonomika stabilizējas, labi var redzēt, izvērtējot Latvijas Unibankas kredītportfeli, kas pašlaik ir lielākais starp bankām — gada laikā tas dubultojās, pārsniedzot 100 miljonu latu. Visvairāk tiek kreditēta pārstrādājošā rūpniecība un tirdzniecība.

Cik sarežģīti ir darījumi, tikpat arī finansēšanas instrumenti. Unibanka šobrīd spēj piedāvāt dažādus finansu pakalpojumus jebkurā produkcijas tapšanas un realizācijas posmā — arī pirmseksporta darījumiem.

Piemēram, norēķināšanās ar vekseļiem, kas pasaules tirdzniecības darījumu praksē ir parasta lieta. Starptautiskajā tirdzniecībā parasti pieprasa, lai pircēja vekseļus garantētu banka ar pazīstamu vārdu. Ja vekselis ticis izrakstīts, pārdevējs to var iesniegt savā vai citā bankā, kura viņam šo vekseli diskontēs bez regresa tiesībām pret pārdevēju. Šādu operāciju sauc par forfeitingu, un Unibanka to sekmīgi veic jau gadu — dažādu preču, tehnoloģisko līniju piegādēm. Forfeitings ir abpusēji izdevīgs — pircējs var saņemt savam darījumam finansējumu (parasti no 6 mēnešiem līdz 2 gadiem), neapgrūtinot pārdevēju, kas saņems naudu no bankas.

Savukārt, ja notiek liela preču plūsma starp pārdevējiem un pircējiem un jāapmaksā daudzi rēķini, izdevīgs ir faktorings. Kā ražotājiem, tā lieltirgotājiem naudu par precēm nākas gaidīt, bet, noslēdzot faktoringa līgumu, Unibanka samaksā ražotājam pienākošos summu, tikko saņemti dokumenti par preču piegādi, un vēlāk pati iekasē naudu no preču saņēmējiem. Plusi rodami visiem: piegādātājs ātrāk saņem ražošanai nepieciešamos apgrozības līdzekļus, saņēmējam nav nepieciešams veikt iepriekšēju samaksu, bankai ir lielāka drošība, redzot, cik liels un pastāvīgs ir apgrozījums. Jo parasti abi darījuma partneri ir bankas klienti.

Pēdējā laikā noslēgti jau 20 faktoringa darījumi, ko izmantojuši, piemēram, pārtikas preču vairumtirgotāji, kurināmā piegādātāji, poligrāfijas nozarē. Jebkurā gadījumā Unibankas speciālisti jums palīdzēs izvērtēt, kāds finansējuma instruments konkrētā darījumā ir izdevīgāks.

Helga Balode,

Unibankas preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!