• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents - tālsarunā ar Eiropas Savienības Komisijas prezidentu - atklājot Zviedrijas izstādi - tiekoties ar veselības sargātājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1998., Nr. 153/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48325

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lielāku atbildību publisko pasākumu rīkošanā

Vēl šajā numurā

27.05.1998., Nr. 153/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents

— tālsarunā ar Eiropas Savienības Komisijas prezidentu

Pirmdienas, 25. maija, vakarā Ministru prezidentam Guntaram Krastam bija telefonsaruna ar Eiropas Savienības Komisijas prezidentu Žaku Santēru.

Ministru prezidents informēja ES Komisijas prezidentu par progresu, kādu Latvija sasniegusi Eiropas Komitejas vērtējumā uzrādīto problēmu risinājumā. Premjerministrs norādīja, ka Latvija pamatos ir pabeigusi pārejas procesu gandrīz visās jomās, tagad ir jānostiprina šie sasniegumi. Kā zināms, Latvijas sasniegumus jau novērtējušas tādas starptautiskās organizācijas kā Starptautiskais valūtas fonds, Pasaules banka, kredītreitinga aģentūras u.c.

Žaks Santērs atzina, ka Latvijas sasniegumi ir vērā ņemami un liek pamatoti cerēt uz Latvijas pozitīvu novērtējumu šī gada rudenī paredzētajā progresa ziņojumā.

Ministru prezidents informēja ES Komisijas prezidentu par pēdējā laika notikumiem Latvijā, tostarp arī par oficiāli nepieteiktajām Krievijas ekonomiskajām sankcijām, to iemesliem un iespējamo ietekmi uz mūsu valsts ekonomiku.

Premjerministrs uzsvēra, ka Latvijai šobrīd vairāk nekā jebkad ir vajadzīgs konsekvents ES dalībvalstu un Komisijas politisks atbalsts, kas Latvijas un īpaši starptautiskajai sabiedrībai apliecinātu valsts reformu virzības pareizību.

Lai izveidojusies situācija neapdraudētu Latvijas ekonomikas attīstības procesus, Ministru prezidents lūdza ES Komisijas prezidentu Žaku Santēru atbalstīt Latvijas preču noieta tirgu paplašināšanas pasākumus, paātrināt sarunu uzsākšanu par Eiropas atbilstības novērtējuma vienošanās parakstīšanu starp Latviju un ES, jaunu kvotu atvēršanu un esošo palielināšanu Latvijas lauksaimniecības preču eksportam uz ES.

Žaks Santērs izteica atbalstu Latvijas valdības centieniem nodrošināt ekonomiskās un politiskās situācijas stabilitāti valstī un apliecināja, ka ES valstis varētu sniegt nepieciešamo palīdzību. Eiropas Savienības valstīs ir uzkrāta ievērojama pieredze eksportspējas un konkurētspējas veicinošu pasākumu veidošanā un īstenošanā. Mārketinga ekspertu konsultācijas Latvijas uzņēmējiem būtu ļoti noderīgas.

Ņemot vērā pēdējos notikumus, Guntars Krasts uzsvēra Latvijas ieinteresētību maksimāli ātri pabeigt iestāšanās procesu Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO).

"Tikai izmantojot daudzpusējas starptautisko tirdzniecību regulējošas organizācijas mehānismus, Latvijai rodas iespēja aizstavēt savas ekonomiskās intereses," norādīja Ministru prezidents.

Žaks Santērs sarunā ar Guntaru Krastu pauda izpratni arī par grūto pozīciju, kādu jautājumā par PTO pašlaik ieņem Latvija, būdama kā ķīlniece starp ES un ASV, kuras nevar vienoties par vienotu nostāju jautājumā par audio vizuālo tirgu. Izsakot cerību, ka šis jautājums drīzumā tiks atrisināts, Žaks Santērs informēja par Ženēvā notikušo sarunu gaitu un par to, ka jautājumu par Latvijas uzņemšanu PTO viņš apspriedis arī ar ASV prezidentu Bilu Klintonu.

Romāns Meļņiks,

Ministru prezidenta

preses sekretārs

— atklājot Zviedrijas izstādi

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

EX1.JPG (16482 BYTES) Vakar, 26. maijā, Rīgā "Skonto" hallē Latvijas Ministru prezidents Guntars Krasts un Zviedrijas tirdzniecības ministrs Leifs Pagrotskis atklāja izstādi "Swedish Expo" (attēlā), kura iekļaujas Zviedrijas biznesa dienās Rīgā. Uzrunājot atklāšanas dalībniekus un izstādē pārstāvēto kompāniju pārstāvjus, Ministru prezidents novēlēja panākumus un akcentēja Latvijas un Zviedrijas arvien pieaugošos ekonomiskos sakarus, kas tiek veidoti savstarpēji izdevīgi.

Šajā pasākumā piedalījās arī ekonomikas ministrs Laimonis Strujēvičs, ārlietu ministrs Valdis Birkavs, zemkopības ministrs Andris Rāviņš, Rīgas Domes priekšsēdētājs Andris Bērziņš, Zviedrijas vēstnieks Hanss Magnusons, Latvijas un Zvierijas biznesa pārstāvji.

— tiekoties ar veselības sargātājiem

Lai apspriestu ar veselības aprūpes reformu un finansēšanu saistītos jautājumus, Ministru prezidents Guntars Krasts aizvakar, 25.maijā, tikās ar Latvijas Medicīnas darbinieku arodbiedrības, Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Māsu asociācijas un Veselības aprūpes vadītāju asociācijas pārstāvjiem.

Sarunas gaitā Ministru prezidents uzklausīja mediķu viedokļus par situāciju veselības aprūpē, kā arī viņu priekšlikumus stāvokļa uzlabošanai.

Ministru prezidents Guntars Krasts piekrita medicīnas darbinieku izteiktajam viedoklim, ka ir nepietiekams finansējums sekmīgai veselības aprūpes reformas turpināšanai un iedzīvotāju nodrošināšanai ar kvalitatīviem un plaši pieejamiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Tādēļ, sagatavojot 1999. gada valsts budžetu un izdarot grozījumus 1998. gada valsts budžetā, būtu jāpalielina veselības aprūpei atvēlētie līdzekļi.

Valdības preses departaments

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!