• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Lietuva - mums kopīgas ne vien debesis, jūra un robežas, bet arī nākotne. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1998., Nr. 153/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48330

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Lietuva - mums kopīgas ne vien debesis, jūra un robežas, bet arī nākotne (turpinājums)

Vēl šajā numurā

27.05.1998., Nr. 153/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Lietuva — mums kopīgas ne vien debesis, jūra un robežas, bet arī nākotne

Vakar, 26.maijā, noslēdzās Lietuvas Seima priekšsēdētāja Vītauta Landsberģa divu dienu vizīte Rīgā

Pie Valsts prezidenta

L2.JPG (34310 BYTES) Vakar, 26.maijā, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētāju Vītautu Landsberģi (attēlā). Sarunā pārrunāts abu valstu robežjautājums un iespējas to atrisināt, ņemot vērā abu valstu intereses.

Raksturojot Latvijas un Krievijas attiecības, G.Ulmanis uzsvēra, ka Latvijai jācenšas aktivizēt dialogu ar Krieviju. Runājot par Krievijas Federācijas prezidenta paziņoto Birmingenā, V.Landsberģis atzina, ka nepastāv nejauši augstu amatpersonu izteikumi.

Runājot par Baltijas valstu sadarbību, G.Ulmanis izteica pārliecību, ka kopš 1991.gada panāktas būtiskas starpvalstu vienošanās, kas ir triju valstu stabils sadarbības pamats.

G.Ulmanis un V.Landsberģis runāja arī par to, kā tiek sakārtotas robežas ar austrumu kaimiņvalstīm. V.Landsberģis atzina, ka jāpieliek vairāk pūļu, lai pabeigtu Lietuvas— Baltkrievijas robežas sakārtošanu. G.Ulmanis sacīja, ka arī Latvijā robežu izbūve varētu ritēt straujāk, un izteica cerību, ka valdība turpmāk atradīs vairāk līdzekļu to sakārtošanai.

Valsts prezidenta preses dienests

Saeimas komisijā

Vakar, 26.maijā, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija tikās ar Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētāju Vītautu Landsberģi.

Abu valstu parlamentārieši apmainījās viedokļiem par sadarbību valstu aizsardzībā gan parlamentu, gan valdību līmenī.

V.Landsberģis uzsvēra, ka Lietuva savas drošības garantijas saskata Ziemeļatlantijas aliansē un kopš 1994.gada konsekventi virzās uz NATO, sākot ar oficiālu lūgumu uzņemt šajā organizācijā un līdzdarbojoties programmā "Partnerattiecības mieram" gan Baltijas bataljona sastāvā, gan piedaloties projektos "Baltron" un "Baltnet". V.Landsberģis informēja par Lietuvas un Polijas sadarbību drošības jautājumos. 1999.gadā paredzēts izveidot Lietuvas un Polijas miera uzturēšanas spēku bataljonu. Lietuvas Seima priekšsēdētājs norādīja, ka Baltijas reģionā svarīgs drošības nosacījums būtu Kaļiņingradas apgabala demilitarizācija un Latvijai kopā ar Lietuvu un Poliju vajadzētu pievērst uzmanību šim jautājumam kā reģionālās drošības problēmai. Tikšanās dalībnieki sprieda par virzības uz NATO nostiprināšanu likumdošanā. Lietuva to ir izdarījusi savā likumā par nacionālās aizsardzības koncepciju.

Abas puses pārrunāja arī Lietuvas un Latvijas parlamentu aizsardzības komisiju sadarbības jautājumus, kas skar austrumu robežas nostiprināšanu, kontrabandas un narkotiku aprites apkarošanu un nelegālas imigrācijas kontroli.

Saeimas preses dienests

L3.JPG (13270 BYTES)L1.JPG (12245 BYTES) Preses konferencē

Vakar Saeimas namā notika Lietuvas Seima priekšsēdētāja Vītauta Landsberģa preses konference, kurā kopā ar viesi piedalījās arī Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

Vispirms šīs vizītes vērtējumu sniedza Alfreds Čepānis :

— Tiekoties ar profesoru Landsberģi, vispirms izteicu dziļu pateicību viņam un Lietuvas parlamentam par to reakciju, kādu Landsberģa kungs personīgi un Lietuvas Seims pauda pēc visiem mums labi zināmajiem notikumiem, sākot ar šā gada 3.martu. Tieši šīs Lietuvas Republikas parlamenta nostājas dēļ Vītauta Landsberģa brauciens uz Latviju ir īpaši nozīmīgs un Latvijas politiskajam atbalstam tik ļoti vajadzīgs. Tas ir pirmais, ko es gribētu uzsvērt.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!