• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Itālijas Republikas aizsardzības ministra vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.1998., Nr. 48/49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47015

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Itālijas Republikas aizsardzības ministra vizīti (turpinājums)

Vēl šajā numurā

24.02.1998., Nr. 48/49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Itālijas Republikas aizsardzības ministra vizīti

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

IT2.JPG (9459 BYTES)

Aizvadītās nedēļas nogalē, 19. un 20. februārī,

vizītē Latvijā uzturējās Itālijas aizsardzības ministrs

Benjamino Andreata (Beniamino Andreatta)

Pie Valsts prezidenta

Piektdien, 20.februārī, Valsts prezidents G.Ulmanis, piedaloties Latvijas aizsardzības ministram Tālavam Jundzim, tikās ar Itālijas aizsardzības ministru Benjamino Andreatu.

Sarunas laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar abu valstu divpusējām attiecībām, sadarbību militārajā sfērā, kā arī ar NATO un ES paplašināšanos. Abas puses bija vienisprātis, ka sadarbība militārajā jomā starp Latviju un Itāliju līdz šim bijusi veiksmīga. Tomēr pastāv lielas iespējas to vēl plašāk attīstīt. Labs veiksmīgas turpmākās sadarbības pamats būs "Latvijas Republikas valdības un Itālijas Republikas valdības vienošanās par attiecību un kontaktu attīstību militārās sadarbības jomā", ko 20. februārī parakstīja abu valstu aizsardzības ministri. B.Andreata sacīja, ka drīz pēc līguma parakstīšanas ir jāsākas tā praktiskajam piepildījumam. Itālija varētu dot savu ieguldījumu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsnieku apmācībā, palīdzēt Latvijai ar militāro ekipējumu, kā arī piedalīties Otrā pasaules kara mīnu meklēšanā Baltijas jūrā pie Latvijas krastiem.

Ministrs sacīja, ka Itālija apbrīno Latvijas apņēmību, ar kādu tā raugās nākotnē, un saprot, cik svarīgi Latvijai ir iesaistīties Eiropas un NATO struktūrās. Runājot par NATO paplašināšanu, B.Andreata pauda Itālijas uzskatu, ka NATO durvīm ir jābūt atvērtām un ka NATO ir drošs pamats demokrātijas attīstībai pasaulē.

G.Ulmanis informēja Itālijas aizsardzības ministru Saeimā pieņemto lēmumu nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu starptautiskajai koalīcijai, lai nodrošinātu ANO lēmumu izpildi Irākā. Ar šo lēmumu Latvija apliecina savu uzticību partnerattiecību un sadarbības principiem.

Vienlaikus abas puses izteica cerību, ka ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana vizītes laikā Bagdādē izdosies rast Persijas jūras krīzes diplomātisku risinājumu. Itālijas aizsardzības ministrs izteica gandarījumu par to, ka Latvija devusi savu ieguldījumu arī miera uzturēšanas operācijās Bosnijā, un pauda izpratni par lēmumu, ko 19.februārī pieņēma Latvijas parlaments.

Valsts prezidenta preses dienests

Saeimas komisijā

Piektdien, 20.februārī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija tikās ar Itālijas aizsardzības ministru Benjamino Andreatu. Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Itālijas sadarbības iespējas militārajā jomā.

Apspriežot jautājumu par Latvijas iespējamo iestāšanos NATO, B.Andreata informēja, ka Itālija atbalsta NATO paplašināšanos. "Durvīm uz NATO jābūt atvērtām — tāda ir Itālijas nostāja," teica Itālijas aizsardzības ministrs. Viņš aicināja atvēlēt valsts aizsardzībai Latvijā pietiekamu finansējumu, tā apliecinot, ka cilvēki šeit grib paši sevi aizstāvēt. Itālijas aizsardzības ministrs izteica savas valsts gatavību paplašināt divpusējo sadarbību ar Latviju militārajā jomā un palīdzēt Latvijas bruņotajiem spēkiem, piemēram, militārpersonu apmācībā. Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Jūlijs Druva norādīja, ka pagaidām nepastāv reāli militāri draudi Latvijai, tomēr šis laiks jāizmanto, lai sakārtotu valsts aizsardzību. Sarunas dalībnieki akcentēja arī starptautiskās integrācijas lielo nozīmi aizsardzības jomā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!