• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par noteikumu "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.1998., Nr. 184/185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48829

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta dienesta vēstule Nr. 15.1.1./8271

Par algotā darba ienākumu

Vēl šajā numurā

20.06.1998., Nr. 184/185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Vērtspapīru tirgus komisija

Veids: rīkojums

Numurs: 136

Pieņemts: 16.06.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums Nr.136

Rīgā 1998.gada 16.jūnijā

Par noteikumu "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi" apstiprināšanu

1. Pamatojoties uz 1995. gada 24. augusta likuma "Par Vērtspapīru tirgus komisiju" 7. pantu, Ministru kabineta 1997. gada 6. maija noteikumu Nr. 173 "Vērtspapīru tirgus komisijas nolikums" 14. punktu un Vērtspapīru tirgus komisijas Padomes 1998. gada 29. maija sēdes protokola nr. 3/98 1. punktu, apstiprināt noteikumus "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi".

2. Publicēt 1. punktā minētos noteikumus laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V. Gustsons

Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Šie noteikumi par ieguldījumu sabiedrību licencēšanu izdoti, pamatojoties uz likuma "Par ieguldījumu sabiedrībām" 10., 19. un 84.pantu un likuma "Par Vērtspapīru tirgus komisiju" 7.pantu, un nosaka kārtību, kādā tiek licencētas ieguldījumu sabiedrības.

2. Ieguldījumu sabiedrības ir tiesīgas veikt ieguldījumu fondu pārvaldi tikai pēc Vērtspapīru tirgus komisijas (turpmāk — Komisija) izsniegtās licences saņemšanas.

3. Licenci ieguldījumu sabiedrību darbībai (turpmāk — licence) izsniedz Komisija uz nenoteiktu laiku, un tā tiek izsniegta tikai pēc normatīvajos aktos noteiktās valsts nodevas samaksāšanas.

4. Licence ir noteikta parauga dokuments, kas attiecīgajai ieguldījumu sabiedrībai ļauj veikt ieguldījumu fondu pārvaldi.

5. Lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt licenci pieņem Komisija.

6. Licences paraugu un licenču uzskaites kārtību nosaka Komisija.

II. DOKUMENTU UN INFORMĀCIJAS IESNIEGŠANAS KĀRTĪBA

7. Lai saņemtu licenci, ieguldījumu sabiedrība iesniedz šādus dokumentus:

7.1. Komisijai adresētu pieteikumu par licences izsniegšanu. Pieteikumā jābūt pievienoto dokumentu sarakstam;

7.2. ieguldījumu sabiedrības dibināšanas līgumu (notariāli apliecinātu kopiju);

7.3. ieguldījumu sabiedrības statūtus (notariāli apliecinātu kopiju);

7.4. dokumentu, kas apliecina dibināšanas pamatkapitāla iemaksu;

7.5. ieguldījumu sabiedrības padomes, valdes locekļu, sabiedrības amatpersonu, kurām ir paraksta tiesības, un personas, kuras pienākumos ir veikt grāmatvedības uzskaites organizāciju, raksturojošus dokumentus:

7.5.1. anketu (1.pielikums),

7.5.2. izglītību apliecinošu dokumentu (notariāli apliecinātu norakstu vai kopiju), kas apstiprina 7.5.1.apakšpunktā minētajā anketā sniegtās ziņas par izglītību,

7.5.3. izvērstu profesionālo biogrāfiju;

7.6. dokumentus un informāciju par ieguldījumu sabiedrības akcionāriem:

7.6.1. fiziskām personām:

— vārds, uzvārds, personas kods, pases numurs, izdevējiestāde un derīguma termiņš;

— ziņas par saviem ienākumiem un saistībām, kuras uzrāda, aizpildot noteikta parauga veidlapu (2.pielikums);

7.6.2. juridiskām personām:

