• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā - Slovākijas premjerministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.1998., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47722

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Saeimas priekšsēdētāja - Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks

Vēl šajā numurā

15.04.1998., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā — Slovākijas premjerministrs

— tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāja biedru

Ceturtdien, 9.aprīlī, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andris Ameriks tikās ar Slovākijas premjerministru Vladimiru Mečiāru.

Pārrunājot abu valstu attiecības, A.Ameriks sacīja, ka Latvija atzinīgi vērtē abpusējās sadarbības pieredzi Slovākijas un Latvijas līdzšinējās attiecībās. Turklāt Latvijai un Slovākijai ir līdzīgi mērķi — integrācija Eiropas un transatlantiskajās struktūrās. Līdz ar Eiropas Savienības (ES) paplašināšanas procesa sākumu Latvijas un Slovākijas sadarbībā visi jautājumi būtu jārisina atbilstoši specifikai, kādu prasa gatavošanās dalībai ES. V.Mečiārs pauda uzskatu, ka abām valstīm ir visi priekšnoteikumi veiksmīgai attiecību attīstībai. Konkrēti soļi šajā virzienā ir parakstīti līgumi par gaisa satiksmi, par starptautiskajiem autopārvadājumiem ar autotransportu un par ieguldījumu veicināšanu un savstarpējo aizsardzību.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs akcentēja arī parlamentārās sadarbības nozīmību. Viņš informēja viesi par Saeimas deputātu darbību starpparlamentārajās sadarbības grupās un pauda cerību, ka pēc tikšanās ar Saeimas Ārlietu komisiju tiks izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Slovākijas parlamentu.

A.Ameriks atzina, ka Slovākijas premjerministra vizīte Latvijā notiek laikā, kas, viņaprāt, vērtējams kā nopietnākā valsts stabilitātes pārbaude septiņu neatkarības gadu gaitā un Latvijai ir svarīgs gan ES valstu, gan citu Eiropas valstu atbalsts. Slovākijas premjerministrs pauda atziņu, ka nav pareizi darboties vienatnē, jo, kā uzskata V.Mečiārs, tieši tas bijis cēlonis tam, ka valstis iestājai ES tikušas sadalītas divās grupās. V.Mečiārs arī piedāvāja savas valsts atbalstu Latvijas un Krievijas attiecību noregulēšanā un savas valsts pieredzi, jo Slovākijā, tāpat kā Latvijā, ir aktuālas nacionālo minoritāšu integrācijas problēmas.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs un Slovākijas premjerministrs pārrunāja arī valsts iekšpolitisko situāciju.

— tiekoties ar Saeimas komisiju

Ceturtdien, 9.aprīlī, Slovākijas premjerministrs Vladimirs Mečiārs tikās arī ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Rubinu un komisijas pārstāvjiem.

Sarunas dalībnieki runāja par abām valstīm veicamo, lai sekmīgi integrētos Eiropas struktūrās, kā arī par Eiropas drošības jautājumiem. V.Mečiārs pauda pārliecību, ka ES paplašināšanas process ir neatgriezenisks un Latvijai vajadzētu raudzīties nākotnē optimistiski. Pārspriežot abu valstu sadarbību, abas puses pauda viedokli, ka savstarpēju ekonomisko līgumu parakstīšana sekmēs tās padziļināšanos. Savukārt parlamentu līmenī būtu lietderīgi izveidot parlamentu sadarbības grupas.

Tikšanās gaitā skartas Latvijas un Krievijas attiecības un iekšpolitiskā situācija valstī. Latvijas parlamentārieši uzsvēra, ka nav būtisku domstarpību starp Latvijā dzīvojošām etniskām kopienām, un nosodīja Krievijas mēģinājumus radīt mākslīgu spriedzi, izdarot ekonomisko spiedienu uz Latviju. V.Mečiārs raksturoja Slovākijas un Krievijas attiecības kā labvēlīgas un solīja savu atbalstu Latvijas un Krievijas attiecību noregulēšanā.

