• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansu ministra vizīti Amerikas Savienotajās valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.1998., Nr. 111/113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47928

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

24.04.1998., Nr. 111/113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par finansu ministra vizīti Amerikas Savienotajās valstīs

"XXI gadsimts nav iedomājams bez ciešākas sadarbības starp Eiropu un Ameriku. Šajā kontekstā jāņem vērā arī, ka Latvija kā viena no iespējamām Eiropas Savienības dalībvalstīm atrodas krustpunktā starp Austrumiem un Rietumiem," trešdien, 22.aprīlī, uzrunājot semināra par biznesa un investīciju iespējām Latvijā dalībniekus, uzsvēra finansu ministrs Roberts Zīle, vienlaikus norādot, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā ir viens no valsts ārpolitikas un ekonomikas svarīgākajiem uzdevumiem. Šo semināru rīkoja Latvijas Attīstības aģentūra, Dalasas pilsētas padome un Dalasas Komerckameras starptautiskais departaments.

Savā uzrunā ministrs atzīmēja, ka jaunā Eiropa nav iedomājama bez brīvas preču, pakalpojumu un kapitāla plūsmas. Un to Latvija jau tagad var nodrošināt, tai skaitā ar savu likumdošanu un infrastruktūru, kuras galvenās priekšrocības ir ostas — Ventspils, Rīga, Liepāja —, kā arī sazarots ceļu tīkls un pieredze darbā ar Austrumu (NVS) valstīm.

Runājot par ASV un Latvijas līdzšinējām ekonomiskajām attiecībām, R.Zīle atgādināja, ka 1998.gada janvārī Vašingtonā parakstīta ASV un Baltijas harta, kas ir viens no stūrakmeņiem abu valstu uzņēmēju turpmākajai sadarbībai. "Mūsu sadarbības mērķis ir darīt visu iespējamo, lai tiktu sekmētas un palielinātos ASV tiešās investīcijas Latvijā."

Kā uzsvēra ministrs, ievērojama nozīme Latvijas un ASV tirdznieciskajās attiecībās ir gada sākumā parakstītajam līgumam par dubultās nodokļu aplikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu starp abām valstīm. Plānots, ka šo līgumu Saeimā varētu ratificēt jau šogad. "Tādā gadījumā šis līgums varētu stāties spēkā jau 1999.gada 1.janvārī un ar šo dienu abu valstu uzņēmēji varētu baudīt reālās līguma priekšrocības. Esmu pārliecināts, ka tas sekmētu ne tikai tirdznieciskās attiecības, bet arī ASV investīcijas Latvijā."

Kā uzsvēra R.Zīle, arī Latvijas likumdošana pēdējos gados tiek orientēta uz investīcijām aizvien labvēlīgākas vides radīšanu, ko apliecina fakts, ka pēdējos divos gados Latvijā bija augstākais kopējo investīciju apjoms Baltijas valstīs. Nākotnē šo interesi varētu pastiprināt Baltijas vienotā tirgus iedzīvināšana, kā arī Latvijas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO). Latvija ir noslēgusi divpusējos līgumus ar vairākumu PTO dalībvalstu, kuras izrādījušas interesi, un vienīgais traucēklis mūsu valsts iestājai PTO ir tās dalībvalstu atšķirīgā nostāja jautājumā par audiovizuālā tirgus pieejamību.

1997.gadā Latvijas eksports uz ASV palielinājies 2,5 reizes. Turklāt Latvija eksportē uz ASV jau gatavo produkciju — metāla izstrādājumus, papīru, tekstilizstrādājumus, cementu, bet ASV eksportā uz Latviju 37,4% ir iekārtas un mehānismi.

ASV ir trešais lielākais investētājs Latvijā, to ieguldījumi veido 9,1% no visu investīciju kopapjoma. Šim investīciju apjomam ir iespējas tuvākajā laikā paplašināties, īpaši ņemot vērā vairākus interesantus investīciju projektus, kas izstrādāti Latvijā. To vidū ir projekti ūdensapgādes sistēmu rekonstrukcijai, dzīvojamā fonda modernizācijai un celtniecībai, arī tūrisma infrastruktūras pilnveidošanai.

Finansu ministrijas

informācijas dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!