• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Oskara Kalpaka vārdu, cīņu, mūžu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.1998., Nr. 60/61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47194

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Oskara Kalpaka vārdu, cīņu, mūžu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

06.03.1998., Nr. 60/61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atgadnes. atceres

Ar Oskara Kalpaka vārdu, cīņu, mūžu

Šodien, 6.martā, aprit gadskārta, kopš traģiskas nejaušības dēļ kaujas laukā pie Skrundas krīt pirmais neatkarīgās Latvijas karaspēka komandieris pulkvedis Oskars Kalpaks

KK13.JPG (14881 BYTES)KK3.JPG (37479 BYTES) Viņš bija pirmais tobrīd vēl skaitliski nelielās un vāji apbruņotās Latvijas armijas veidotājs un vadītājs brīvības cīņās, līdz ar to, pateicoties savai drosmei, karavīra pienākuma apziņai un uzticībai topošajai Latvijas valstij, kļuva par leģendāru personību mūsu tautas vēsturē.

Oskars Kalpaks dzimis 1882.gada 6.janvārī Vidzemes guberņas Cēsu apriņķa Visagala pagasta "Liepsalās" — tagad šī vieta ir Madonas rajona Indrānu pagastā. Beidzis vietējo pagastskolu, Lubānas ministrijas skolu un 1908.gadā Irkutskas karaskolu. Pēc tam kā Krievijas armijas virsnieks dienējis Kostromā, būdams rotas un bataljona komandieris, piedalījies Pirmajā pasaules karā.

1918.gada decembrī Oskars Kalpaks iestājies Latvijas nacionālajā armijā, kļūdams par Cēsu rotas komandieri. Bet 1919.gada 5. janvārī pēc galvaspilsētas Rīgas atstāšanas ar apsardzības ministra Jāņa Zālīša priekšrakstu iecelts par Latviešu atsevišķā bataljona komandieri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!