Ministru kabineta noteikumi Nr. 221
Rīgā 1998.gada 16.jūnijā (prot. nr. 31, 25.§)
Noteikumi par pilnvaru sadalījumu starp ministrijām pārtikas aprites valsts uzraudzības un kontroles nodrošināšanai
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 21.pantu
1. Šie noteikumi nosaka pilnvaru sadalījumu starp ministrijām pārtikas aprites valsts uzraudzības un kontroles nodrošināšanai iekšējā tirgū šādās darbības jomās:
1.1. pārtikas uzņēmumu kontrolei saskaņā ar inspicēšanas programmām;
1.2. pārtikas uzņēmumu kontrolei, ja radušās pamatotas aizdomas par pārtikas produktu neatbilstību obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām vai sakarā ar patērētāju sūdzībām.
2. Pārtikas aprites valsts uzraudzību un kontroli šo noteikumu 1.punktā minētajās darbības jomās nodrošina Zemkopības ministrijas un Labklājības ministrijas padotībā esošās valsts uzraudzības un kontroles institūcijas un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pilnvarotas kompetentas institūcijas atbilstoši šo noteikumu pielikumā minētajam pilnvaru un kompetences sadalījumam starp ministrijām.
Ministru prezidents G.Krasts
Zemkopības ministrs A.Rāviņš
Pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 16.jūnija
noteikumiem nr. 221
Pilnvaru sadalījums starp ministrijām pārtikas aprites valsts uzraudzības un kontroles nodrošināšanai
Nr. p.k. |
Produktu grupas
nosaukums (pēc Latvijas preču kombinētās nomenklatūras) |
Kods (pēc Latvijas preču kombinētās nomenklatūras) |
Aprites posms |
||||
ieguve, ražošana (lauksaimniecība), transports |
tirgus1 |
pārstrāde, rūpnieciskā ražošana, transports |
vairumtirdzniecības noliktavas, saldētavas, transports1; 2 |
mazumtirdzniecība, sabiedriskā ēdināšana |
|||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. |
Gaļa un pārtikas gaļas subprodukti | 0200 | ZM | ZM | ZM | ZM | LM |
2. |
Zivis, vēžveidīgie, moluski un pārējie ūdens bezmugurkaulnieki | 0300 | ZM | ZM | ZM | ZM | LM |
3. |
Piens un piena produkti; putnu olas; dabiskais medus; citur neminēti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti | 0400 | ZM | ZM | ZM | ZM | LM |
4. |
Pārtikas dārzeņi, daži sakņaugi un bumbuļaugi | 0700 | ZM | LM | LM | LM | LM |
5. |
Pārtikas augļi un rieksti; citrusaugļu un ķirbjaugu mizas | 0800 | ZM | LM | LM | LM | LM |
6. |
Kafija, tēja, mate un garšvielas | 0900 | ZM | LM | LM | LM | LM |
(izņemot mati) | (0903) | ||||||
7. |
Graudaugu kultūras | 1000 | ZM | ZM | - | ZM | LM |
8. |
Miltrūpniecības produkcija; iesals; ciete; inulīns, kviešu lipeklis | 1100 | - | LM | ZM | LM | LM |
9. | Eļļas augu sēklas un augļi, dažādi graudi, sēklas un augļi; augi rūpniecības un medicīnas vajadzībām; salmi un lopbarība | 1200 | ZM | LM | ZM | LM (uzturam) ZM (pārstrādei) |
LM |
10. |
Šellaka; sveķi un sveķainas vielas un pārējās augu izcelsmes sulas un ekstrakti | 1300 | - | LM | LM | LM | LM |
11. |
Dzīvnieku vai augu izcelsmes tauki un eļļas; to sašķelšanas produkti; | ||||||
sagatavoti pārtikas tauki; dzīvnieku vai augu izcelsmes vaski | 1500 | - | LM (augu izcelsmes produkti) ZM(dzīvnieku izcelsmes produkti) | LM (augu izcelsmes produkti) ZM(dzīvnieku izcelsmes produkti) | LM (augu izcelsmes produkti) ZM(dzīvnieku izcelsmes produkti) | LM | |
12. |
Gaļas, zivju vai vēžveidīgo, molusku vai pārējo ūdens bezmugurkaulnieku izstrādājumi | 1600 | - | ZM | ZM | ZM | LM |
13. |
Cukurniedru vai cukurbiešu cukurs un ķīmiski tīra saharoze, cietā stāvoklī | 1701 | - | LM | ZM | LM | LM |
Pārējie cukura veidi, ieskaitot ķīmiski tīru laktozi, maltozi, glikozi un fruktozi, cietā stāvoklī; cukura sīrupi bez aromātiskām un krāsojošām piedevām; | |||||||
mākslīgais medus, sajaukts vai nesajaukts ar dabisko medu; grauzdēts cukurs | 1702 | - | LM | ZM | LM | LM | |
Melase, kas iegūta cukura ekstrakcijas vai rafinēšanas rezultātā | 1703 | - | LM | ZM | LM | LM | |
Konditorejas izstrādājumi no cukura (ieskaitot balto šokolādi) bez kakao piedevas | 1704 | - | LM | LM | LM | LM | |
14. |
Kakao un kakao izstrādājumi | 1800 | - | LM | LM | LM | LM |
15. |
Graudaugu, miltu, cietes un piena izstrādājumi; miltu konditorejas izstrādājumi | 1900 | - | LM | LM | LM | LM |
16. |
Dārzeņu, augļu, riekstu vai citu augu daļu izstrādājumi | 2000 | - | LM | LM | LM | LM |
17. |
Jaukti pārtikas produkti | 2100 | - | LM (augu izcelsmes produkti) ZM (dzīvnieku izcelsmes produkti) | LM (augu izcelsmes produkti) ZM (dzīvnieku izcelsmes produkti) | LM (augu izcelsmes produkti) ZM (dzīvnieku izcelsmes produkti) | LM |
18. |
Bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni un etiķis | 2200 | - | LM | LM | LM | LM |
19. |
Sāls (ieskaitot galda un denaturēto sāli) un tīrais nātrija hlorīds ūdens šķīdumā vai neizšķīdināts un ar pretsacietēšanas vai brīvu vielu piedevu; jūras ūdens | 2501 | - | LM | LM | LM | LM |
20. |
Olbaltumvielas; modificētas cietes; līmes; fermenti | 3500 | - | LM | LM | LM | LM |
1 Higiēnas prasību ievērošanu objektā kontrolē institūcijas pēc savstarpējās vienošanās.
2 Ja vairumtirdzniecības noliktavās tiek veikta arī mazumtirdzniecība, produktu nekaitīgumu mazumtirdzniecībā kontrolē tā institūcija, kura kontrolē produktu nekaitīgumu vairumtirdzniecībā
Piezīmes.
1. ZM - Zemkopības ministrija
2. LM - Labklājības ministrija
Zemkopības ministrs A.Rāviņš