• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgā atkal tiksies pasaules latviešu biedrības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.1998., Nr. 184/185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48833

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vai nāk latviešu dziesmu svētki?

Vēl šajā numurā

20.06.1998., Nr. 184/185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms notikuma

Rīgā atkal tiksies pasaules latviešu biedrības

Latvijas likteņceļi šajā gadsimtā tūkstošiem latviešu aizveda uz daudzām pasaules valstīm. Tur sāka veidoties biedrības, apvienības vai padomes. Tās pasaulē skaitāmas desmitos. Latvijā tika atjaunota Rīgas Latviešu biedrība (RLB). RLB domnieks un bijušais Pasaules brīvo latviešu apvienības pārstāvis Latvijā Ojārs Celle 1995.gada pavasarī rosināja RLB priekšsēdi Pēteri Pētersonu sarīkot pasaules latviešu biedrību pirmo konferenci. Jau 1996.gada augusta otrajā pusē RLB namā tā arī notika. Konferences darbā piedalījās 41 delegācija. No ārzemēm atbrauca 26. Šīs konferences materiālus apkopojusi Rīgas Latviešu biedrības Informācijas centra vadītāja un pirmās konferences koordinatore Stella Līpīte, un biedrība tos izdevusi.

Pēteris Pētersons, ievadot preses konferenci, atzina, ka tagad jau var runāt par tradīciju. Rīgas Latviešu biedrība laikā no 26. līdz 28.jūnijam rīko jau otro pasaules latviešu biedrību konferenci "Latviešu biedrības, ieejot jaunajā gadsimtā". Tajā piedalīsies latviešu biedrību un organizāciju pārstāvji no ASV, Austrālijas, Čehijas, Gruzijas, Igaunijas, Kanādas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Norvēģijas, Vācijas, Zviedrijas, kā arī politiķi un sabiedriskie darbinieki. Šī konference tātad turpina 1996.gadā iesākto tradīciju ik pēc diviem gadiem rīkot pasaules latviešu biedrību saietu Rīgā. Tiek plānota jau arī trešā konference 2001.gada augusta otrajā pusē. Ir vēl arī citas ieceres. P.Pētersons domā, ka pienācis laiks arī pasaulē izklīdušo rīdzinieku saietam.

Šīs otrās konferences mērķis ir veidot un uzturēt sadarbības un saprašanās tiltu starp pasaulē izkliedētajām latviešu kopībām gan Rietumos, gan Austrumos un Latviju. Tas jau kļuvis par tradīciju, ka latviešu biedrības ir tās organizācijas, kas citās zemēs visvairāk rūpējas par latviskās izglītības, kultūras un etniskās dzīves saglabāšanu un nodošanu nākamām paaudzēm. Jāizvērtē paveiktais, bet pats svarīgākais — jāmeklē jauni ceļi, kā uzturēt un pilnveidot sadarbību, veidojot kopīgus pasākumus tiklab Latvijā, kā arī ārzemēs. Šīs konferences jautājumi — kādi ir latvieši un latviešu biedrības, sagaidot jauno gadsimtu, kā savienot biedrību darbu ar jaunās informācijas ēru un tām vērtībām, ko nes nākamais gadu simtenis.

Konferenci svinīgi atklās 26.jūnijā. Par to jau daudz domājusi rīcības komiteja. Šajā dienā notiks simfoniskās mūzikas koncerts. Spēlēs Rīgas Latviešu biedrības Latvijas Jaunatnes simfoniskais orķestris jaunā diriģenta Mārtiņa Berga vadībā.

Nākamajā dienā būs referāti un pārrunas par galveno — latviešiem, sagaidot jauno gadsimtu, šeit un pasaulē. Par situāciju Latvijā. Par to runās gan plenārsēdē, gan arī sekciju sēdēs. Paredzēts, ka referātus nolasīs PBLA priekšsēdis Andrejs Ozoliņš, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs, RLB priekšsēdētājs Pēteris Pētersons, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš, Latvijas 50 gadu Okupācijas muzeja fonda valdes loceklis Valters Nollendorfs, dzejniece Māra Zālīte, Latviešu valodas apguves valsts programmas direktore Aija Janelsiņa—Priedīte, kā arī latviešu biedrību un organizāciju pārstāvji. Pēcpusdienā darbs turpināsies sekcijās. Tajās runās par latviešu pašapzināšanos trimdā un Latvijā, latviešu valodu un izglītību, latviešu biedrību sadarbību, tās formām, kā arī organizatorisko darbu latviešu biedrībās.

Pēdējā konferences darba diena būs 28.jūnijs. Tajā iecerēts apkopot un dokumentēt veikumu, lai to varētu nodot presei. Iecerēta saruna arī par nākamo tikšanos 2001.gadā, kas būs saistīta ar Rīgas 800 gadu svinībām. Pēc noslēguma sēdes konferences dalībnieki un viesi tiks aicināti uz RLB Mūzikas komisijas gatavoto ārzemju latviešu komponistu mūzikas koncertu, kurā piedalīsies Rīgas Latviešu biedrības Latvijas Nacionālais vīru koris, Ogres skolotāju kamerkoris un Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums". Konference noslēgsies ar balli. Uz to ielūgti arī Dziesmu un deju svētku dalībnieki — ārzemju latviešu kopas, kuras jau būs ieradušās Rīgā. Šī balle būs ne vien noslēgums konferences darbam, bet arī ievads Dziesmu svētku nedēļai un tiem svētku pasākumiem, kas notiks Rīgas Latviešu biedrībā.

Dr. Sigizmunds Timšāns,

"LV" informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!