• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauni Igaunijas un Irānas valstu pilnvarotie pārstāvji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.1998., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47718

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauni Igaunijas un Irānas valstu pilnvarotie pārstāvji (turpinājums)

Vēl šajā numurā

15.04.1998., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauni Igaunijas un Irānas valstu pilnvarotie pārstāvji

Vakar, 14.aprīlī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim pasniedza jaunais Igaunijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Juhans Haravē (Juhan Haravee)

E2.JPG (27926 BYTES)Pasniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam savu akreditācijas vēstuli, Juhans Haravē teica:

— Šodien man ir tas gods nodot jums Igaunijas Republikas vēstnieka akreditācijas vēstuli. Šajā sakarā atļaujiet man vispirms nodot jums Igaunijas Republikas prezidenta Lennarta Meri kunga vissiltākos sveicienus Latvijas valstij un tautai, kā arī atbalstu izvirzīto uzdevumu izpildīšanai un mērķu sasniegšanai.

Latviju un Igauniju vieno daudz kas — vienmēr prātā paliks mūsu vēsture. Nekad nav aizmirstas kopīgās raizes un prieki, zaudējuma rūgtums un uzvaras, ar ko divu Baltijas jūras krasta kaimiņvalstu pagātne ir tik apbrīnojami līdzīga. Kopīgie mērķi un pārbaudījumi mūs ir vienojuši gadsimtos un vieno joprojām. Gadu tūkstošiem blakus dzīvojošās tautas ir bagātinājušas viena otru gan ekonomikas, gan kultūras jomā, un šis process turpinās nepārtraukti.

Igaunijā izjūt patiesu prieku par Latvijas pēdējā laika panākumiem, tāpat kā Igaunijas panākumi ir guvuši atbalstu un atzinību Latvijā. No vēstures zinām, ka esam bijuši konkurenti, bet konkurence nenozīmē atraušanos neatskatoties, aizmirstot un pametot savus līdzgaitniekus. Latvija un Igaunija vienmēr ir bijušas Eiropā gan ekonomiskā, gan kultūras jomā, un mēs necīnāmies par vietu tur, kur esam. Būdamas tiesiskas valstis, mēs atzīstam jaunās Eiropas pamatvērtības un esam pārliecināti, ka noteikti spēsim to tuvāko gadu laikā visiem pierādīt. Būdami kaimiņi, partneri, draugi, jau tuvākajā nākotnē būsim kopā apvienotajā Eiropā ar visām no tā izrietošajām tiesībām un pienākumiem, ne sliktāki vai labāki par citiem šīs unikālās savienības biedriem.

Arī mūsu valstu drošība var būt tikai daļa no Eiropas kopīgās drošības, kurā iesaistoties vispirms mums ir jādomā par to, ko paši spēsim dot Eiropas stabilitātes interesēs. Dot, lai stiprinātu šo veselumu, un tikai tad domāt par to, ko iegūsim mēs. Mums ir ļoti daudz jāstrādā, un rezultātus gūsim tikai tad, ja to darīsim kopā.

Mūs gaida ne tikai veiksmes, bet arī grūtības un pretsitieni. Ne Latvijai, ne Igaunijai nav sveša briesmu sajūta, kas ir pavadījusi mūs daudzus gadus. Latvijas un Igaunijas tautas ir savstarpēji iejūtīgas pret grūtībām un raizēm. Pēdējā laika panākumi nav iemidzinājuši mūsu modrību. Latvija un Igaunija atrodas kaimiņos, tāpēc nav iespējams kaitēt tikai vienai valstij — graujot Latvijas prestižu, cietīs arī Igaunija.

Prezidenta kungs,

šodien, pasniedzot jums savas akreditācijas vēstules kopā ar vēstnieka Tomasa Tivela atsaukšanas vēstuli, nobeigumā atļaujiet man apliecināt, ka no savas puses darīšu visu iespējamo Latvijas un Igaunijas labu attiecību turpināšanai, lai mūsu sakari paplašinātos visās iespējamās jomās un lai mūsu tautas paliktu plecs pie pleca, stingri stāvētu šodien un rīt — ne tikai kā kaimiņi, bet arī kā labākie draugi.

