• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šodien, pl. 9.00, darbu sāk jaunākā - Rīgas Juridiskā augstskola. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1998., Nr. 73/74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu lauki, mūsu barotāji

Vēl šajā numurā

19.03.1998., Nr. 73/74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PIRMS UN PĒC NOTIKUMA

Šodien, pl. 9.00, darbu sāk jaunākā — Rīgas Juridiskā augstskola

Vakar pēcpusdienā pēc Rīgas Juridiskās augstskolas dibināšanas līguma parakstīšanas svinīgās ceremonijas Izglītības un zinātnes ministrijas apspriežu zālē jaunās augstskolas direktoru valdes priekšsēdētājs Erlans Ringborgs teica:

— Ar šo brīdi ir pabeigti visi nepieciešamie priekšdarbi. Mūsu pirmā oficiālā darba diena būs ceturtdiena, 19.marts. Sāksim strādāt pulksten 9...

Bet izglītības un zinātnes ministrs Juris Celmiņš pirms tam atgādināja oficiāli fiksēto un reālo sākotni. Ar Saeimā 1997.gada 20.novembrī pieņemto un Valsts prezidenta 5.decembrī izsludināto likumu "Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par Rīgas Juridiskās augstskolas dibināšanu". Līguma 1.2. apakšpunktā norādīts, ka "RJA tiek piešķirts licencētas augstākās mācību iestādes statuss, kas tiks akreditēta Latvijā, un tā ir neatkarīga un autonoma akadēmiska mācību iestāde ar savu pašpārvaldi un tiesībām neatkarīgi pieņemt visus un jebkādus lēmumus, kas saistīti ar RJA vadību" (skat. "LV" 1997.gada 315./316. numuru — M.Ģ.).

Un tālāk: "RJA saviem studentiem piedāvā akadēmisku izglītību, balstoties uz likuma varu, cilvēktiesību un politiskās demokrātijas principiem. Akadēmiskajā programmā ietilpst starptautiskās publiskās tiesības un starptautiskie līgumi, starptautiskās privāttiesības, starptautiskās tirdzniecības tiesības un starptautiskās komerctiesību tiesības, Eiropas Savienības tiesības un materiālās tirdzniecības tiesības." Paredzēts, ka mācības būs angļu valodā. Studentiem no Baltijas valstīm iestājoties ir jāprot attiecīgās Baltijas valsts valoda. Sākotnēji RJA piedāvās 12 mēnešu maģistra programmu ar bakalaura vai tam pielīdzinātu grādu tiesību zinātnēs jauniešiem, kas dzīvo jebkurā no trim Baltijas valstīm, izņemot pirmo RJA darbības izmēģinājuma gadu, kad akadēmiskā programma tiek piedāvāta tikai Latvijas iedzīvotājiem. Papildus RJA rīkos īstermiņa kursus un seminārus.

Ministrs norādīja, ka aizvadīts ilgs un sarežģīts jaunās augstskolas veidošanas posms, lai jau rudenī varētu uzņemt pirmos studentus. Tā atradīsies Rīgā, Alberta ielā 13, blakus Ekonomikas augstskolai, iespējams, ka sākotnēji mācības notiks tās telpās.

Ar Ministru kabineta šā gada 11.marta rīkojumu nr.106 RJA direktoru valdē iecelts Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Roberts Kalniņš, bet akadēmiskajā padomē — Eiropas Cilvēktiesību tiesnesis Egils Levits.

Runāja arī Zviedrijas Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Hanss Magnusons. Viņš atcerējās kopā ar Latvijas ārlietu ministru Valdi Birkavu 1997.gada 14.jūlijā parakstīto starpvaldību līgumu par RJA dibināšanu un norādīja, ka tā kļuvusi iespējama, pateicoties ne vien abu līgumslēdzēju pušu pūliņiem, bet arī daudzu organizāciju un privātpersonu interesei. Sevišķi rosīga bijusi organizācija "Sorosa fonds — Latvija". Vēstnieks teica, ka RJA būs nozīmīga ne tikai Latvijai, bet arī visām Baltijas valstīm. Jo sevišķi tāpēc, ka viens no tās pamatuzdevumiem ir sekmēt iekļūšanu un iekļaušanos Eiropas Savienībā.

Organizācijas "Sorosa fonds — Latvija" vadības vārdā runāja Vita Tērauda. Viņasprāt, tapšanas process nebūt nav beidzies, jo drīz vien jāsagaida un jāuzņem pirmie studenti, kas tieksies pēc maģistra grāda. Līdz ar to īstās svinības RJA varētu būt tajā dienā, kad tiks pārgriezta ieejas lente pie nama Alberta ielā 13.

Klāt zīmīgais brīdis. Līgumu par Rīgas Juridiskās augstskolas dibināšanu paraksta Zviedrijas Karalistes valdības pārstāvis — Raula Vallenberga, Cilvēktiesību un cilvēktiesību likumdošanas institūta direktors Jērans Melarders, Vita Tērauda un Juris Celmiņš.

Mūsu ārlietu ministrs Valdis Birkavs bilda, ka šurp nācis, trejādu jūtu vadīts. Vispirms viņš gribot pateikties visiem, kas veicinājuši šīs idejas īstenošanu. Otrkārt, ministrs neslēpa prieku par nule notikušo ceremoniju, jo parakstīts dokuments, kurš iezīmē jaunu posmu Latvijas Republikas un Zviedrijas Karalistes attiecību attīstībā. Bet viņš pauda arī rūpes par to, kādas varētu veidoties pagaidām vēl tikai topošās augstskolas gaitas. Jāsāk ar A.

Tomēr jau šodien Zviedrijas Karalistes vēstniecībā savā pirmajā sēdē pulcēsies RJA direktoru padome. Kā pēc vakardienas svinīgās ceremonijas smaidīdams uzsvēra Erlans Ringborgs: "Sāksim strādāt pulksten 9..."

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

A1.JPG (10206 BYTES)A2.JPG (10667 BYTES)

Līgumu paraksta: Zviedrijas Cilvēktiesību un cilvēktiesību likumdošanas institūta direktors Jērans Melanders, Latvijas valdības pārstāvji Vita Tērauda un zinātnes un izglītības ministrs Juris Celmiņš

(attēlā pa kreisi) ; svinīgā notikuma dalībnieki: Zviedrijas vēstnieks Hanss Magnusons, Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs, jaunās augstskolas direktoru padomes priekšsēdētājs Erlans Ringorgs, Jērans Melanders, Vita Tērauda un Juris Celmiņš (attēlā pa labi) .

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!