Saeimas preses dienests

— tiekoties ar žurnālistiem

S2.JPG (18497 BYTES) Tikšanās reizē: Slovākijas Republikas premjerministrs Vladimirs Mečiārs un Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts

"Starp mūsu valstīm nav nekādu problēmu" — tā pagājušajā nedēļā, vērtējot savu divu dienu oficiālo vizīti mūsu Latvijā, teica Slovākijas Republikas premjerministrs Vladimirs Mečiārs.

V.Mečiārs savas oficiālās vizītes laikā mūsu valstī tikās ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Ministru prezidentu Guntaru Krastu, Saeimas priekšsēdētāja biedru Andri Ameriku, ārlietu ministru Valdi Birkavu un Saeimas Ārlietu komisijas locekļiem. V.Mečiāra vizītes laikā tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Slovākijas Republikas valdības līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, kā arī abu valdību nolīgums par gaisa satiksmi un līgums par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu.

Preses konferencē Vladimira Mečiāra vizītes noslēgumā Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts žurnālistiem teica, ka Slovākijas premjerministra vizīte Latvijā plānota jau kopš 1996. gada. "Šī vizīte bija iespēja mums abām pusēm iepazīt viedokļus par abu valstu iekšpolitiku un ārpolitiku," teica Guntars Krasts, uzsverot, ka Latvijas pusei īpaši svarīgi bijis iepazīties ar Slovākijas sagatavošanos iestāties Eiropas Savienībā, īstenojot reformas ārpolitikā un iekšpolitiskajās sfērās. G. Krasts arī uzsvēra Latvijas un Slovākijas ekonomisko kontaktu sekmīgu attīstību. Pērn, piemēram, preču apgrozījuma apjoms starp abām valstīm pieaudzis par 35 procentiem.

Slovākijas premjerministrs atzīmēja CEFTA (Centrāleiropas brīvās tirdzniecības zonas) nozīmīgumu mūsdienu starptautiskajos ekonomiskajos kontaktos, taču uzsvēra, ka šī starptautiskā organizācija tomēr neaizstāj Eiropas Savienību.

Slovākijas Republikas premjerministrs arī atzinīgi novērtēja iespēju iepazīties ar Latvijas sasniegumiem un aktuālajiem iekšpolitiskajiem un ārpolitiskajiem procesiem. Vladimirs Mečiārs atzīmēja trīs savas valsts valdības locekļu — ekonomikas, transporta un finansu ministru piedalīšanos vizītē Latvijā — tas, pēc V.Mečiāra vārdiem, piešķīris Slovākijas premjerministra vizītei vēl lielāku nozīmi.

Premjerministri atzīmēja arī sarunās skartās aktuālās problēmas, kurās abas valstis turpmāk varētu attīstīt sadarbību. Piemēram, kopīgu cīņu pret narkotiku izplatīšanu un organizēto noziedzību. Vladimirs Mečiārs pavēstīja, ka ir ielūdzis Latvijas Republikas premjerministru apmeklēt Slovākiju un ka šis ielūgums ir pieņemts.

"Starp mūsu valstīm nav pretrunu," uzsvēra Slovākijas Republikas premjerministrs Vladimirs Mečiārs, atzīmējot, ka šī ir pirmā Slovākijas premjerministra vizīte Latvijā. Līdz ar to, viņaprāt, politiskais dialogs starp abu valdību vadītājiem ir jo nozīmīgāks. "Mūsu valstu līdzīgais statuss un ES integrācijas process prasa vēl plašāku dialogu," teica Vladimirs Mečiārs, uzsverot, ka ES paplašināšanas procesā nedrīkst būt principiālu atšķirību starp pirmā un otrā viļņa valstīm.

Runājot par abu valstu divpusējām attiecībām, V.Mečiārs atzīmēja, ka Slovākijas puse atbalsta turpmāku starpvalstu līgumu veidošanu. Slovākija esot īpaši ieinteresēta noslēgt līgumu par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem, kā arī līgumus par sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību, kā arī par sadarbību kultūras un izglītības jomā. Viņš arī atzina, ka Slovākija grib redzēt Latviju kā CEFTA valsti. Vladimirs Mečiārs izteica arī domu, ka daži slovāku jaunieši turpmāk varētu Rīgā studēt latviešu valodu un daži latvieši savukārt Bratislavā — slovāku valodu — lai turpmāko vizīšu laikā valdību vadītāji varētu iztikt bez angļu valodas starpniecības. Vladimirs Mečiārs arī atzīmēja, ka Latvijas iekšpolitiskā situācija nav ietekmējusi abu premjerministru sarunu gaitu.

