• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Privatizācijas aģentūras padomes sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.1998., Nr. 111/113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

24.04.1998., Nr. 111/113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Privatizācijas aģentūras padomes sēdi

Privatizācija procesā

17. aprīlī notika Privatizācijas aģentūras padomes kārtējā sēde. Sēdi vadīja padomes priekšsēdētājs A.Gorbunovs.

Padome izskatīja padomes locekļu iesniegtos priekšlikumus par Rīgas ostas stividoru kompānijas "Rīnūži" privatizācijas noteikumu projektu.

Padome nolēma akceptēt Privatizācijas aģentūras (PA) valdes sagatavoto privatizācijas noteikumu projektu, izdarot tajā atsevišķus precizējumus:

• akciju paketes pircējiem pirms izsoles jāiemaksā drošības nauda 1,5 milj. latu apmērā (valdes sagatavotajā projektā — 1 milj. latu);

• uzņēmuma vadībai paredzēto akciju kvotu noteica 6% apmērā no pamatkapitāla (projektā — 12%);

• maksāšanas līdzekļi par akciju paketi: 90% latu un 10% privatizācijas sertifikātu, turklāt, veicot apmaksu par akciju paketi, netiks piemēroti likuma nosacījumi par iespēju mainīt maksāšanas līdzekļu proporciju.

Padome uzdeva valdei līdz nākamajai padomes sēdei izstrādāt noteikumus par likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 52. panta otrās daļas piemērošanas kārtību (par maksāšanas līdzekļu proporcijas maiņu).

Padome izskatīja padomes locekļu iesniegtos priekšlikumus par grozījumiem privatizējamās valsts akciju sabiedrības "Latvijas gāze" privatizācijas pamatnoteikumos un privatizējamās valsts a/s "Latvijas gāze" privatizācijas pirmās kārtas trešā posma pirmā etapa noteikumos.

Pēc padomes locekļa U.Cielēna (DPS) priekšlikuma padome nolēma neatļaut samazināt valsts kapitāla daļu a/s "Latvijas gāze" zem 51%, jo, ņemot vērā saspringtās Latvijas un Krievijas starpvalstu attiecības, valsts nevar izlaist no rokām kontroli šajā stratēģiski svarīgajā uzņēmumā. Līdz ar to noraidīti PA valdes sagatavotie grozījumi privatizējamās valsts akciju sabiedrības "Latvijas gāze" privatizācijas pamatnoteikumos un privatizējamās valsts a/s "Latvijas gāze" privatizācijas pirmās kārtas trešā posma pirmā etapa noteikumos. Grozījumi paredzēja 15% "Latvijas gāzes" akciju pārdot publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem, 10% akciju — uzņēmuma darbiniekiem, 5% akciju — a/s "Latvijas krājbanka" rehabilitācijas programmas ietvaros un maksātnespējīgo valsts kontrolēto īpašuma objektu sociālo maksājumu parādu dzēšanai. PA ģenerāldirektors J.Naglis sēdē izteica nožēlu par šādu padomes lēmumu, kas neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām privatizācijas jomā. J.Naglis uzsvēra, ka Latvijas iespēju kontrolēt uzņēmuma darbu arī pēc valsts kapitāla daļas samazināšanas nodrošina Latvijas un stratēģisko akcionāru "Gazprom", "Ruhrgas" un "PreussenElektra" noslēgtais akcionāru līgums, kurā paredzēts šiem akcionāriem kopā saglabāt 51% akciju, kā arī konsensa principu svarīgu lēmumu pieņemšanā. Ar šo padomes lēmumu problemātiska kļūst a/s "Latvijas gāze" restrukturizācijas programmas izpilde, tas varētu arī samazināt privatizācijas sertifikātu jau tā zemo cenu tirgū, jo samazinās iespējas tos izmantot uzņēmumu publiskā piedāvājuma programmā.

Padome izskatīja un ieteica PA valsts pilnvarniekam A.Gorbunovam apstiprināt PA gada pārskatu, kā arī ieteica valsts pilnvarniekam A.Gorbunovam atbrīvot PA valdes locekļus no atbildības par 1997. gadu.

1997. gads bija jau otrais gads, par kuru PA gada pārskata revīzija tika veikta atbilstoši Starptautiskajiem revīzijas standartiem. To rūpīgi un kvalificēti veica viena no "lielā sešinieka" auditorfirmām "Coopers & Lybrand". Starptautiski atzītas auditorfirmas piesaistīšana vēlreiz apliecina PA vēlmi darboties atklāti un stingri ievērot likumu prasības.

PA bilance 1997. gada 31. decembrī bija 79 281 899 latu. PA ieņēmumi no noslēgtajiem pirkuma līgumiem 1997. gadā bija 135 986 198 lati, tai skaitā ieņēmumi latos — 53 595 304 latu un sertifikātos — 82 390 895 latu apmērā. Pavisam PA izdevumi bija 9 559 438 lati. 1997. gadā 823 799 lati samaksāti nodokļos, 41 922 375 lati ieskaitīti valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondos.

Atbilstoši likumam "Par akciju sabiedrībām" un PA statūtiem, gada pārskats tiks nosūtīts Valsts ieņēmumu dienestam, Valsts statistikas komitejai un Uzņēmumu reģistram, bet aģentūras bilance, peļņas un zaudējumu aprēķins un naudas plūsmas pārskats tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ņemot vērā, ka PA ir saņēmusi no Ekonomikas ministrijas un Finansu ministrijas negatīvus atzinumus par sekām, ko radītu maksāšanas līdzekļu maiņa samaksai par a/s "Ventspils nafta" akcijām, padome ieteica valdei neatļaut a/s "Latvijas Naftas Tranzīts" veikt atlikušo pirkuma maksas daļu privatizācijas sertifikātos.

Padome izskatīja SIA "Baltlains Intern" prasību atzīt par nepamatotu un pārskatīt PA valdes 1998. gada 27. janvāra lēmumu nr.18/171 "Par SIA "Baltlains Intern" pretenzijām", ar kuru PA valde atzina par nepamatotu SIA "Baltlains Intern" pretenziju par zaudējumu 130 374 latu apmērā atlīdzību sakarā ar privatizētās Valsts Rīgas eksperimentālās rūpnīcas "Metālkonstrukcija" nodokļu parādu, soda naudas un pamatparāda palielinājumu. Padome atlika lēmuma pieņemšanu uz nākamo sēdi, uzdodot valdei konsultēties šajā jautājumā ar Finansu ministriju.

Padome arī noklausījās valdes atskaiti par padomes sēžu starplaikā paveikto.

LPA informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!