• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jau ieskan līgo balsis, tvan vasaras vainagi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.1998., Nr. 167/169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai paaudzēs un laikos esam: ar tautas atmiņu, ar garu Vērtību un īpašuma nacionalizācija

Vēl šajā numurā

09.06.1998., Nr. 167/169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MĒS SAVĀ ZEMĒ UN LAIKĀ

Jau ieskan līgo balsis, tvan vasaras vainagi

DZ3.JPG (32838 BYTES)DZ2.JPG (24055 BYTES)

Brīvdabas muzejā

28. reizi

Jau 28.reizi Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sestdien, 6.jūnijā, notika tautas mākslas gadatirgus. Kā lēš muzeja ļaudis, ar saviem darinājumiem tajā piedalījušās 240 tautas lietišķās mākslas studijas, pulciņi, folkloras kopas un individuālie meistari no visiem Latvijas novadiem. Visrosīgākie bijuši kurzemnieki un vidzemnieki — ar visdažādākajām tekstilijām, dzintara, ādas un koka izstrādājumiem, rokdarbiem un pinumiem. Atsaukušies arī Latgales podnieki un daudzie Rīgas un Jelgavas meistari un studijas.

Spriežot pēc pārdoto biļešu skaita, apmeklētāju bijis vairāk par 12 tūkstošiem. Daudziem rokās varēja redzēt pītas tīnes un grozus, māla krūzes un podus. Visvairāk varēja dzirdēt taujājam pēc tautiskajām jostām un rakstainām zeķēm — laikam taču pošoties uz drīzajiem Dziesmu svētkiem.

Kā allaž savu mākslu rādīja audējas, pinēji, rotkaļi un podnieki. Kocenieki greba karotes, folkloras kopas "Vilki" puiši un meitas saviem klausītājiem rādīja, kā top viņu arheoloģiskie tērpi un rotas. Varēja arī paskatīties, kā pēc senču metodēm tiek jumts niedru jumts. Tradicionālajā spēļu laukumā dejoja bērnu un jauniešu deju kopas, televīzija filmēja Jāņu uzvedumu ar Dailes teātra aktieru piedalīšanos. Vēlāk dzirdēju kādu meitēnu apgalvojam: "Goda vārds, tur bija arī Agnese Zeltiņa un Arturs Skrastiņš!"

Pļaviņā pie Liepājas ostmalas noliktavas, kas būvēta tieši pirms 300 gadiem kā viena no pirmajām Liepājas ostmalas celtnēm un uz muzeju pārceļojusi 1940.gadā, siguldiešu "Senleja" un Rīgas "Skandinieki" un "Dandari" ielīgoja Jāņus.

Ņem, Jānīti, zelta tauri,

Sasauc savus jāņubērnus.

Jāņubērni izklīduši

Pa maliņu maliņām.

Un pa takām, pāri pakalniem nāca lieli un mazi, lai pievienotos līgodziesmām un rotaļām. "Līgo! Līgo!" — līdz Jāņiem nav vairs tālu, arī Silmaču ļaudis teju teju sāks līgot Nacionālajā teātrī. Bet Helmī un Dainis Stalti, Aina Salmane un viņu dižās dzimtas ir starp tiem 50 folkloras kopējiem un tautas amatu pratējiem, kas šīsvasaras Saulgriežos līgos Vašingtonas centrā. Te, Juglas ezera, krastā tiek iemēģinātas balsis un deju solis, lai Amerikā varētu labi sadziedāties un sadancoties ar lietuviešu un igauņu folkloras kopām. Šogad Amerikā ļoti populārajā Smitsonu institūta rīkotajā tautas dzīves mākslas festivālā — Baltijas dienas. No 22.jūnija līdz pat 8.jūlijam amerikāņi un festivāla daudzie viesi varēs klausīties latviešu, lībiešu, lietuviešu un igauņu dziesmas, skatīties, kā strādā rokdarbnieces un amatnieki, nogaršot mūsu nacionālos ēdienus.

Pievakarē gan sāka rasināt lietutiņš, bet līgotājus tas tik ātri vis nenobaidīja.

"Jānīšami treji vārti,

Visus trejus virināja."

Šo 1777.gadā pierakstīto līgodziesmu ar visai nedzirdētu, mazliet sērīgu melodiju Helmī Stalta pieteica kā vissenāko zināmo. Kad tiks pierakstīta visjaunākā? Šo gadskaitli nevarēs nosaukt, kamēr vien dzīvos un līgos latvieši. Lai tā būtu!

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Foto: Māris Kundziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!