• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No lampas līdz elektrostacijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.1998., Nr. 75/76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47459

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

20.03.1998., Nr. 75/76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No lampas līdz elektrostacijai

Starptautiskajā izstādē "Enerģētika ’98" ielūkojoties

P6.JPG (24884 BYTES)
Izstādes plašumos

P7.JPG (21186 BYTES)
A/s "Rīgas siltums" stendā

P8.JPG (15032 BYTES)
Ar klientiem runā SIA "Valmiera Andrēn" uzņēmējs (centrā) Gints Briedis

Šonedēļ nozīmīgs notikums Latvijas energoražotājiem, jo trīs dienas izstāžu zālēs Ķīpsalā un Skonto Olimpiskajā hallē notiek 3. starptautiskā izstāde "Enerģētika ’98". Savus spēkus izstādes rīkošanā apvienojušas divas pieredzējušas sabiedrības — R.A.S.A. - EKSPO un PRIMA SKONTO RĪGA. Šīs specializētās izstādes sagatavošanu atbalstījusi Ekonomikas ministrija, Latvijas Attīstības aģentūra un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Tajā ir īpaši kupls dalībnieku skaits — 180 firmas un uzņēmumi no 13 valstīm: Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Dānijas, Luksemburgas, Vācijas, Krievijas, Beļģijas, Baltkrievijas, Polijas, Somijas, Ukrainas un Latvijas.

 

 

Kā atzina viens no izstādes organizatoriem, PRIMA SKONTO Izstāžu daļas vadītājs Oskars Apse , tad šeit iespējams gūt ieskatu enerģētikas nozarē, sākot no lampas un beidzot ar elektrostaciju. Pārstāvēti ne tikai elektroenerģijas, dažādas aparatūras un materiālu ražotāji, bet arī tādas nozares kā siltumenerģētika, regulējošā mēraparatūra, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas iekārtas un tā tālāk. Sadarbībā ar Eiropas Savienības vadošajām firmām tika rīkots seminārs "Mazās koģenerācijas stacijas". Enerģijas izmantošanai un taupīšanai veltītus seminārus organizē Zviedrijas Reģionālās siltumapgādes padome un firma BEK - KONSULT.

Līdzās pasaulē plaši pazīstamām un atzītām firmām Siemens, Paroc, Asea Skandia, Lexel, Danfoss, Onninen un citām pārstāvēti arī Latvijas uzņēmumi un kopfirmas, tai skaitā akciju sabiedrība "Jauda". Stāsta tās prezidents Alfrēds Bimbiruls :

— Katru gadu cenšamies šādās izstādēs piedalīties gan šeit Rīgā, gan Hannoverē un līdz ar to arī atjaunot savas produkcijas klāstu, uzlabot kvalitāti. Mēs piegādājam būvfirmām elektroinstalācijas materiālus — dažāda veida spēka un apgaismes sadales, korpusveida detaļas, kas derīgas telekomunikāciju iekārtu iebūvei, transformatoru apakštacijas, drošinātājus, kurus vienīgie Baltijas valstīs ražojam, un visu elektrokomutācijas aparatūru, kas ar to saistīta. Ko paši neražojam, to iepērkam un piedāvājam saviem klientiem.

Mēs cīnāmies par savu klientu ne tikai Latvijā, mēģinām arī iespiesties Rietumu tirgū. Eksportējam savu produkciju, galvenokārt elektrosadales skapjus, uz Baltijas valstīm un Krieviju, lielu daļu arī uz Vāciju. Piemēram, pērn eksportējām uz Vāciju 15 tūkstošus šo skapju.

Kopumā pērn saražojām produkciju par vairāk nekā 4 miljoniem latu.

Jāpiebilst, ka uzņēmums "Jauda" ir viens no Energobūves asociācijas dalībniekiem. Tajā apvienojušies 33 Latvijas uzņēmumi — projektētāji, iekārtu izgatavotāji un elektrobūvnieki. Arī šo profesionālo organizāciju vada A.Bimbiruls.

Viens no lielākajiem uzņēmumiem — akciju sabiedrība "Rīgas siltums" izstādē piedalās otro gadu. Tās ražošanas direktors Andrejs Beņķis pastāstīja:

— Mēs iepazīstinām interesentus ar jaunāko tehnoloģiju ieviešanu siltumapgādē. Akcentējam trīs galvenos virzienus.Viens no tiem ir siltumskaitītāju uzstādīšanas programmas realizācija, kuras rezultātā turpat 99 procenti lietotāju ir apgādāti ar skaitītājiem. Rīgā uzstādīti 8000 siltumskaitītāju, lielākā daļa no tiem — 5600 — pērn. Par to, kā reāli darbojas šīs iekārtas, izstādē var pārliecināties siltumuzskaites stendā.

Runājot par jaunajām tehnoloģijām, jāmin stacionārie gāzanalizatori "Ekotest", kas ir Igaunijas ražojums. Tie paredzēti katlu iekārtu degšanas procesa optimizācijai, palielinot katlu lietderības koeficientu un samazinot kaitīgos izmešus. Šobrīd ar šiem gāzanalizatoriem 4 siltumenergocentrālēs aprīkoti 14 katli. Mūsu pašu izstrādne ir elektrodzinēju vadības iekārta un tehnoloģisko parametru kontroles bloks.

Uzņēmumā strādājam arī pie datorprogrammas izstrādes tehnoloģisko procesu kontrolei un vadībai. Pašu spēkiem ir izstrādāta mērījumu datu sistēma, ar tās palīdzību iespējams kontrolēt un pārbaudīt siltumapgādes kvalitāti dažādos pilsētas rajonos un punktos.

Nenoliedzami, ka apmeklētāju uzmanību saistīja "Paroc Latvija" stends, kurā bija izstādīta ar siltumizolācijas vati apjumta mājiņa. Kā atzina uzņēmuma prezidents Alvils Gibze, tad ar katru gadu aug apjomi, pērn sasniedzot 3 miljonu latu lielu apgrozījumu. Viņš to izskaidroja ar privatizācijas gaitu, jo privātmāju īpašnieki cenšas iespējami taupīgāk saimniekot.

Tas bija neliels ieskats izstādē. Bet šodien tā darbu turpina, un ikvienam interesentam iespējams uzzināt ko jaunu.

Ingrīda Rumbēna, "LV"

Foto: Marika Vanaga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!