• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu un citvalstu apbalvojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.1998., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47527

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu un citvalstu apbalvojumiem (turpinājums)

Vēl šajā numurā

01.04.1998., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēstules "Latvijas vēstnesim"

Par mūsu un citvalstu apbalvojumiem

"Latvijas Vēstneša" 5.marta numurā plašākai apspriešanai bija ievietots likumprojekts "Ordeņu un godazīmju likums".

Likumprojektu kopumā vērtēju pozitīvi, tomēr man ir arī daži iebildumi.

Par likuma tekstā izmantotajiem nosaukumiem. Vai tiešām nepieciešams lietot tādus nosaukumus kā "ordeņa kapituls" vai "ordeņa kapitula kanclers"? Latviešu valoda jau tā ir piesārņota ar daudziem svešvārdiem, kas to krāšņāku nepadara. Es esmu pret visādiem "kapituliem" un "kancleriem". To vietā vajadzēja izvēlēties latviskākus vai mūsu valodā jau iegājušos nosaukumus.

Par kapitula locekļiem. Loģiskāk būtu, ja kapitula locekļus ieceltu Valsts prezidents vienpersoniski vai ievēlētu Saeima, neiesaistot šinī procedūrā Ministru prezidentu. Ko gan nozīmē vārds "saziņā"? Vai tas nozīmē, ka Valsts prezidents nevar iecelt kapitula locekli bez Ministru prezidenta piekrišanas?

14.panta 5.daļa paredz, ka kapitula sēdēs ar balsstiesībām var piedalīties Valsts prezidents un Ministru prezidents. Ja jau šīm amatpersonām likumprojekta autori grib dot tādas tiesības, tad loģiskāk būtu viņus iecelt kapitula sastāvā atbilstoši ieņemamajam amatam, bet kapitula sastāva apstiprināšanu uzdot Saeimai.

Par citu valstu ordeņu un apbalvojumu nēsāšanu. Absurda ir prasība, ka šo apbalvojumu nēsāšana pieļaujama tikai ar Ministru kabineta atļauju. Nav saprotama 5.panta 3.daļas teksta jēga. Kam un kā Ministru kabinets izdos šādu apbalvojumu nēsāšanas atļaujas? Vai tas notiks individuāli atkarībā no apbalvotā personības un citiem kritērijiem? Vai šo apbalvojumu īpašniekam pašam jāgriežas Ministru kabinetā ar lūgumu izdot attiecīgā apbalvojuma nēsāšanas atļauju vai arī tas notiks kādā citā veidā?

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!