• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 5. maija noteikumi Nr. 161 "Noteikumi par iekārtu elektromagnētisko saderību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.1998., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48026

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.162

Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 18.jūlija noteikumos nr.210 "Privatizācijas sertifikātu izmantošanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

07.05.1998., Nr. 127

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 161

Pieņemts: 05.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 161

Rīgā 1998.gada 5.maijā (prot. nr.23 2.§)

Noteikumi par iekārtu elektromagnētisko saderību

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. elektromagnētiskā saderība — iekārtas, tās daļas vai iekārtu sistēmas spēja normāli darboties elektromagnētiskajā vidē, neradot kaitīgus elektromagnētiskos traucējumus;

1.2. elektromagnētiskie traucējumi — visas elektromagnētiskās parādības, kuru dēļ var pasliktināties iekārtas, tās daļas vai iekārtu sistēmas darbība. Elektromagnētiskie traucējumi ietver troksni un nevēlamus signālus vai izmaiņas izplatījuma vidē;

1.3. iekārtas tipa pārbaudes sertifikāts — dokuments, kurā pilnvarota kompetenta institūcija apliecina, ka pārbaudītais iekārtas tips atbilst noteiktajām prasībām;

1.4. iekārtas piedāvāšana tirgū — iekārtas pārdošana, dāvināšana vai nodošana lietošanā pret atlīdzību vai bez tās;

1.5. pilnvarota institūcija — atbilstoši šo noteikumu prasībām Ministru kabineta pilnvarota kompetenta testēšanas vai sertificēšanas institūcija;

1.6. noturība pret traucējumiem — iekārtas, tās daļas vai iekārtu sistēmas spēja nepasliktināt darbību paredzētajos elektromagnētisko traucējumu apstākļos.

2. Šie noteikumi nosaka prasības, kas piemērojamas iekārtām, kuras var radīt elektromagnētiskos traucējumus vai kuru darbību šādi traucējumi var ietekmēt, kā arī prasības, kas jāievēro, lai nodrošinātu minēto iekārtu aizsardzību un veiktu to pārbaudes.

3. Šo noteikumu mērķis ir, nosakot iekārtām piemērojamās elektromagnētiskās saderības prasības un atbilstības novērtēšanas mehānismu, veicināt attiecīgo preču brīvu kustību tirgū.

4. Šie noteikumi neattiecas uz:

4.1. iekārtām, kurām normatīvajos aktos noteiktas speciālas elektromagnētiskās saderības prasības;

4.2. iekārtām, kuras izmanto radioamatieri, ja vien tās netiek piedāvātas tirgū.

5. Latvijas tirgū atļauts piedāvāt tikai tādas iekārtas, kas atbilst šo noteikumu prasībām un tiek uzstādītas un izmantotas atbilstoši paredzētajiem mērķiem.

6. Speciālas elektromagnētiskās saderības prasības var piemērot:

6.1. lai novērstu problēmas, kas radušās vai paredzamas saistībā ar iekārtu elektromagnētisko saderību;

6.2. lai garantētu publisko telekomunikāciju tīklu un radioviļņus izstarojošu vai uztverošu staciju drošību.

7. Iekārtu darbībai jābūt tādai, lai:

7.1. to radītais elektromagnētiskais izstarojums netraucētu radioiekārtu, telekomunikāciju tīklu un citu iekārtu normālu darbību;

7.2. tām būtu pietiekama noturība pret traucējumiem un tās netraucēti darbotos paredzētajos apstākļos;

7.3. tās atbilstu vispārīgajām elektromagnētiskās saderības prasībām (pielikums).

8. Iekārtas tiek uzskatītas par atbilstošām šo noteikumu 7.punktā noteiktajām prasībām, ja tās ražotas saskaņā ar nacionālajos standartos noteiktajām drošības prasībām.

9. Saistībā ar šiem noteikumiem piemērojamo harmonizēto Eiropas standartu vai nacionālo standartu sarakstu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicē Latvijas nacionālais standartizācijas un metroloģijas centrs.

II. Atbilstības apliecināšanas procedūras

10. Ražotājs, izgatavojot iekārtu, nodrošina tās atbilstību šo noteikumu 7.punktā noteiktajām prasībām.

11. Visām iekārtām, uz kurām attiecas šo noteikumu prasības, ražotājs sagatavo tehnisko dokumentāciju un atbilstības deklarāciju, kā arī veic iekārtas marķēšanu ar CE marķējumu (CE marķējuma paraugs noteikts Ministru kabineta noteikumos par iekārtu elektrodrošību).

12. Tehniskajā dokumentācijā ietverama šāda informācija:

12.1. iekārtas apraksts;

12.2. to pasākumu uzskaitījums, kuri veikti, lai nodrošinātu šajos noteikumos noteikto prasību ievērošanu;

12.3. pilnvarotas institūcijas izdots pārskats vai sertifikāts.

13. Iekārtas ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma saņemšanas iespējami īsākā laikā iesniedz tai tehnisko dokumentāciju.

14. Lai deklarēto iekārtu, ja nepieciešams, varētu nodot atpakaļ deklarētājam, atbilstības deklarācijā ietverama šāda informācija:

14.1. iekārtas apraksts;

14.2. atsauce uz normatīvajiem aktiem, ar kuriem saskaņā iekārtas atbilstība deklarēta, un norāde par pasākumiem, kas veikti, lai nodrošinātu atbilstību šo noteikumu prasībām;

14.3. tās personas identifikācijas dati, kura pilnvarota uzņemties saistības ražotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja vārdā;

14.4. atsauce uz pilnvarotas institūcijas izdotu iekārtas tipa pārbaudes sertifikātu, lai, ja nepieciešams, veiktu iekārtas tipa pārbaudi.

