• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dokumentiem, kas saņemti no Pasaules tirdzniecības organizācijas sekretariāta Par Pasaules tirdzniecības organizācijas sekretariāta notifikācijām*. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1998., Nr. 142/143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar misiju: starp Dzintara jūru un Marmora jūru

Vēl šajā numurā

20.05.1998., Nr. 142/143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrijas informācija

Par dokumentiem, kas saņemti no Pasaules tirdzniecības organizācijas sekretariāta

No Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) Sekretariāta saņemto paziņojumu saraksts par PTO dalībvalstīs izstrādes stadijā esošajām tirdzniecības tehniskajām barjerām un sanitārajiem un fitosanitārajiem pasākumiem, kas apkopots balstoties uz 1997.gada 28.oktobra MK instrukciju nr.12 "Kārtība, kādā Ekonomikas ministrijai sniedzama informācija par tirdzniecības tehniskajām barjerām un sanitārajiem un fitosanitārajiem pasākumiem".

Saņemti 01.03.1998. — 31.03.1998.

1. Paziņojumi par sanitārajiem un fitosanitārajiem pasākumiem

2. Paziņojumi par steidzamības kārtā pieņemtajiem sanitārajiem

un fitosanitārajiem pasākumiem

3. Paziņojumi par Pasaules tirdzniecības organizācijas

Līguma par tehniskajām barjerām tirdzniecībā 3. pielikuma prasību

ievērošanu standartu sagatavošanā, pieņemšanā un piemērošanā

4. Citi no PTO sekretariāta saņemtie dokumenti

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs J.Vanags

Saņemti 01.04.1998. — 31.04.1998.

1. Paziņojumi par sanitārajiem un fitosanitārajiem pasākumiem

2. Paziņojumi par Pasaules tirdzniecības organizācijas

Līguma par tehniskajām barjerām tirdzniecībā 3. pielikuma prasību

ievērošanu standartu sagatavošanā, pieņemšanā un piemērošanā

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs J.Vanags

Par Pasaules tirdzniecības organizācijas

sekretariāta notifikācijām*

Latvijas Republikas Ministru kabinets 1995. gada februārī pieņēma lēmumu par Latvijas pievienošanos Pasaules tirdzniecības organizācijai (PTO). Tā ir pastāvīga institūcija ar savu sekretariātu, kura mītne atrodas Ženēvā un Vašingtonā. PTO aptver plašu darbības lauku, t.i., šīs organizācijas ietvaros tiek regulēta tirdzniecība gan ar precēm, gan ar pakalpojumiem. Pēc pievienošanās šai organizācijai Latvijas uzņēmējiem rodas iespēja daudz plašāk izmantot Pasaules tirdzniecības organizācijas 132 dalībvalstu tirgu. Novērotājvalsts statusā atrodas 32 valstis, tai skaitā arī Latvija (uz 31.12.1997.).

Pasaules tirdzniecības organizācija ietver noteikumu sistēmu, kuras mērķis ir nodrošināt atklātu un godīgu konkurenci. PTO darbība ir plaša, tā regulē arī Tirdzniecības tehnisko barjeru komiteju un Sanitāro un fitosanitāro pasākumu komiteju.

Pasākumi, kas atklāti diskriminē ārvalstu ražotājus vai produktus vai kas nodrošina pašmāju ražotājiem vai produktiem priekšrocības, ir tirdzniecības tehniskās barjeras (TBT). Tās rada tehniskie noteikumi, standarti un atbilstības novērtēšanas procedūras. Tirdzniecības tehniskās barjeras var attiecināt uz produktiem (piemēram, pieļaujamās pārtikas piedevas utt.), uz ražošanas procesu (piemēram, medicīnas iekārtu ražošanas apstākļi), kā arī saistībā ar produkta laišanu apgrozībā (piemēram, specifiski vīna pudeļu izmēri, marķējuma prasības utt.), nosakot prasības testēšanai, sertifikācijai u.c. Nebūt ne katrs tehniskais noteikums, standarts vai atbilstības novērtēšanas procedūra ir tirdzniecības tehniskā barjera, tieši pretēji, lielākā daļa no tiem neietekmē tirdzniecību. Tātad tirdzniecības tehniskās barjeras ir tie apstākļi, kas ietekmē, traucē starptautisko tirdzniecību.

Sanitārais un fitosanitārais pasākums ir dzīvnieku, augu vai cilvēku veselības vai dzīvības aizsardzība pret pārtikas radītu risku un dzīvnieku un augu slimībām. Sanitārie un fitosanitārie pasākumi ietver visus atbilstošos likumus, dekrētus, noteikumus prasībām un procedūrām, kā arī galaprodukcijas kritērijus, apstrādi un ražošanas metodes; pārbaudes, inspekcijas, sertifikācijas un novērtēšanas procedūras; karantīnas apstrādes, ietverot attiecīgās prasības, kas saistītas ar dzīvnieku (arī zivis un savvaļas fauna) vai augu (arī meži un savvaļas flora) transportēšanu, kā arī barību, kas nepieciešama to dzīvības uzturēšanai transportēšanas laikā; attiecīgo statistisko metožu nodrošinājumu, paraugu noņemšanu un riska novērtēšanas metodes; kā arī iesaiņošanas un etiķešu uzlīmēšanas prasības, kas cieši saistītas ar pārtikas krājumu drošību.

Latvijā Pasaules tirdzniecības organizācijas informācijas nodaļa (PTOIN) ir Ekonomikas ministrijas struktūrvienība. PTOIN nodaļas kompetencē ir LR saistību izpilde informācijas apmaiņas jomā atbilstoši Eiropas Savienības un Pasaules tirdzniecības organizācijas noteiktajām prasībām un LR tautsaimniecības prioritātēm. Tā veic arī datu bāzu sagatavošanu un regulāru uzturēšanu par notifikācijām (paziņojumiem), kas saņemtas no PTO sekretariāta, kā arī par notifikācijām, kas saņemtas no Latvijas institūcijām, un nosūta notifikāciju kopijas ieinteresētajām institūcijām.

Par katru noteikumu, sanitāro, fitosanitāro pasākumu (jebko, kas attiecas uz TBT vai SPS) tiek aizpildīta PTO sekretariāta apstiprināta forma (notifikācija), kurā iekļauta informācija par dalībvalsti, atbildīgo iestādi (piemēram, Zemkopības ministrija), pasākuma nosaukums, tā īss apraksts, pasākuma mērķis un pamatojums, valoda, kādā ir dokuments, pieņemšanas datums, spēkā stāšanās datums, galējo komentāru iesniegšanas datums, atbildīgās iestādes adrese, fakss, telefons, elektroniskā pasta adrese.

Pasaules tirdzniecības organizācijas informācijas nodaļā ieinteresētās fiziskās un juridiskās personas var iegūt informāciju par notifikācijām TBT un SPS jomā, sākot ar 1996.gadu.

EM Pasaules tirdzniecības organizācijas

informācijas nodaļa

 

* Notifikācija (starptautiskajās tiesībās) — valsts paziņojums citai valstij par savu nostāju kādā jautājumā; (ekonomikā) — paziņojums par vekseļa protestu, kuru vekseļa turētājs izsūta personām, kas ir atbildīgas par samaksu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!