• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No zoss spalvas līdz kompaktdiskam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.1998., Nr. 111/113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47946

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

24.04.1998., Nr. 111/113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No zoss spalvas līdz kompaktdiskam

Par informācijas tehnoloģijas attīstību

5. Starptautiskā informācijas tehnoloģijas un telekomunikāciju izstāde BALTIC IT & T ’98, ko jau tradicionāli izstāžu zālē "Skonto" rīko DT Media Group, šogad notika ar plašu vērienu. Tajā piedalījās 112 firmas un apmeklētāju skaits sasniedzis rekordlīmeni – četrās dienās izstādē pabijuši vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku.

I5.JPG (8609 BYTES)
SIA "Tilde" direktors Uldis Dzenis

C1.JPG (19729 BYTES)
Firmas "Capital" produkciju demonstrē Ivars Ķēniņš

I1.JPG (11191 BYTES)
Kadastra centra kartogrāfijas nodaļas vadītājs Arvīds Ozols

I3.JPG (20400 BYTES)
Rīgas karti demonstrē Ginta Slūka

I2.JPG (20405 BYTES)
Kadastra centra stends

Latvijā radītie produkti

un tehnoloģija

Līdzās pasaulē atzītām firmām HEWLETT PACKARD, ERICSSON, IBM, PHILIPS, SIEMENS savu produkciju piedāvāja ne tikai dīlerfirmas, bet arī Latvijas ražotāji.

Piemēram, akciju sabiedrība "Capital" dibināta 1992. gadā. Tā sākusi kā datortehnikas izplatītāja, bet tagad jau pati ražo PSI datorus. Firmā nodarbināti 30 cilvēku. Komplektēšanas detaļas tiek iepirktas no vairumtirgotājiem. "Capital" savai produkcijai dod trīs gadu ilgu garantiju. Lokālo datortīklu uzstādīšanā uzkrāta pietiekama pieredze. Tie veidoti Latvijas Bankai, Krājbankai, akciju sabiedrībai "Latvijas balzams", "Latvijas tālrunis", BTA u.c.

SIA "Tilde" īpaša reklāma nav nepieciešama. Datorprogrammu radīšanā tā kļuvusi par vienu no vadošajiem uzņēmumiem Latvijā. Kā pastāstīja tās direktors Uldis Dzenis , pirms sešiem gadiem, uzsākot šo biznesu, uzņēmumā strādājuši tikai trīs cilvēki, bet patlaban to skaits sasniedz 70. Popularitāti iemantojušas "Tildes" izstrādātās grāmatvedības programmas. Tas pats sakāms par burtu garnitūrām, ko uzņēmums spēj piedāvāt visās Viduseiropas un Austrumeiropas tautu valodās, sākot no somu un beidzot ar turku: komplektā 35 saimēs sagrupēti 66 burtu veidi. Jaunums ir lietvedības programma, kas labi palīdz biroja darbā. Ar "Tildes" programmu palīdzību iespējams veikt teksta pareizrakstības pārbaudi un vārdu dalīšanu pārnešanai jaunā rindā. Izveidota arī angļu - latviešu - angļu datorvārdnīca, kas īpaši atvieglo Internet tekstu tulkošanu.

Viens no visjaunākajiem produktiem ir datorenciklopēdija "Latvijas vēsture." Tā ir pirmā datorenciklopēdija Latvijā, kurā iekļauti 700 šķirkļu un audiovizuālais materiāls. Tās veidošana ilgusi divus gadus, un šajā darbā bijuši iesaistīti vairāk nekā 20 speciālistu. Lai šis produkts būtu pieejams vislielākajam lietotāju skaitam, tā cena nepārsniegs piecdesmit latus.

Jāpiebilst, ka speciālistus "Tilde" gatavo pati, parasti sadarbojoties ar Latvijas Universitāti un Rīgas Tehnisko universitāti. "Tildē" iesākti vairāki jauni projekti, bet par tiem nākamreiz.

SIA "Latvijas tālrunis" savu darbību sākusi 1991. gadā, veidojot telefonu grāmatas "Zaļās lapas". Kā pastāstīja projekta direktors Juris Rožkalns, jau tolaik radās nepieciešamība pēc informācijas apkopošanas. Jaunas iespējas pavēra datortehnika. Mērķtiecīgi darbojoties, tagad jau izveidota sistēma, ar kuras palīdzību iespējams ļoti ātri atrast visdažādākā veida informāciju. Tās ir jaunākās ziņas Latvijā, pilsētas aktualitātes – kino, teātru, koncertu repertuārs, pasta informācija, biznesa, banku valūtas kurss. Informācija par 50 tūkstošiem Latvijas uzņēmumu dod ieskatu to darbībā. Tagad jau iespējams ne tikai piezvanīt uz tālruni 7770777, lai uzzinātu visu interesējošo informāciju, bet arī pieslēgties Interent "zl online", kur izveidotas papildu lapas par auto, būvniecību, un tuvākajā laikā būs arī lapas par biroju darbību un uzņēmējdarbību. Turklāt visa informācija saņemama bez maksas četrās valodās – latviešu, krievu, vācu un angļu. Firmām iespējams papildināt šo informāciju ar produktiem, sniedzamajiem pakalpojumiem, to cenām. Par šīs papildu informācijas uzturēšanu datu bāzē ir jāmaksā. Interese par informāciju arvien pieaug, jo diennaktī pieslēgumi "zl online" datu bāzei sasniedz 2 tūkstošus, uzziņām zvanu skaits ir 4 tūkstoši diennaktī.

