• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas ceļu uz Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.1998., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47229

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pašvaldībām Eiropas Padomes skatījumā

Vēl šajā numurā

11.03.1998., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas ceļu uz Eiropas Savienību

ILVES.JPG (9560 BYTES)
Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Vakar, 10.martā, Rīgā viesojās Igaunijas Republikas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess un Latvijas Universitātes Mazajā aulā nolasīja lekciju "Eiropas integrācija un Baltijas valstis". Tās ievadā kaimiņvalsts ārlietu ministrs pakavējās pie Igaunijas un Latvijas vēsturiskās un kultūras kopības un līdzīgajiem likteņiem pasaules politisko lielvaru krustcelēs.

Pēc tam T.H.Ilvess detalizēti analizēja savas valsts integrācijas procesu Eiropas struktūrās, atgādinot Igaunijā laikus sāktās ekonomiskās reformas un uzsverot, ka visi galvenie ekonomiskie pārkārtojumi Igaunijai ir aktuāli arī valsts nākotnes kontekstā neatkarīgi no iestāšanās Eiropas Savienībā. Ministrs minēja faktu, ka šobrīd jau 85% Igaunijas uzņēmumu ir privātās rokās un apmēram divas trešdaļas no Igaunijas nacionālā kopprodukta tiek saražotas privātajās firmās. Šis rādītājs ir augstāks nekā Somijā un Zviedrijā. Tomass Hendriks Ilvess atzīmēja arī Krievijas ekonomisko ieinteresētību sadarbībā ar Baltijas reģiona valstīm. Igaunijas ārlietu ministrs uzsvēra savas valsts pozitīvo attieksmi pret integrācijas gaitu (pašlaik jau 68, 4% igauņu balsotu par iestāšanos ES).

"Igaunijas integrācija Eiropas Savienībā ir dabisks mūsu attīstības process, nevis kas tāds, kas mums būtu uzspiests no ārienes," teica T.H.Ilvess, pieminot, ka Igaunijas pašsaziņas līdzekļos joprojām parādās arī jautājumi, vai valstij, tikai nesen izkļuvušai no vienas savienības, vajadzētu jau tiekties uz otru.

Viesis plašāk pakavējās pie trīs Baltijas valstu kopīgās traģiskās vēstures un nepieciešamības mācīties no tās, cieši sadarbojoties kopīgo aizsardzības spēju nostiprināšanā.

Ministra lekciju noklausījās gandrīz visi Rīgas diplomātiskā korpusa locekļi, politologi, žurnālisti un Universitātes mācību spēki.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs Igaunijā, Tartu universitātē, nolasīs lekciju par Latvijas integrāciju Eiropas struktūrās un mūsu skatījumu uz šo procesu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!