• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.1998., Nr. 138/141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

19.05.1998., Nr. 138/141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par 1998.gada aprīlī

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas

Iesniegumu birojā saņemtajiem iesniegumiem

Saņemti iesniegumi pavisam

386

t.sk. individuāli 125

kolektīvi 256

anonīmi 5

Iesniegumu izskatīšana:

— atbilde sagatavota Iesniegumu birojā 67

— sniegtas starpatbildes par iesniegumu pārsūtīšanu 216

— nodoti atsevišķiem deputātiem (t.sk. pavairoti) 154

— nodoti deputātu frakcijām (t.sk. pavairoti) 119

— nodoti deputātu komisijām (t.sk. pavairoti) 227

— nodoti Saeimas struktūrvienībām 24

— pārsūtīti citām iestādēm un organizācijām 49

— nodoti lietā (anonīmi un bez konkrēta satura) 13

Personīgā pieņemšanā griezušies apmeklētāji

90

t.sk. saņemti iesniegumi 35

Likumā noteikto atbilžu sniegšanas termiņu pārkāpuši:

— Juridiskā komisija 1

Mandātu un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs I.Bišers

Iesniegumu biroja vadītājs I.Dreģe

 

Par saņemtajiem iesniegumiem konkrēti

1) Priekšlikumi un atsauksmes par politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem. Kopā

— 31 iesniegums.

N.Romanovskis no LNKB paziņo par notikušo piketu pie Saeimas nama 31.03.98. nosoda Valsts prezidenta uzstāšanos LTV un pieprasa šo rīcību izskatīt un izvērtēt Saeimā — 1.

J.Pencis no Rīgas iesniedzis Krievijas vēstniekam Latvijā adresētās vēstules kopiju par politisko situāciju valstī — 1.

S.Brokans no Ventspils uzskata, ka zina kā likvidēt un novērst cittautiešu neapmierinātību Latvijā — 1.

J.Vaivods no Rīgas atzinīgi vērtē deputāta A.Jirgena darbu un iesaka visām represētajām personām piešķirt krūšu nozīmi — 1.

S.Gutovska no Ikšķiles un M.B.Dzērve no Rīgas atbalsta Ministru prezidenta G.Krasta valdību, lūdz deputātus būt saprātīgiem un nepārsteigties ar lēmumiem, kritizē Valsts prezidenta un citu valsts amatpersonu rīcību — 2.

A.Tukišs no Jūrmalas vaino valsts amatpersonas par to, ka tās nepietiekami strādā pie Latvijas tēla veidošanas — 1.

"Siguldieši" nenopietni piedāvā DPS ministru vietā iecelt tautā nepopulāras personas — 1.

Pensionāre Kļaviņa no Alūksnes apgalvo, ka Saeimas deputāti un valdības pārstāvji izturas pārāk gļēvi un pasīvi, neaizstāvot ne savas valsts, ne pamatnācijas intereses — 1.

R.Jansons no Krievijas izprot un atbalsta latviešu nācijas tiesības. Viņš apgalvo, ka Krievija savus tautiešus Latvijā izmanto, lai realizētu savas politiskās intereses — 1.

L.Magone no Krievijas pārmet Saeimas deputātiem provinciālismu politikā — 1.

M.Eizentāle no Rīgas nobažījusies par lielvaru spiedienu uz Latviju gan no austrumiem, gan rietumiem, un viņu ļoti satrauc latviešu nācijas liktenis un nākotne — 1.

M.Gailītis un M.Luste no Rīgas, G.Eglītis no Rīgas rajona (2 iensiegumi), pensionāre no Ogres, A.Rieksts no ASV, M.Kukainis no Jelgavas, V.Zvirgzdiņš no Balvu rajona, J.Aizkalns no Limbažiem — izvērtē Latvijas — Krievijas attiecību pasliktināšanos, ar sašutumu raksta par apmelojumiem un nosauc tos par apzinātu naida kurināšanu starp tautām — 9.

J.Breņķis no ASV uzskata, ka Ministru prezidentam jāuzņemas lielāka atbildība, ka jāgroza Satversme, apvienojot Valsts prezidenta un Ministru prezidenta posteņus, kritizē G.Ulmaņa ārpolitisko darbību — 1.

Nacionālās savienības "Namejs" ģenerāldirektors A.Kalvāns iesniedz 18.04.98. mītiņā Vērmanes dārzā pieņemtās rezolūcijas — 1.

Divi iesniegumi no rīdzinieces (viens adresēts arī EDSO augstajam komisāram Maksam van der Stūlam), kuros izklāsta savu viedokli par cittautiešu pretošanos valsts valodas apguvei un klajiem apmelojumiem par viņu pazemošanu un diskrimināciju — 2.