— dibināšanu un reģistrāciju apliecinoši dokumenti,

— ziņas par šo juridisko personu īpašniekiem:

a) fiziskām personām — vārds, uzvārds, personas kods, pases numurs, izdevējiestāde un derīguma termiņš. Uzrādīt savus ienākumus un saistības, aizpildot noteikta parauga veidlapu (2.pielikums);

b) juridiskām personām — dibināšanu un reģistrāciju apliecinoši dokumenti, kā arī ziņas par šo juridisko personu īpašniekiem, līdz ir iegūta informācija par īpašniekiem — fiziskām personām, kura jāsniedz saskaņā ar šo Noteikumu 7.6.1.apakšpunktu,

c) gada pārskati par pēdējiem 2 darbības gadiem. Rezidentiem gada pārskati jāsagatavo saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem un šiem pārskatiem jābūt revidētiem. Nerezidenti gada pārskatus sagatavo saskaņā ar starptautiskajiem grāmatvedības standartiem un šiem pārskatiem jābūt revidētiem,

d) pamatdarbības apraksts par pēdējiem diviem darbības gadiem,

e) līdzdalība citās uzņēmējsabiedrībās, ja šī līdzdalība nodrošina vismaz 10% no balsu skaita, norādot šo uzņēmējsabiedrību pilnu nosaukumu un līdzdalības apjomu (procentos un naudas izteiksmē);

7.6.3. paskaidrojumu, ja objektīvu iemeslu dēļ ziņas par šo Noteikumu 7.6.apakšpunktā minētām personām nav iespējams sniegt;

7.7. ieguldījumu sabiedrības ieinteresēto personu sarakstu, norādot to vārdu un uzvārdu, personas kodu, izglītību, amatus, kurus šīs personas ieņēmušas pēdējo piecu gadu laikā, un uz darba aprakstu attiecināmos ieguldījumu sabiedrības un šo personu noslēgto līgumu noteikumus, juridiskai personai norādot nosaukumu, reģistrācijas numuru un pārvaldes institūciju locekļus, un pievienojot pēdējā gada pārskatu;

8. Grozījumus šo noteikumu 7.punktā minētajos dokumentos un Komisijai iesniegtajā informācijā ieguldījumu sabiedrībai jāiesniedz Komisijai 7 dienu laikā no dienas, kad grozījumi ir pieņemti vai informācija kļuva zināma vai tai vajadzēja kļūt zināmai.

III. PRASĪBAS IEGULDĪJUMU SABIEDRĪBAS AMATPERSONĀM

9. Par ieguldījumu sabiedrības amatpersonu drīkst būt tikai tāda persona, kura ir kompetenta investīciju jautājumos, kā arī tai ir nevainojama reputācija.

10. Par personu, kura ir kompetenta investīciju jautājumos, tiek uzskatīta tāda persona, kurai ir augstākā izglītība un atbilstoša darba pieredze.

11. Par personu, kurai ir nevainojama reputācija, tiek uzskatīta:

11.1. persona, kura nav sodīta par tīšu noziegumu vai par tīšu vai aiz neuzmanības izdarītu noziegumu pret īpašumu, par saimniecisko noziegumu, noziegumu uzņēmējdarbībā, amatnoziegumu, noziegumu pret jurisdikciju vai noziegumu pret pārvaldes kārtību, — neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;

11.2. persona, kurai nav atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību;

11.3. persona, kura kopš 1993. gada 1. janvāra, bet ne agrāk kā desmit gadu pirms pieteikuma iesniegšanas dienas, nav bijusi par padomes locekli uzņēmējsabiedrībā līdz brīdim, kad ierosināta lieta par šīs uzņēmējsabiedrības maksātnespēju;

11.4. persona, kura pēdējo desmit gadu laikā pirms pieteikuma iesniegšanas dienas, nav bijusi par valdes locekli uzņēmējsabiedrībā līdz brīdim, kad ierosināta lieta par šīs uzņēmējsabiedrības maksātnespēju.