 

Savukārt Guntis Ulmanis savā atbildes uzrunā jaunajam Igaunijas Republikas vēstniekam sacīja:

— Apsveicu jūs kā Igaunijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā.

Igauņu un latviešu tautu likteņi gadsimtu griežos ir dzinuši dziļas un savstarpēji cieši saistītas saknes. Mūs ir tuvinājusi vienota laika un telpas izpratne. Baltijas jūra gan mūsu vēstures ritumā, gan šodien paver iespēju organiski iekļauties Rietumu civilizācijas vērtību sistēmā.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Vakar, 14.aprīlī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim pasniedza jaunais Irānas Islama Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks

Abdullāhs Noruzi (Abdollah Norouzi)

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

I2.JPG (18338 BYTES) Pasniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam savu akreditācijas vēstuli, Abdullāhs Noruzi teica:

— Atļaujiet man sākt savu uzrunu, Irānas Islama Republikas vārdā nodot jūsu ekselencei un Latvijas tautai labākos novēlējumus un sirsnīgākos sveicienus. Man ir liels prieks un gods, ka esmu izvēlēts un apstiprināts par Irānas Islama Republikas vēstnieku Latvijas Republikā, un es gribētu izmantot šo izdevību, lai nodotu jums pienācīgi apstiprinātas akreditācijas vēstules. Es patiesi ceru, ka savu pilnvaru laikā spēšu pašreizējās attiecības starp mūsu tautām pacelt jaunos augstumos; es netaupīšu pūles, lai šo mērķi sasniegtu, un izmantošu jūsu ekselences cēlos centienus starptautiskajā arēnā, lai veicinātu savas misijas izpildi ar Latvijas Republikas valdības cienījamo institūciju palīdzību.

Nesenā vēsture apliecina, prezidenta kungs, ka neatkarība vienmēr ir bijusi mūsu tautas brīvības alku centrā un kalpojusi par stūrakmeni viņu centienos rast cieņas pilnu identitāti un pašapziņu. Abas mūsu tautas lielu šī aizejošā gadsimta daļu ir pavadījušas sāpīgās cīņās par šo cēlo mērķi, kuru kulminācija bija autokrātisko saišu uzvaroša saraušana un pilnīgas neatkarības un brīvības iegūšana. Tas, jūsu ekselence, var būt dižs pamats mūsu savstarpēji labvēlīgo attiecību izvēršanai, un es varu jums apgalvot, ka no mūsu puses mēs darīsim visu iespējamo, lai rastu praktiskus līdzekļus šī mērķa sasniegšanai.

Man ir liels prieks vērst jūsu ekselences uzmanību uz to, ka mūsu valstī pastāv gan politiskā griba, gan tautas atbalsts šo dārgo mērķu sasniegšanai. Prezidents Seijeds Muhameds Katami, balstoties uz lielāko vēlētāju atbalstu kopš institucionālās valdības izveides Irānā, nāca klajā ar ideju par dialogu starp civilizācijām un propagandē šo ideju caur dažādiem kanāliem, no kuriem vissvarīgākais ir vēršanās pie draudzīgām nācijām, aicinot tās uz zinātnisku viedokļu apmaiņu. Tieši caur šo kanālu, ko jūsu ekselence, es esmu pārliecināts, laipni piedāvās, dabiskās atšķirības starp nācijām kļūs pārvaramas, un tiks izmantots labvēlīgais potenciāls kultūras, sociālajā, politiskajā un ekonomiskajā jomā. Šīs saiknes nozīme nav pārvērtējama, un es piedāvāju visu savu darbu, lai pienācīgi sagatavotu nepieciešamos līdzekļus tā izveidei, kad šim aicinājumam mūsu laipnās institūcijas pievērsīs uzmanību.

Nobeigumā ļaujiet man izmantot šo izdevību, lai sirsnīgi pateiktos par jūsu uzmanību un izteiktu jums manas dziļākās cieņas apliecinājumus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!