Līdzīgu viedokli izteica arī Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, vai Slovākijas premjerministru sarunu laikā skarta arī Krievijas agresīvā propagandas kampaņa pret Latviju un vai Slovākijas premjerministram bijusi iespēja iepazīties ar reālo situāciju Latvijā, Vladimirs Mečiārs teica: " Esmu runājis ar dažādu politisko spēku pārstāvjiem un iepazinies ar plašu viedokļu aspektu. Rudenī pie jums Latvijā būs vēlēšanas. Tikai nedēļu agrāk nekā mūsu valstī. Protams, mēs runājām arī par Latvijas un Krievijas attiecībām. Es būtu priecīgs, ja šīs attiecības uzlabotos. Mēs pētām iespējas, kā jums palīdzēt atrisināt pašreizējo situāciju."

Guntars Krasts atbildēja, ka viņam pie viesa teiktā neesot ko piebilst.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Tiekoties Slovākijas un Latvijas finansu ministriem

Ceturtdien, 9.aprīlī, tiekoties ar Slovākijas finansu ministru Miroslavu Maksonu, Latvijas finansu ministrs Roberts Zīle saņēmis oficiālu uzaicinājumu vizītei šajā valstī. Ministri pieļāva iespēju, ka Latvijas finansu ministra vizītes laikā Slovākijā starp abām valstīm varētu tikt parakstīts līgums par izvairīšanos no dubultās aplikšanas ar nodokļiem un nodokļu nemaksāšanas. Valstu eksperti plānojuši sākt sarunas par līgumu maija vidū.

"Jau šīs vizītes laikā tiek parakstīts līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpējo aizsardzību. Parakstot līgumu par nodokļu dubulkto neaplikšanu, mēs faktiski jau tuvākajā laikā būtu noārdījuši formālās barjeras tālākai abpusējai uzņēmējdarbības veicināšanai," pēc tikšanās teica Roberts Zīle. "Pēdējos četros gados abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjomi ir vairākkārt pieauguši, taču tas nenozīmē, ka tie nevarētu palielināties arī turpmāk."

Tikšanās laikā abu valstu ministri pārrunājuši kopīgās pārejas perioda valstu ekonomikas problēmas. "Ir pilnīgi skaidrs, ka Latvijai, tāpat kā Slovākijai un faktiski arī visām citām pārejas perioda valstīm, galvenā finansu nozares problēma saistīta ar tekošā konta stāvokli," izteicās R.Zīle. To sarunas laikā atzinis arī Slovākijas ministrs, apstiprinot, ka iepriekšējā gadā to izdevies nedaudz samazināt, taču tas joprojām saglabājies pietiekami augsts. 1996.gadā Slovākijā tas bijis 10,5% no iekšzemes kopprodukta, 1997.gadā — 7,5 procenti. Latvijā, pēc Starptautiskā valūtas fonda vērtējuma, tekošā konta deficīts 1997.gadā bijis 6,9 procenti.

Finansu ministri pārrunājuši arī situāciju abās valstīs pirms vēlēšanām un konstatējuši, ka "budžeta problēmas pirms vēlēšanām abām valstīm ir līdzīgas un saprotamas".

Slovākijas finansu ministrs bija ieradies Latvijā šīs valsts premjerministra Vladimira Mečiāra vizītes ietvaros.

Finansu ministrijas

informācijas dienests

S1.JPG (15454 BYTES)
Parakstot nolīgumu: Slovākijas transporta, pasta un telekomunikāciju ministrs Jans Jasovskis un Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs

S3.JPG (12802 BYTES)
Apmainoties dokumentiem: Slovākijas finansu ministrs Miroslavs Maksons un Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!