15. Iekārtas ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs uzglabā tehnisko dokumentāciju un atbilstības deklarāciju tā, lai tirgus uzraudzības iestādei tā būtu pieejama vismaz 10 gadu pēc iekārtas piedāvāšanas Latvijas tirgū.

16. Ja iekārtas ražotājs nepiemēro vai daļēji piemēro šo noteikumu 9.punktā minētos standartus vai ja attiecīgie standarti nav noteikti, iekārtas ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs, piedāvājot iekārtu Latvijas tirgū, uzglabā tehnisko dokumentāciju, ko izvērtējusi un apstiprinājusi pilnvarota institūcija.

17. Ja iekārtu paredzēts izmantot par radiokomunikācijas vai telekomunikācijas līdzekli, tās atbilstību šiem noteikumiem apliecina pēc tam, kad no pilnvarotas institūcijas saņemts iekārtas tipa pārbaudes sertifikāts un iekārtas atbilstība attiecīgajam tipam apliecināta ar atbilstības deklarāciju.

III. Marķēšana

18. Ja nepieciešams, pie CE marķējuma norāda tās iestādes identifikācijas numuru, kura izdevusi iekārtas tipa pārbaudes sertifikātu. Ja iekārtai jāatbilst arī citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām saistībā ar CE marķējuma izvietošanu uz iekārtas, iekārtu drīkst marķēt ar CE marķējumu tikai tad, ja tā atbilst arī šīm prasībām.

19. Ja normatīvajos aktos paredzēts, ka ražotājs var izvēlēties, kuras no iekārtai noteiktajām prasībām pildīt, CE marķējums norāda atbilstību tām prasībām, kuras izvēlējies un izpildījis ražotājs. Izpildītās prasības norāda iekārtas pavaddokumentos vai instrukcijās atbilstoši attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.

20. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs marķējumu piestiprina iekārtai vai, ja tas nav iespējams, iepakojumam vai pavaddokumentiem tā, lai marķējums būtu viegli saskatāms, salasāms un neizdzēšams.

21. Uz iekārtas, tās iepakojuma vai pavaddokumentiem nedrīkst izvietot tādu marķējumu, kas nav identisks CE marķējumam un varētu maldināt attiecībā uz tā nozīmi un formu.

IV. Tirgus uzraudzība

22. Ekonomikas ministrija iesniedz Ministru kabinetā priekšlikumus par kompetentu atbilstības novērtēšanas institūciju pilnvarošanu. Lai atbilstības novērtēšanas institūcija tiktu attiecīgi pilnvarota, tai jānodrošina šādas minimālās prasības:

22.1. personāla, nepieciešamo līdzekļu un iekārtu tehniskais nodrošinājums;

22.2. personāla tehniskā kompetence un godīgums;

22.3. personāla neatkarība, testējot novērtējamās iekārtas, sagatavojot pārskatus, izdodot sertifikātus un veicot šajos noteikumos paredzēto novērtēšanu, attiecībā pret visām personu grupām, kuras tieši vai netieši ar to saistītas;

22.4. profesionālo noslēpumu neizpaušana;

22.5. civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.

23. Latvijas nacionālais akreditācijas birojs regulāri pārbauda šo noteikumu 22.1. un 22.2.apakšpunktā minēto prasību izpildi.

24. Tirgus uzraudzības iestādes funkcijas pilda Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

25. Ja tirgus uzraudzības iestāde atklāj, ka iekārta ir bijusi pakļauta šajos noteikumos noteiktajām atbilstības apliecināšanas procedūrām, bet neatbilst prasībām, un ja ražotājs šo neatbilstību nenovērš, tirgus uzraudzības iestāde veic visus atbilstošos normatīvajos aktos paredzētos pasākumus, lai iekārtu izņemtu no tirgus, nepieļautu tās tirdzniecību vai ierobežotu tās brīvu kustību tirgū.

26. Ja iekārtas ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis nav reģistrēts Latvijā noteiktajā kārtībā, par šo noteikumu ievērošanu atbildīgs ir iekārtas importētājs.

V. Pārejas jautājumi

27. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 1.jūliju. 

Ministru prezidents G.Krasts

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs

 

Pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 5.maija
noteikumiem nr.161

Elektromagnētiskās saderības vispārīgās prasības

1. Iekārtu radītie elektromagnētiskie traucējumi nedrīkst sasniegt tādu līmeni, ka tiek traucēta citu iekārtu darbība, piemēram:

1.1. radio un televīzijas uztvērēju darbība;

1.2. rūpniecisko ražošanas iekārtu darbība;

1.3. bezvadu radioelektronisko sakaru līdzekļu darbība;

1.4. mobilo radio un komerciālo radiotelefonu iekārtu darbība;

1. 5. medicīnas un zinātnes vajadzībām paredzēto iekārtu darbība;

1.6. informācijas tehnoloģijas iekārtu darbība;

1.7. sadzīves lietošanai paredzēto iekārtu darbība;

1.8. gaisa un jūras radioaparātu darbība;

1.9. apmācībai paredzēto iekārtu darbība;

1.10. telekomunikāciju tīklu un to iekārtu darbība;

1.11. skaņas un televīzijas apraides raidītāju darbība;

1.12. apgaismes un indikācijas iekārtu darbība.

2. Iekārtas jāprojektē tā, lai tām būtu atbilstošs noturības līmenis pret elektromagnētiskajiem traucējumiem un lai iekārtas, kas atbilst standartu prasībām, varētu netraucēti darboties paredzētajā elektromagnētiskajā vidē.

3. Informācija, kas nepieciešama, lai nodrošinātu iekārtas lietošanu paredzētajiem mērķiem, jāiekļauj iekārtas lietošanas instrukcijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!