Daugavpils Antihitleriskās koalīcijas cīnītāju asociācijas nodaļas vadītājs V.Kirejs aicina deputātus darīt visu iespējamo, lai Latvija un Rīga nekļūtu par neonacisma perēkli — 1.

N.Komarovs no Krāslavas kritizē Saeimas priekšsēdētāja A.Čepāņa izteikumus par Latvijas valdību — 1.

M.Mironovs no Rīgas pieprasa atbrīvot no deputātu pienākumiem J.Dobeli, P.Tabūnu un Dz.Ābiķi un jautā, kad piešķirs Latvijas pilsonību austrumu latviešiem — 1.

U.Deigalis no Madonas atbalsta un uzmundrina TB/LNNK partiju un frakciju un novēl uzvaru 7.Saeimas vēlēšanās — 1.

A.Dakteris no Ventspils rajona piedāvā palīdzēt nodibināt ekonomiskās attiecības starp Latviju un Jakutiju — 1.

2) Priekšlikumi likumu un lēmumu pilnveidošanā. Kopā — 280 iesniegumi.

1. Ārlietu jautājumi:

— vēstījums bez paraksta no Sietlas ASV ar viedokli par Latvijas vēstures faktiem. Latvijas–Krievijas attiecību saasināšanās "patiesajiem" iemesliem — 1.

2. Budžeta un finansu (nodokļu) jautājumi:

— daudzu izglītības iestāžu arodbiedrības biedri un darbinieki no visas Latvijas ar parakstiem pauž atbalstu LIZDA 17.03.98. prasībām izglītības un zinātnes finansēšanā — 235.

3. Juridiskie jautājumi:

— M.Ermansone, M.Broka u.c. (38 paraksti), Z.Ansberga ( 2 iesniegumi) no Rīgas, Z.Gedroviča u.c. (228 paraksti) no Rīgas rajona aicina deputātus neizdarīt grozījumus pilsonības likumā — 5.

— Ģenerālleitnants B.Šteinbriks bijušo LPSR, VDK, LPSR Iekšlietu ministrijas darbinieku un Krievijas pilsoņu vārdā prasa aizsargāt viņu cilvēktiesības, izbeigt LR Ģenerālprokuratūras Totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas nodaļas patvaļu — 1.

— M.Rubcova no Rīgas vēlas noskaidrot, vai individuālā darba veicējs reizē var būt darba devējs un darba ņēmējs. Tāpat viņa norāda uz pretrunu likumos "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". "Par uzņēmējdarbību" un "Individuālais darbs un individuālie uzņēmumi’ — 1.

A.Torgāns u.c. (8 paraksti) no Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dalībsabiedrībām iesnieguši iebildumus par grozījumu projektu Sauszemes transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumam — 1.

— Kāda anonīma latviete no Daugavpils uzskata, ka bez latviešu valodas pārbaudes Latvijas pilsonība būtu piešķirama to latviešu pēcnācējiem, kuri pēc izsūtījuma atgriežas Latvijā un nezina latviešu valodu — 1.

4. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu jautājumi:

— LNDP deputāti no Aizkraukles rajona prasa Saeimā izstrādāt likumdošanas aktus par latviešu pretošanās kustības dalībnieku konsultatīvajām padomēm — 1.

— V.A.Lūse no Valmieras saskata netaisnību apstāklī, ka ne visiem padomju režīmā cietušajiem ir tiesības saņemt politiski represētās personas statusu, un tāpēc viņa iesaka deputātiem likvidēt radušos situāciju — 1.

— J.Kaminskis no Daugavpils interesējas, kad Latvijā oficiāli tiks atzīti un svinēti Vasarsvētki — 1.

5. Izglītības, kultūras un zinātnes jautājumi:

— M.Broka un citi Rīgas iedzīvotāji (53 paraksti) izsakās par valsts valodas likumprojekta pieņemšanu, kā arī izvirza savus priekšlikumus — 1.

6. Aizsardzības un iekšlietu jautājumi:

— I.Līcis no Jēkabpils izbrīnīts par likumprojekta "LR Civilā aizsardzība" grozījumu izskatīšanu Saeimā 12.03.98. un izsaka savus iebildumus likumprojektam — 1.

— A.Cerikovs no Rīgas pievērš uzmanību drošības nostiprināšanai valstī un noziedzības samazināšanu — 1.

— A.Riemeris no Daugavas Vanagu Cēsu nodaļas valdes asi nosoda B.Šteinbrika prasības un uzskata, ka apsūdzētie VDK darbinieki jāsoda un jātiesā bez jebkādām atlaidēm — 1.

