• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.1998., Nr. 69/71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.67

Par A.Rāviņa komandējumu

Vēl šajā numurā

17.03.1998., Nr. 69/71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Par Eiropas konferenci

Ceturtdien, 12.martā, Londonā tika atklāta pirmā Eiropas konferences sēde. Latviju tajā pārstāv Ministru prezidents Guntars Krasts un ārlietu ministrs Valdis Birkavs. Šī ir pirmā sanāksme, kur 15 Eiropas Savienības valstu vadītāji kopā ar 11 ES kandidātvalstīm ar vienādām tiesībām apspriež globālus jautājumus. Eiropas konference uzskatāma par jaunu ēru Eiropas kontinenta valstu sadarbībā. Konferences pamatā ir Eiropas Savienības Padomes Luksemburgas sanāksmes lēmumi, kas nodrošina vienlīdzīgu un visaptverošu ES turpmākās paplašināšanās sākumu Viduseiropas un Austrumeiropas virzienā.

Konferences pirmā sesija bija veltīta jautājumiem par organizētās noziedzības un nelegālās narkotiku tirdzniecības apkarošanu. Viens no pirmajiem tās dalībniekus uzrunāja Ministru prezidents Guntars Krasts.

Viņš uzsvēra, ka priekšnoteikums sekmīgai un efektīvai cīņai pret organizēto noziedzību ir cieša un koordinēta sadarbība starp ES valstīm un kandidātvalstīm. Ministru prezidents informēja par Latvijā paveikto un veicamo organizētās noziedzības apkarošanā. Latvija ir spērusi nozīmīgus soļus cīņā pret noziedzīgā ceļā iegūtas naudas legalizēšanu. Ir izveidota Korupcijas novēršanas padome, liela nozīme ir Nacionālajai noziedzības novēršanas programmai, kas pieņemta šī gada janvārī. Veiksmīgas sadarbības elements organizētās noziedzības apkarošanā ir sadarbības starptautiskais aspekts, ko apliecina Ministru prezidenta minētā Rīgas sanāksme par naudas "atmazgāšanas" jautājumiem 1996.gada novembrī. Kā pozitīvs piemērs, ko vēlāk savās runās atbalstīja citu valstu, piemēram, Zviedrijas, pārstāvis un ES Komisijas prezidents Žaks Santērs, tika minēta sadarbība Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) ietvaros, īpaši speciālā vienība organizētās noziedzības apkarošanai, kura izveidota minētās organizācijas paspārnē un kuras darbības mandāts pagarināts BJVP valstu valdību vadītāju tikšanās laikā Rīgā šī gada janvārī.

Pēc Ministru prezidenta uzstāšanās par cīņu pret noziedzību un narkotiku nelegālo tirdzniecību izteicās lielākā daļa Eiropas valstu un valdību vadītāju.

Sesijas noslēgumā konferences dalībnieki atzina, ka cīņa pret organizēto noziedzību un narkotikām līdzās cīņai pret bezdarbu ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem tuvākajā desmitgadē. Panākumi iespējami, tikai savstarpēji sadarbojoties, turklāt šajā sadarbībā jāiekļauj visas — ne tikai Eiropas — valstis.

Uz nākamo sanāksmi Eiropas Komisija sagatavos ziņojumu par pasākumiem, kas jau tiek veikti vai vēl veicami organizētās noziedzības apkarošanā.

Konferencē panākta vienošanās izveidot neformālu darba grupu ekspertu līmenī pa vienam no katras valsts, kas noteiktā laika posmā sagatavotu visaptverošu ziņojumu ar konkrētiem priekšlikumiem par organizētās noziedzības situāciju Eiropā.

Konferences otrajā sesijā tika apspriesti apkārtējās vides aizsardzības jautājumi un izvērtēta situācija Kosovā.

Noslēgumā pieņemts Eiropas konferences paziņojums par Kosovu, tajā apliecināta Eiropas valstu ieinteresētība vardarbības izbeigšanā Kosovā.

Romāns Meļņiks,

Ministru prezidenta

preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!