• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 17. marta noteikumi Nr. 93 "Kārtība, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem par izlietoto dīzeļdegvielu (gāzeļļu) atmaksājams akcīzes nodoklis naftas produktiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1998., Nr. 73/74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47392

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.94

Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienesta budžetā tiek ieskaitīti līdzekļi darbinieku materiālajai stimulēšanai

Vēl šajā numurā

19.03.1998., Nr. 73/74

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 93

Pieņemts: 17.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 93

Rīgā 1998.gada 17.martā (prot. nr.14 24.§)

Kārtība, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem par izlietoto dīzeļdegvielu (gāzeļļu) atmaksājams akcīzes nodoklis naftas produktiem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli naftas produktiem" 8.pantu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem par izlietoto dīzeļdegvielu (gāzeļļu) atmaksājams akcīzes nodoklis naftas produktiem (turpmāk — nodoklis).

2. Lauksaimniecības produkcijas ražotājiem nodoklis atmaksājams saskaņā ar likumā "Par akcīzes nodokli naftas produktiem" attiecīgajam laikposmam noteikto likmi par dīzeļdegvielu (gāzeļļu), kas izlietota lauksaimniecībā izmantojamās zemes apstrādei (arī kultivētām ganībām un pļavām) lauksaimniecības produkcijas ražošanai, kalendāra gadā rēķinot 120 litru dīzeļdegvielas (gāzeļļas) uz vienu hektāru.

3. Tiesības uz nodokļa atmaksu ir:

3.1. zemes īpašniekiem un pastāvīgajiem lietotājiem, kuriem zeme (vismaz viens hektārs) ir piešķirta īpašumā vai pastāvīgā lietošanā un kuri to izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, ja par šīs zemes izmantošanu nav noslēgts nomas līgums;

3.2. juridiskajām un fiziskajām personām, kuras nomā zemi (vismaz vienu hektāru) lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

4. Ja zemes īpašnieki, pastāvīgie lietotāji vai nomnieki neapstrādā zemi paši, bet to saskaņā ar attiecīgu līgumu apstrādā juridiskā persona, kuras dalībnieki ir minētie zemes īpašnieki, pastāvīgie lietotāji vai nomnieki, nodokli atbilstoši šo noteikumu 2.punktā noteiktajai normai par kopējo apstrādātās zemes platību atmaksā juridiskajai personai, kura ir faktiskā zemes apstrādātāja.

5. Pašvaldības katru gadu iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē šādas pašvaldības domes (padomes) priekšsēdētāja vai viņa vietnieka apliecinātas izziņas:

5.1. izziņu par visu personas īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošo (uz 1.janvāri) zemes platību, ja tā pārsniedz vienu hektāru, — līdz 10.janvārim;

5.2. izziņu par visu personas īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošo zemes platību, kas faktiski tiek izmantota lauksaimniecības produkcijas ražošanai, — līdz 1.jūnijam.

6. Šo noteikumu 5.punktā minētajās izziņās attiecīgi norādāms juridiskās personas nosaukums, uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas numurs un juridiskā adrese vai fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods un dzīvesvietas adrese, kā arī saimniecības nosaukums, saimniecības kopplatība (hektāros), lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība un zemes platība, kas faktiski tiek izmantota lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

7. Ja ir mainījusies lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība vai mainījies zemes īpašnieks, pastāvīgais lietotājs vai nomnieks, attiecīgā pašvaldība divu nedēļu laikā precizē šo noteikumu 5.punktā minētās izziņas (norādot iepriekšējo zemes īpašnieku, pastāvīgo lietotāju vai nomnieku) un iesniedz tās attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē. Šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minētā izziņa precizējama arī tad, ja tas nepieciešams pēc Zemkopības ministrijas attiecīgā rajona lauksaimniecības departamenta un Valsts zemes dienesta veiktā apsekojuma saskaņā ar šo noteikumu 15.punktu.

8. Ja šo noteikumu 3.punktā minētās juridiskās un fiziskās personas neapstrādā zemi pašas, šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minētajā izziņā norādāma tā juridiskā persona, kura ir faktiskā zemes apstrādātāja.

9. Lai saņemtu nodokļa atmaksu, šo noteikumu 3. un 4.punktā minētās juridiskās un fiziskās personas iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē (pēc attiecīgās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības atrašanās vietas):

9.1. iesniegumu ar lūgumu atmaksāt nodokli par dīzeļdegvielu (gāzeļļu);

9.2. dokumentus, kas apliecina dīzeļdegvielas (gāzeļļas) faktisko iegādi, - preču pavadzīmes-rēķinus, elektronisko kases aparātu čekus, kas ir noformēti atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Ja elektroniskā kases aparāta čekā nav norādīts pircēja nosaukums un citi rekvizīti, elektroniskā kases aparāta čekam pievienojama darījumu apliecinoša kvīts.

