• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par noteikumu "Noteikumi par prasībām ieguldījumu sabiedrību likviditātei un citiem finansu rādītājiem" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.1998., Nr. 188/189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.336

Par grozījumiem VID 09.04.1998. rīkojumā Nr.181 un 12.06.1998. rīkojumā Nr.308

Vēl šajā numurā

30.06.1998., Nr. 188/189

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Vērtspapīru tirgus komisija

Veids: rīkojums

Numurs: 144

Pieņemts: 26.06.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums nr. 144

Rīgā 1998. gada 26. jūnijā

Par Noteikumu par hipotekāro ķīlu zīmju

seguma reģistru apstiprināšanu

1. Pamatojoties uz 1995.gada 24.augusta likumu "Par Vērtspapīru tirgus komisiju", 1998.gada 14.aprīļa Ministru kabineta Satversmes 81.panta kārtībā izdotajiem noteikumiem nr.127 "Noteikumi par hipotekārajām ķīlu zīmēm", un uz 1998.gada 19.jūnija Vērtspapīru tirgus komisijas Padomes sēdes protokola Nr.5/98 1. punktu, apstiprināt Noteikumus par hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistru.

2. Publicēt 1.punktā minētos noteikumus laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Priekšsēdētājs V.Gustsons

 

Apstiprināts ar Vērtspapīru tirgus komisijas

1998.gada rīkojumu nr. 144

Noteikumi par hipotekāro ķīlu zīmju

seguma reģistru

I. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.

Šie noteikumi ir izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 14.aprīļa Satversmes 81.panta kārtībā izdoto noteikumu nr.127 "Noteikumi par hipotekārajām ķīlu zīmēm" (turpmāk — Noteikumi par hipotekārajām ķīlu zīmēm) 11.panta otro daļu un nosaka hipotekāro ķīlu zīmju reģistra veidu, ierakstu saturu un to pamatojumu.

2.

Bankām un Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm Pārejas jautājumā paredzētajam Refinansēšanas fondam (turpmāk — Banka), kas emitē hipotekārās ķīlu zīmes, pirms šādu ķīlu zīmju emisijas jāizveido Ķīlu zīmju seguma reģistrs (turpmāk — Reģistrs) atbilstoši šo noteikumu prasībām.

3.

Reģistra kārtošanai elektroniskā formā jāizmanto tāda informācijas sistēma, kas atbilst Latvijas Bankas padomes apstiprināto "Norādījumu par banku informācijas sistēmām" prasībām.

4.

Reģistrā iekļauto ķīlu zīmju segumu kopējai vērtībai jebkurā brīdī jābūt ne mazākai par Bankas izlaisto apgrozībā esošo ķīlu zīmju nominālvērtību kopsummu un procentu maksājumu summu.

5.

Aktīvus, kas kalpo kā ķīlu zīmju segums, Bankai jāuzskaita Reģistrā pirms šo ķīlu zīmju emisijas. Seguma iekļaušana Reģistrā un izslēgšana no tā notiek, pamatojoties uz Bankas valdes pieņemtu lēmumu.

6.

Ja Reģistrā iekļautie aktīvi tiek aizstāti ar citiem aktīviem saskaņā ar Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm 9. un 10.pantu, tad aizstāšana uzskatāma par notikušu tikai pēc pilnīgas aizstājējsegumu raksturojošo datu iekļaušanas Reģistrā.

7.

Ja hipotēkas vērtība tiek samazināta saskaņā ar Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm 12.panta pirmo daļu, 17.panta trešo daļu vai 20.pantu, tad Bankai nekavējoties trūkstošā seguma aktīvu vērtība jāaizstāj vai jāpapildina Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm 9.panta ceturtajā daļā paredzētajā kārtībā. Aizstāšana vai papildināšana jāizdara saskaņā ar Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm 9.panta trešās daļas prasībām.

8.

Bankai nekavējoties jāinformē Vērtspapīru tirgus komisija par būtiskām izmaiņām Reģistrā saskaņā ar šo noteikumu 6. un 7.punkta prasībām.

Par būtiskām izmaiņām Reģistrā uzskatāmas izmaiņas 5% apmērā no reģistrētās seguma vērtības, ja izmaiņu summa nav mazāka par 300 000 latiem.

9.

Visiem Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm 9.un 10.pantā paredzētajiem aktīviem jābūt uzskaitītiem Reģistrā atbilstoši minēto noteikumu 13.panta prasībām.