12. Par fonda pārvaldnieku var būt persona, kurai ir izsniegta licence darbībai vērtspapīru tirgū.

13. Persona, kura apzināti sniegusi par sevi nepatiesas ziņas, nevar būt par ieguldījumu sabiedrības amatpersonu.

IV. DOKUMENTU IZSKATĪŠANAS

UN LICENCES IZSNIEGŠANAS KĀRTĪBA

14. Komisija pieņem lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt licenci 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

15. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu lēmuma pieņemšanai, Komisija 15 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas to paziņo pieteikuma iesniedzējam un pieprasa nepieciešamās ziņas un dokumentus.

16. Laiks no paziņojuma nosūtīšanas dienas līdz papildu informācijas, izziņu un dokumentu iesniegšanas dienai pieteikuma izskatīšanas termiņā netiek ieskaitīts.

17. Ja 15 dienu laikā pēc minētā paziņojuma nosūtīšanas pieprasītās ziņas vai dokumenti nav iesniegti, pieteikums netiek izskatīts.

18. Personas, kas ievēlētas vai ieceltas par ieguldījumu sabiedrības padomes locekļiem un ieguldījumu sabiedrības amatpersonām, var uzaicināt uz pārrunām Komisijā.

19. Pēc lēmuma par licences izsniegšanu pieņemšanas Komisija izdod rīkojumu, uz kura pamata izsniedz licenci.

20. Licenci paraksta Komisijas priekšsēdētājs, un to apstiprina ar Komisijas zīmogu.

21. Ieguldījumu sabiedrībai ir tiesības saņemt licenci pēc 7 dienām, kad Komisija pieņēmusi lēmumu par licences izsniegšanu , uzrādot valsts nodevas samaksu apliecinošu dokumentu.

22. Komisijas lēmums par licences izsniegšanu stājas spēkā ar tā pieņemšanas dienu, ja tajā nav noteikts citādi.

23. Pieņemot lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, Komisija nedēļas laikā paziņo to rakstiski pieteikuma iesniedzējam, uzrādot atteikuma iemeslus.

V. LICENCES ANULĒŠANAS KĀRTĪBA

24. Komisija anulē licenci likumā "Par ieguldījumu sabiedrībām" noteiktajos gadījumos un kārtībā.

25. Ar lēmuma par licences anulēšanu paziņošanas dienu ieguldījumu sabiedrībai aizliegts veikt darbību. Paziņojuma saņemšanas dienā ieguldījumu sabiedrībai jānodod Komisijā licences oriģināls.

26. Ja Komisija ieguldījumu sabiedrībai licenci ir anulējusi, tā netiek atjaunota.

27. Ja licence tiek anulēta, valsts nodevu par licences izsniegšanu neatmaksā.

VI. CITI NOSACĪJUMI

28. Komisija informāciju par licenču izsniegšanu, anulēšanu un citiem lēmumiem, ar kuriem noteikts vai mainīts licences statuss, publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

29. Ja licenci sabojā, tad, pamatojoties uz licencētās ieguldījumu sabiedrības pieteikumu, pēc Komisijas lēmuma un attiecīgas valsts nodevas samaksas Komisija izsniedz licences dublikātu ar sabojātās licences numuru un uzrakstu "DUBLIKĀTS". Pieteikumam jāpievieno sabojātā licence.

30. Ja licenci nozaudē vai nozog, tad, pamatojoties uz licencētās ieguldījumu sabiedrības pieteikumu, kurā norādīti licences nozaudēšanas apstākļi, pēc Komisijas lēmuma un attiecīgas valsts nodevas samaksas Komisija izsniedz licences dublikātu.

Par licences nozaudēšanu ieguldījumu sabiedrība publicē presē sludinājumu.

31. Šie noteikumi stājas spēkā ar 1998. gada 1. jūliju.

2.JPG (81088 BYTES)
3.JPG (100229 BYTES)
4.JPG (41800 BYTES)

1.JPG (100557 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!