7. Valsts pārvaldes un pašvaldību jautājumi:

— J.Ručevskis no Rīgas rajona sava nama īrnieku vārdā interesējas par resora dzīvojamās mājas privatizācijas iespējām — 1.

8. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas jautājumi:

— I.Mitrofanova no Rīgas lūdz pārskatīt tiesības saņemt naudu par kompensācijas sertifikātiem represētajām personām — 1.

K.Skuja no Cēsīm, pieminot neseno negadījmu ar deputātu A.Jirgenu, vērš uzmanību uz nepieciešamību ierobežot alkohola tirdzniecību — 1.

9. Sociālie un darba jautājumi:

— Mežsaimniecības sertifikācijas biroja vadītājs G.Lagūns aicina izvērtēt biroja sagatavoto sertifikācijas standarta sociālās sadaļas projektu — 1.

— P.Sliede no Latvijas Apdrošinātāju asociācijas iesniedzis priekšlikumus likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" grozījumiem — 1.

— Tukuma rajona Pūres pagasta Invalīdu biedrība izvirza prasības veselības aprūpes finansēšanai un atvieglojumu ieviešanai invalīdiem (11 paraksti) — 1.

— Ž.Runcis no Rīgas aicina strādājošajiem pensionārim pirms pensijas pārrēķināšanas 01.01.99. nelikt atmaksāt trīs gadu laikā saņemto summu — 1.

— L.Širinu no Rēzeknes neapmierina tas, ka pie pensijas aprēķināšanas netiek ņemts vērā darba laiks ārpus Latvijas, resp.Krievijā — 1.

— A.Upeniece no Madonas saskata netaisnību pret pensionāriem, sakarā ar pensiju indeksāciju — 1.

— Invalīds V.Naumovs no Rīgas interesējas par pensionāro nodrošinājumu pašnodarbinātām personām, ja tām ir invaliditāte — 1.

J.Biezais no Rīgas rajona aplūko bezdarbnieku problēmas un izsaka sašutumu par viņam atteikto bezdarbnieku pabalstu — 1.

— Ventspils maznodrošināto politiskās apvienības nodaļas pārstāve M.Zālīte un vēl daži iesaka vairākus atvieglojumus maznodrošinātajiem pensionāriem — 1.

— Represētā I.Kosobokova no Rīgas uzskata, ka ir tiesīga saņemt pensiju no 50 gadu vecumam tāpēc, ka 26 gadus nostrādājusi Magadanā (3 iesniegumi) — 3.

10. Nacionālās drošības jautājumi:

— Ā.Gaile u.c. Bauskas pilsētas un rajona amatpersonas (7 paraksti) izsaka neizpratni par NBS komandiera J.Dalbiņa atstādināšanu no amata (3 iesniegumi) — 3.

11. Pilsonības likuma izpildes jautājumi:

— A.Bušs no Rīgas interesējas par dubultās pilsonības piešķiršanas iespējām Lietuvā dzimušajai meitai — 1.

— B.Cerļuks no Rīgas pieprasa apliecinājumu savai uzņemšanai Latvijas pilsnībā par īpašiem nopelniem Latviajs labā š.g. 1.aprīlī — 1.

12. Pilsonības likuma grozījumu darba grupas jautājumi:

— E.Ventiņa u.c. (38 paraksti), A.Ludviga u.c. (40 paraksti), E.Kozina un M.Broka u.c. (194 paraksti) no Rīgas nevēlas pilsonības likuma grozījumus un min dažādus iebildumus pret tiem — 4.

— Anonīma autore no Jelgavas uzskata, ka prasības pilsonības iegūšanai ir pārāk vienkāršotas — 1.

— R.Klints no Jelgavas ir pārliecināta, ka deportēto Latvijas pilsoņu laulātajiem cittautiešiem piešķirama Latvijas pilsonība — 1.

13. Radio un TV padomes darbības jautājumi:

— S.Balode no Rīgas neapmierināta ar vairāku TV kanālu darbu, kā arī kritizē NRTP pasivitāti — 1.

3) Iesniegumi un sūdzības dažādos jautājumos. Kopā

— 75 iesniegumi, bez konkrēta satura — 3, anonīmi — 2 iesniegumi.

Pavisam saņemti — 386 iesniegumi.

Personīgā pieņemšanā griezušies

— 90 apmeklētāji, saņemti — 35 iensiegumi.

Svarīgākie jaurtājumi:

— kompensācijas sertifikātu dzēšana naudā;

— komunālo pakalpojumu apmaksas grūtības;

— pensionāru izdzīvošanas grūtības;

— tiesu darbs;

— namīpašnieku un īrnieku konflikti.

Iesniegumu biroja vadītāja I.Dreģe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!