10. Fiziskās personas, kuru individuālā uzņēmuma ienākumi tiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli atbilstoši likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", iesniedzot šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus, uzrāda arī ieņēmumu un izdevumu uzskaites reģistru (zemnieka piezīmju grāmatu vai citu grāmatvedības uzskaiti apliecinošu reģistru).

11. Šo noteikumu 9.punktā minētie dokumenti iesniedzami ne biežāk kā reizi mēnesī un ne vēlāk kā līdz nākamā gada 1.aprīlim.

12. Nodokli atmaksā, ja dīzeļdegviela (gāzeļļa) iegādāta no uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem ir viena no šādām speciālajām atļaujām (licencēm):

12.1. degvielas ievešanai (importam) un vairumtirdzniecībai;

12.2. degvielas vairumtirdzniecībai;

12.3 . degvielas mazumtirdzniecībai;

12.4. degvielas ražošanai un vairumtirdzniecībai.

13. Valsts ieņēmumu dienesta iestāde pārbauda šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus un divu nedēļu laikā pēc to iesniegšanas atmaksā nodokli par kārtējā gadā iegādāto dīzeļdegvielu (gāzeļļu) atbilstoši šo noteikumu 2.punktā noteiktajai normai.

14. Dokumentus, kas apliecina dīzeļdegvielas (gāzeļļas) faktisko iegādi, Valsts ieņēmumu dienesta iestāde pēc to pārbaudes atdod iesniedzējam.

15. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde par savā rajonā atmaksāto nodokli tām personām, kuras kā nodokļu maksātājas reģistrētas citā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē, paziņo attiecīgajai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc minēto personu juridiskās adreses vai dzīvesvietas.

16. Pašvaldības ir atbildīgas par Valsts ieņēmumu dienesta iestādei sniegto ziņu pareizību.

17. Zemkopības ministrijas attiecīgā rajona lauksaimniecības departaments un Valsts zemes dienests izlases veidā apseko vismaz 30 procentus no pagasta teritorijā esošās lauksaimniecībā izmantojamās zemes un informē par to attiecīgo pašvaldību.

18. Valsts ieņēmumu dienesta iestāde ir tiesīga neatmaksāt nodokli šādos gadījumos:

18.1. ja šo noteikumu 3. un 4.punktā minēto juridisko un fizisko personu uzrādītie dokumenti, kas apliecina dīzeļdegvielas (gāzeļļas) faktisko iegādi, neatbilst šo noteikumu 9.2.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem;

18.2. ja fiziskās personas, kuru individuālā uzņēmuma ienākumi tiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli atbilstoši likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", neuzrāda šo noteikumu 10.punktā minēto reģistru;

18.3. ja pašvaldība norādījusi vairākus vienas un tās pašas zemes platības lietotājus;

18.4. ja pašvaldība nav iesniegusi Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē šo noteikumu 5.punktā minēto izziņu.

19. Ja ir mainījies zemes īpašnieks, pastāvīgais lietotājs vai nomnieks, jaunajam zemes īpašniekam, pastāvīgajam lietotājam vai nomniekam nodoklis atmaksājams atbilstoši šo noteikumu 2.punktā noteiktajai normai, ņemot vērā summu, kas ir atmaksāta iepriekšējam zemes īpašniekam, pastāvīgajam lietotājam vai nomniekam. Kopējā atmaksājamā summa par konkrēto zemes platību nedrīkst pārsniegt šo noteikumu 2.punktā noteikto normu.

20. Ja tiek konstatēts, ka šo noteikumu 3. un 4.punktā minētajām juridiskajām un fiziskajām personām atmaksātā nodokļa summa ir pārsniegusi šo noteikumu 2.punktā noteikto normu, attiecīgās personas pārmaksāto summu atmaksā Valsts ieņēmumu dienestam mēneša laikā pēc attiecīga paziņojuma saņemšanas.

21. Šo noteikumu 5.1.apakšpunktā minēto izziņu 1998.gadā pašvaldības iesniedz līdz 1.martam.

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1997.gada 13.maija noteikumus nr.183 "Kārtība, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem atmaksājams akcīzes nodoklis par dīzeļdegvielu" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 121.nr.). 

Ministru prezidents G.Krasts 

Finansu ministra vietā —
ekonomikas ministrs A.Sausnītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!