• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Portugāles Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1998., Nr. 170/171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Portugāles Republikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

10.06.1998., Nr. 170/171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētki un godadienas

Portugāles Republikā

Šodien, 10.jūnijā, valsts svētki

"Manuprāt, mūsu attiecības ir teicamas"

Paulo Giljerme Piress de Lioma de Kastiljo ( Paulo Guilherme Pires de Lima de Castilho ), Portugāles vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

PORTU.JPG (6497 BYTES) — Vēstnieka kungs, sveicot jūsu svētkos, gribu jūs lūgt raksturot šos svētkus un šīs dienas nozīmīgumu portugāļu dzīvē.

— Vispirms es gribu uzsvērt, ka 10. jūnijs, Portugāles valsts svētki, ir vienlaikus arī Kamoiša diena un Portugāļu kopienu diena visā pasaulē. Luišs di Kamoišs ir izcils mūsu zemes dzejnieks. Viens no viņa galvenajiem darbiem, kas sarakstīts XVI gadsimtā, ir episkā poēma "Luziāde", kas godina Portugāles vēsturi, īpaši dižo jūras braucēju atklājumus, un šo notikumu varoņus.

— Kāda bijusi jūsu valsts jaunākā attīstība?

— Kopš demokrātijas atjaunošanas Portugālē 1974. gadā un kopš mūsu valsts iestāšanās Eiropas Kopienā, tagadējā Eiropas Savienībā, 1986. gadā Portugāle pieredzējusi iespaidīgus ekonomikas panākumus. Dzīves standarts mūsu valstī tagad tuvojas Eiropas Savienības caurmēra līmenim. Portugālei ir aktīva loma starptautiskajā politikā — gan valstu divpusējās attiecībās, gan Eiropas Savienībā, NATO un ANO (kur mūsu valsts tagad ir Drošības padomes locekle). Pēc mūsu vēsturiskajām tradīcijām Portugāle uztur ciešas saites ar valstīm visā pasaulē, īpaši Āfrikā un Latīņamerikā un ar portugāliski runājošo valstu kopienu.

— Kā jūs vērtējat Portugāles attiecības ar mūsu valsti Latviju?

— Latvijas un Portugāles divpusējās attiecības ir teicamas. Samērā nesen ļoti sekmīgi noritēja abu mūsu prezidentu valsts vizītes. Nemitīgi attīstījušās gan mūsu politiskās, gan ekonomiskās attiecības. Starp abām mūsu valstīm pastāv arī ļoti nozīmīga sadarbība Eiropas institūcijās. Portugāle atbalsta Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā un aizstāv viedokli, ka sarunas par uzņemšanu ES jāsāk pēc iespējas ātrāk. Es sagaidu, ka attiecības starp abām mūsu valstīm turpinās attīstīties — gan divpusējā, gan daudzpusējā līmenī.

— Vai jūs ar "Latvijas Vēstneša" starpniecību gribētu ko teikt mūsu valsts iedzīvotājiem?

— Kā Portugāles vēstniekam Rīgā man ir bijusi iespēja iepazīt Latviju un iedibināt kontaktus ar jūsu tautu. Es jūtu, ka Latvija ar lieliem panākumiem ies savu izvēlēto ceļu, īstenojot ekonomisko integrāciju un integrējoties Eiropas institūcijās, kā arī tālāk spodrinās sev raksturīgo cilvēcisko pašcieņu, brīvības un demokrātijas ideālus.

 

 

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

Paulo Kastiljo foto no arhīva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!