Izstādes gaitā firmas centās piesaistīt uzmanību ar dažāda veida konkursiem, loterijām un ar populāru estrādes mākslinieku uzstāšanos. Tas viss nebija nepieciešams Kadastra centram.

Moderna tehnoloģija nekustamo īpašumu formēšanā

Valsts zemes dienesta Zemes kadastra centra nelielais stends nepārtraukti saistīja apmeklētājus. Kartogrāfijas nodaļai ir ar ko lepoties. Informācijas tehnoloģijas attīstību vislabāk raksturo devīze: "No zoss spalvas līdz kompaktdiskam". Mālpils Meliorācijas un zemkopības muzeja fondos esošā 1688. gada Umurgas kadastra karte zīmēta ar zoss spalvu. Tai līdzās atrodas digitālā karte, kas ievietota vienā kompaktdiskā. 300 gadu laikā notikušas ievērojamas pārmaiņas. Ar izstādes ekspozīciju iepazīstina Kadastra centra direktora vietniece Ginta Slūka :

— Izstādē redzams mūsu attīstības plāns līdz 1999. gadam, kad esam paredzējuši visas Latvijas aerofotografēšanas pabeigšanu. Trīs ceturtdaļas Latvijas aerofotokartes ir jau gatavas. Aprīļa beigās veiksim pārlidojumus Ziemeļvidzemei, tad Latgales austrumu daļai. Tas ir sevišķi svarīgi sakarā ar robežu precizēšanu. Pēc tam atliks uzņēmumu apstrāde. Arī šajā izstādē redzams, kā mēs uzņēmumus apstrādājam. Patlaban veidojam digitālās kartes Zemgalei un Vidzemei. Šeit ir arī Rīgas pilsētas aerofotokarte, tālāk jau redzams, kā tā savietota ar īpašuma robežām un izveidota tehniskā karte.

Kopā ar Dānijas firmu Kampsax Geoplan Daugavpilī izstrādājām pilotprojektu, kur vispirms veidojām pārskata karti, kurā ietilpa arī augšņu vērtību noteikšana. Tā tika veikta automātiski. Tas ir unikāls projekts.

Stāstījumu papildina Kadastra centra Kartogrāfijas nodaļas vadītājs Arvīds Ozols :

— Mūsu stenda galvenais moto: "No aerofotokartes līdz īpašumam". Lai precīzi varētu reģistrēt īpašumus, nepieciešams kartogrāfiskais materiāls. Modernā tehnoloģija, kas pašlaik attīstās pasaulē un ar kuru arī mēs strādājam, – tās ir aerofotokartes. Tajās ar speciālu programmu palīdzību aerofotogrāfijas attēls pārrēķināts tā, lai nebūtu mēroga un perpektīvas sagrozījuma. Uz šā ļoti precīzā materiāla varam likt virsū īpašuma robežas, aprēķināt to platības, kā arī veikt projektēšanu.

Kā blakus produkti ir uzskatāmi digitālie virsmas modeļi, kuri arī ir skatāmi mūsu stendā un kuri piesaista ļoti daudz telekomunikāciju un sakaru uzņēmumu darbinieku interesi. Stendā redzami mūsu informācijas tehnoloģijas risinājumi – kā kartogrāfiskā informācija darbojas vienotā sistēmā ar datu bāzi. Šeit ir reāli piemēri, kādā veidā tādas populāras datu bāzes kā ORACL vai AKCES savienotas ar karti. Mēs acumirklī varam vizualizēt datu bāzes saturu kartes veidā un sameklēt attiecīgu ierakstu par īpašnieku kartē.

Kartes veidojam stereodigitizējot, kartogrāfiskos datus telpiski uzkrājot, aerofotoainas mērogā 1: 11 200. Precizitāte ir 25 līdz 30 centimetri dabā. Augstuma modeļa precizitāte pilsētām ir apmēram 20 centimetri, bet lauku rajoniem varam nodrošināt metra precizitāti. Tas ir pilnīgi pietiekami dažādām projektēšanas vajadzībām.

Mūsu stendā ir šādas Rīgas tehniskās kartes, kuru datu precizitāte ir 30 centimetri dabā. Tas ir pamatmateriāls pilsētas plānošanai, saimnieciskajai darbībai. Šobrīd precīzāka karšu materiāla nav. Tiesa, visprecīzākās ir instrumentāli uzmērāmās kartes, bet tas ir ļoti dārgs produkts, salīdzinot ar to produkciju, ko piedāvājam mēs.

Gintas Slūkas piebilde:

— Mēs pateicamies par sadarbību vairākām specializētajām firmām, tādām kā FORTECH, BENTLEI, SIA MikroKods, kuru produktus mēs izmantojam. Līdz ar to ļoti daudzi iepazīstas ar to informācijas tehnoloģiju, ko mēs Kadastra centrā izstrādājam un kas tik ļoti nepieciešama Latvijai.

Cerams, ka izstāde dos plašu izziņas materiālu arī pārējiem valsts un privātajiem uzņēmumiem, pašvaldībām un reizē stimulēs veidot Latvijā vienotu karti. Nav vajadzības tērēt daudz līdzekļu un katram strādāt atsevišķi. Precīzākā ortofotokarte ir Kadastra centrā. Uz šo materiālu pamata ir jārada visiem tik nepieciešamā vienotā Latvijas karte. Jāattīsta valsts kartogrāfijas nozare un jāizbeidz nodarboties ar pašdarbību šajā nozarē.

Jāteic, ka apmeklētāji bija sajūsmā par mūsu darbu. Paradoksāli, bet ārvalstu presē informācijas par mums ir krietni vairāk nekā Latvijā.

Ingrīda Rumbēna, "LV"

Foto: Māris Kundziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!