• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs un lauki. Šodien, te (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.1998., Nr. 102/105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47803

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasaules zēnu balsis - Latvijas Domā un Latvijas novados

Vēl šajā numurā

17.04.1998., Nr. 102/105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Notikuma vidū

Mēs un lauki. Tagad un te

Turpinājums no 1.lpp.

— Gribu pateikties zemkopības ministram Andrim Rāviņam,— teica Ivans Stepaņenko,— par to, ka, pateicoties viņa un Baltkrievijas rūpniecības ministra kopīgām pūlēm, izstādē redzams plašs Baltkrievijas lauksaimniecības tehnikas klāsts. Ļoti īsā laikā tika panākta vienošanās par mūsu tehnikas izstādīšanu Latvijā. Plašu lauksaimniecības tehnikas spektru šeit rāda Minskas traktoru rūpnīca. Ir uzsākta akcija izstādes ietvaros par iespējām Baltkrievijas tehniku realizēt šeit ar līzinga palīdzību, un šajā akcijā aktīvi iesaistās arī Latvijas bankas, konkrēti — Baltijas Tranzītu banka. Līdzās Baltkrievijas uzņēmumiem izstādē var sastapt arī virkni Latvijas un Baltkrievijas kopuzņēmumu. Daļa uzņēmumu jau ir stendus iekārtojuši, daļa vēl ir tikai ceļā, un mēs ar nepacietību gaidām to ierašanos "Rāmavā". Taču jau tagad varu visus ielūgt uz mūsu lielākā autouzņēmuma — Minskas automobiļu rūpnīcas — produkcijas prezentāciju maija sākumā Rīgā.

Uz jautājumu, kā Baltkrievijas ražotāji izturas pret Latviju šajā situācijā, kad Latvijas un Krievijas attiecības ir ļoti saspīlētas, Ivans Stepaņenko atbildēja:

— Jā, mēs vērojam šīs attiecības, protams. Taču nekādu norāžu no mūsu valsts vadības par to, ka būtu jāierobežo savstarpējās Baltkrievijas un Latvijas attiecības, nav. Un par to mēs esam pateicīgi.

Baltkrievijas ražošanas apvienības "Minskas traktoru rūpnīca" (r/a "Belarus") pārstāvis Aleksandrs Golovčenko teica:

— Latvijā esmu bijis divas reizes — pirms gadiem piecpadsmit un tagad. Gribu teikt, ka Latvija ļoti strauji mainās un veidojas labvēlīgi apstākļi zemniekiem un fermeriem. Pārstāvu uzņēmumu, kurš aizpilda 3 procentus no pasaules lauksaimniecības tehnikas tirgus. Un arī Latvija ir viens no visciešākajiem, lielākajiem un veiksmīgākajiem sadarbības partneriem. Mēs ne tikai pārdodam tehniku, bet mums ir arī servisa un apkopes centri, ir droši partneri banku sfērā. Latvijā mēs pārdodam ne mazāk kā 300 tehnikas vienību gadā. Uzskatu, ka tā ir laba abpusēja palīdzība starp Latviju un Baltkrieviju. Latvijā mūsu uzņēmumam ir 17 pārstāvniecības, un tas nav maz. Somijā — 9, Igaunijā — 2, bet Lietuvā tikai grasāmies atvērt savas firmas pārstāvniecību, darbs šajā virzienā jau ir iesākts.

Jelgavas rajona zemnieks Arnis Kancers, zemnieku saimniecības "Lielkivjāni" īpašnieks, sēdot tikko kā nopirktajā skaistulī — "Massey Ferguson" kombainā, neliedza atbildes uz dažiem "Latvijas Vēstneša" jautājumiem:

— Kas jūs pamudināja iegādāties šādu lielu un noteikti arī dārgu mašīnu?

— Dārga ir. Maksāja gandrīz 94 tūkstošus latu. Pamatīga summa, arī risks. Mums bija divi vācu kombaini, taču jutām, ka savus 850 hektārus ar tiem vairs nokult nespējam. Vajadzētu pirkt vēl trešo kombainu, līdz ar to arī vajadzīgs papildu darbaspēks, kā Latvijas laukos diemžēl nav. Tādēļ nolēmām nopirkt vienu labu un jaudīgu kombainu, kas spētu apstrādāt visus laukus. Vienu no diviem iepriekšējiem vācu kombainiem jau esam pārdevuši, arī otrajam ir atrasts pircējs. Šo jauno kombainu pērkam ar kredīta palīdzību. Patiesībā visu laiku dzīvojam uz kredītiem, sadarbojamies ar Hipotēku un zemes banku.

— Vai nav nedaudz bail, ka varētu būt kļūmes un rasties problēmas ar kredīta atdošanu?

— Nav tik traģiski. Ja jau ko dara, tad neviens tīšuprāt tehniku nost neņem. Tās summas banka praktiski atpakaļ dabūt nevar, tādēļ dažkārt ir ar mieru pagaidīt un aprēķināt procentus vēl vienam gadam uz priekšu. Šādu mašīnu pārpirkt diezin vai kāds varēs. Taču mums tā ir vajadzīga, tādēļ arī riskējam.

— Vai šāds kombains kādam vēl Latvijā ir?

— Šis ir otrais Baltijā. Pirmo šādu "Massey Ferguson" kombainu nopirka Lietuvas zemnieki.

Vēlēsim veiksmi gan Arnim Kanceram, gan visiem Latvijas zemkopjiem un dosimies uz izstādi "Pavasaris ’98" kompleksā "Rāmava", kas būs apskatāma līdz 22. aprīlim.

Rūta Bierande,

"LV" lauksaimniecības redaktore

R1.JPG (21923 BYTES)
Baltkrievijas valsts pārstāvis Ivans Stepaņenko, Latvijas zemkopības ministra padomnieks Valdis Dzenis un ministrs Andris Rāviņš

Starptautiskajā izstādē "Pavasaris '98" Rāmavā

R3.JPG (25503 BYTES)
Somijas lauksaimniecības un meža ministrijas valsts sekretārs Reino Uronens, Latvijas zemkopības ministrs Andris Rāviņš un integrācijas un ārējo sakaru departamenta vadītājs Mārtiņš Roze Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!