• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas zāļu tirgus un mēs tajā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.1998., Nr. 163/164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Grindeks" gada balvu zinātnē

Vēl šajā numurā

04.06.1998., Nr. 163/164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas zāļu tirgus un mēs tajā

Mēs esam daudz darījuši, lai mūs pazītu. Regulāri par saviem ražojumiem informējam gan ārstus, gan aptiekārus, gan slimniekus. Mūsu reklāma redzama presē un televīzijā. Lielu darbu esam paveikuši, veidojot savas firmas tēlu tepat Latvijā un arī aiz tās robežām. Starp citu, viens no pozitīviem mūsu darba rādītājiem ir 6000 akcionāru, un tas ir viens no lielākiem skaitļiem Latvijā. Tātad — cilvēki mums uzticas. "Grindeks" zāļu tirgus ir ļoti strauji audzis. 1992. gadā mēs Latvijā pārdevām zāles par 33,3 tūkstošiem latu, bet 1997. gadā — jau par 2,5 miljoniem latu. Tas ir ļoti liels pieaugums. Bet problēmas, kādas ir citiem ražotājiem, attiecas arī uz mums.

— Arī zāļu tirgus nevar pastāvēt bez reklāmas. Taču, salīdzinot ar cita veida produkcijas reklāmu, zāļu reklāmai var būt visai nepatīkamas sekas. Cilvēki sāks nodarboties ar pašārstēšanos. Kādas ir jūsu domas?

— Jebkuram, kas ieinteresēts savu preci pārdot, patērētājs ar to ir jāiepazīstina, tātad tā jāreklamē. Tas attiecas uz itin visu. Tā kā zāles ir domātas cilvēka veselības uzlabošanai, izārstēšanai no kādām kaitēm, zāļu reklāmai ir pavisam citādas, ļoti stingras prasības, salīdzinot ar jebkuru citu produkciju. Reklamējot zāles, jābūt ļoti uzmanīgiem. Ja cilvēks nopirks nekvalitatīvu pārtikas produktu, viņš to gluži vienkārši neēdīs un izmetīs. Ar zālēm ir citādi. Nekvalitatīvas vai nepareizi lietotas zāles var nodarīt ļaunu cilvēka veselībai, un tad ir slikti. Tādēļ zāles nedrīkst vieglprātīgi reklamēt.

Jebkurai reklāmai, it īpaši zāļu reklāmai, mēdz būt divas puses. Viens ir reklamētājs, otrs —, kas šo reklamēto produkciju izmanto. Abām pusēm jābūt pietiekami sagatavotām. Reklāmdevējam — par to, lai viņa reklāma tiktu pasniegta pietiekami korekti. Savukārt zāļu lietotājiem jābūt pietiekami labi informētiem par konkrēto zāļu iedarbības plusiem un mīnusiem, jābūt pārliecinātiem, ka viņi lieto pareizās zāles. Tātad, ja kaut kas nav skaidrs, noteikti jāgriežas pie ārsta vai aptiekāra.

Kāda situācija zāļu reklāmā pašlaik ir Latvijā? Nevarētu teikt, ka slikta. Īpaši ņemot vērā, ka pirms kāda laika tā bija sliktāka. Ir viens noteikums: reklāmdevējam jābūt godīgam, stāstot par savu preci. Un jāņem vērā, ka drīkst reklamēt tikai un vienīgi zāles, ko var iegādāties bez ārsta receptes. Firmām jāapzinās, ko drīkst un ko nedrīkst reklamēt.

— Kādu jūs redzat Latvijas zāļu tirgus nākotni? Ja jums būtu iespēja šo tirgu veidot…

— Pat ja man dotu visplašākās iespējas, viens pats es neko šajā jomā nevarētu izveidot. Zāļu tirgus ir ļoti atkarīgs no cilvēku labklājības. Tātad — jācenšas maksimāli pacelt cilvēku labklājību. Manuprāt, ir jāizstrādā un jāattīsta tautsaimniecības koncepcija. Ir jāapzinās prioritārās programmas. Un šajā darbā jāpiedalās ne vien valdībai, bet arī ražotājiem un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem. Tad pamazām veidosies zāļu tirgus, kādam tam jābūt. Latvijā zāļu tirgum ir milzīgas iespējas pieaugt, un tas noteikti pieaugs. Ja man būtu teikšana, es neatļautu pašlaik mainīt farmācijas likumu, pat ja tajā ir kaut kas grozāms. Es panāktu, lai valsts institūcijas, sadarbojoties ar sabiedriskām organizācijām, izstrādātu noteikumus un nolikumus, kuri ir nepieciešami, lai zāļu tirgus Latvijā varētu attīstīties. Ja šīs lietas tiktu sakārtotas, veidotos konkrētāks pieprasījums pēc zālēm un tirgus aprite būtu labāka.

Armīda Priedīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!