• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar jaunu informāciju, materiāliem, pieredzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1998., Nr. 97/98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas valstis un Eiropas nākotne

Vēl šajā numurā

09.04.1998., Nr. 97/98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC KOMANDĒJUMA

Ar jaunu informāciju, materiāliem, pieredzi

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pēc darba vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs

R2.JPG (14823 BYTES)

Iespaidos un atziņās daloties ar savas Tieslietu ministrijas kolēģiem

No 23.marta līdz 3.aprīlim Latvijas Republikas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pirmoreiz bija devies darba vizītē uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Tā notika, pateicoties Starptautiskajam Tiesību institūtam un ASV Attīstības aģentūrai, un vizītes programma bija plaša un mērķtiecīgi izstrādāta.

Kā vakar, 8.aprīlī, preses konferencē uzsvēra pats ministrs, šī vizīte uzskatāma par svarīgāko viņa divu gadu darbības laikā. Nozīmīga ar to, ka piedāvātas iespējas tikties ne vien ar svarīgām valsts amatpersonām, kā ASV tieslietu ministri un ģenerālprokurori Dženetu Rino, Augstākās tiesas tiesnesi Sandru O’Konoru, bet ielūkoties arī ASV Valsts departamenta, Tieslietu departamenta, Senāta likumdošanas padomes un Federālās izmeklēšanas biroja darbā, kā arī apmeklēt Džordžtaunas universitātes Juridisko fakultāti, Federālo tiesu centru, Federālo Maršala dienestu un vēl citas iestādes.

— Ieguvām ļoti daudz interesantas informācijas un atvedām prāvu klāstu metodisko un uzskatāmo materiālu par tiesu sistēmu, likumdošanu, tiesnešu pieredzi, kā arī par korupcijas apkarošanu, — teica Dz.Rasnačs. Un, lai gan mūsu tiesu sistēma atšķiras no amerikāņu, tomēr arī šajā ziņā ir ko pamācīties. ASV Federālajā tiesu centrā viesi no Latvijas sīki informēti par tiesu sistēmas attīstību un tiesu varas neatkarības iegūšanu, kas ilgusi vairāk nekā četrus gadu desmitus.

Ministrs atzīmēja, ka 1984.gadā ASV kongress pieņēmis likumu par vadlīnijām kriminālsodu piemērošanā. Svarīga ir ne tikai atbildība likuma priekšā, bet arī akcentēts taisnīguma princips.

Interesants bijis Kolumbijas apgabala tiesas apmeklējums. Tur tiesas procesos ir brīva ieeja. Izdevies piedalīties divos tiesas procesos, to skaitā vienā — ar saīsināto procesu. Mazliet pārsteidzis fakts, ka ASV ir aptuveni divi miljoni ieslodzīto jeb viens procents no iedzīvotāju kopskaita. Ar cietumu problēmām nodarbojas speciāls Cietumu birojs, kurā ir pieci tiesību aizsardzības dienesti.

Savas darba vizītes nobeigumā Dz. Rasnačs teicis runu juristu, tiesnešu, prokuroru un advokātu sanāksmē Starptautiskajā Tiesību institūtā Vašingtonā, informējis sanāksmes dalībniekus par Latvijas tieslietu sistēmas attīstību, atšķirībām, kādas ir Latvijā salīdzinājumā ar ASV. Sarunā ar ASV tieslietu ministri Dž. Rino panākta vienošanās par jauna līguma sagatavošanu un parakstīšanu, kas skar notiesāto personu izdošanu. Iepriekšējais — 1923.gadā noslēgtais — ir novecojis.

Preses konferencē tieslietu ministrs pastāstīja par korupcijas novēršanas sistēmu, kāda ir ASV. Tur visizplatītākā esot policistu korumpētība. Pēdējos piecpadsmit gados federālajā līmenī izskatītas piecas tiesnešu lietas, kas skārušas viņu korumpētību. Korupcijas apkarošanā galvenā nozīme esot ētikas normu ievērošanai, masu saziņas līdzekļiem, kā arī valsts varas vēlmei korupciju ierobežot.

Dz. Rasnačs Amerikas kolēģiem pastāstījis par Pasaules bankas atbalstu Latvijai korupcijas un organizētās noziedzības novēršanā, par Korupcijas novēršanas padomes darbību Latvijā. Vērtīga bijusi viesošanās Amerikas Juristu asociācijā, kas devusi lielu ieguldījumu Latvijas tiesnešu izglītošanā. Pēc amerikāņu puses ielūguma tieslietu ministrs piedalījies arī Nacionālā preses kluba 90.gadadienas rīkotajos pasākumos.

Sirsnīga tikšanās izvērsusies, viesojoties pie latviešu kopienas pārstāvjiem.

Dz.Rasnačs atbildēja uz vairākiem žurnālistu jautājumiem. Attiecībā uz tiesnešu algām, piemēram, Federālās tiesas pirmā līmeņa tiesnesis saņemot tikpat, cik kongresmenis — 133 000 dolāru gadā, otrā līmeņa — 146 000, trešā — 164 000, bet Augstākās tiesas priekšsēdētājs — 170 000 ASV dolāru gadā. Tas esot otrais augstākais atalgojums pēc Valsts prezidenta.

Uz 200 miljoniem ASV iedzīvotāju esot 17 000 tiesnešu, un pirmajā instancē tiekot izskatīti ap 90 procentu lietu, apelācijas instancē tikai 10 procenti, bet Augstākajā tiesā — vidēji divi procenti. ASV liela nozīme ir liecinieku un cietušo aizsardzības programmas izpildei, prioritāte — krimināllietu izskatīšanai.

Rita Belousova,

"LV" nozares redaktore

Foto — no ministra ceļa albūma

R1.JPG (13185 BYTES)

ASV Māršalu dienestā, sarunā ar specialisti Mavisu de Zulovihu. 27.03.98.

R6.JPG (10462 BYTES)

ASV Federālajā tiesu administrācijas centrā. 24.03.98.

R4.JPG (17962 BYTES)

Vašingtonas Latviešu centrā. 29.03.98.

R12.JPG (18415 BYTES)

Pie ASV Kongresa nama Kapitolija. 22.03.98.

R5.JPG (13390 BYTES)

ASV Sodu piemērošanas komisijā. 26.03.98.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!