10.

Ieraksti Reģistrā jāizdara atbilstoši Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm un kredītiestāžu grāmatvedības prasībām.

11.

Ieraksti, papildinājumi un grozījumi Reģistrā izdarāmi tikai pēc saskaņošanas ar personu, kura veic iekšējās kontroles funkcijas Bankā. Personai, kura pilda iekšējās kontroles funkcijas attiecībā uz Reģistru, jābūt neatkarīgai no Bankas valdes.

II. REĢISTRA SATURS

12.

Reģistrā jābūt vismaz šādiem ierakstiem, kas pamatoti ar dokumentiem:

12.1.hipotekārā aizdevuma (kredīta) devējas bankas nosaukums, aizdevuma līguma numurs, aizdevuma summa, procentu likme un atmaksāšanas grafiks.

Pamatojums — hipotekārā aizdevuma līgums;

12.2. ieķīlātā nekustamā īpašuma tirgus vērtība novērtēšanas datumā un hipotekārā aizdevuma neatmaksātā summa.

Pamatojums — Nekustamā īpašuma novērtējuma dokuments, Zemesgrāmatu akts un Bankas grāmatvedības dokumenti;

12.3. ja Banka pārņem nekustamo īpašumu saskaņā ar Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm 10.pantu, Reģistrā jānorāda nekustamā īpašuma pārņemšanas datums, pārņemtā īpašuma seguma vērtība, nekustamā īpašuma tirgus vērtība pārņemšanas datumā.

Pamatojums — Zemesgrāmatu akts un nekustamā īpašuma novērtējuma dokuments;

12.4. ja par segumu tiek izmantoti naudas līdzekļi, Reģistrā jānorāda Bankas korespondējošā konta numurs Latvijas Bankā, noguldīto līdzekļu apjoms un apjoms, kuram tie tiek izmantoti kā segums.

Pamatojums — Konta izraksts;

12.5. ja par segumu tiek izmantoti Latvijas valsts vai tās garantēti vērtspapīri, Reģistrā jānorāda Bankas nosaukums, konta numurs un vērtspapīru sērija, šķira, kods, nominālvērtība, daudzums, apjoms un apjoms, kuram tie tiek izmantoti kā segums.

Pamatojums — Vērtspapīru konta izraksts;

12.6. ja hipotēkas vietā par segumu tiek izmantotas Latvijas valsts garantijas, Reģistrā jānorāda garantijas izsniedzēja institūcija, izsniegšanas datums un garantijas apjoms.

Pamatojums — Latvijas valsts garantijas apliecinoös dokuments.

Šajā punktā noteiktie pamatojuma dokumenti ir neatņemama Reģistra sastāvdaļa, tie jāglabā Bankas telpās un tiem jebkurā brīdī jābūt pieejamiem kompetentām institūcijām.

13.

Reģistrā iekļaujamā papildu informācija:

13.1. nekustamā īpašuma vērtētāju vārds, uzvārds, personas kods un fizisko personu licences numurs;

13.2. nekustamā īpašuma vērtēšanas sabiedrības nosaukums, reģistrācijas numurs un juridisko personu profesionālās kvalifikācijas sertifikāta numurs.

III. REĢISTRA UZTURĒŠANA UN DROŠĪBA

14.

Bankai jābūt Reģistra lietošanas un uzturēšanas instrukcijai, kurā noteiktas:

14.1. Reģistra lietošanas tiesības;

14.2. personas, kuras ir atbildīgas par Reģistra datu savlaicīgu ievadīšanu.

15.

Reģistra un rezerves kopiju uzturēšanas un uzglabāšanas kārtība.

15.1. Reģistru slēdz katras nedēļas beigās. Tā kopsavilkumā jāparāda reģistrēto segumu kopējais apjoms, katra seguma veida apjoms, hipotekāro aizdevumu kopējais procentu ienākums un slēgšanas datums. Nedēļas laikā uzkrāto informāciju un slēguma kopsavilkumu izdrukā papīra formā un cauršuj. Uz katras izdrukas jābūt atbildīgās Bankas amatpersonas parakstam.

15.2. Reģistrs tiek noslēgts un arhivēts katra pārskata gada beigās. Reģistru slēdz ievērojot šo noteikumu 15.1. apakšpunkta prasības.

15.3. Papīra formā izdrukātie pārskata gada Reģistra slēgumi jāsašuj kopā un jāglabā pastāvīgi.

15.4. Pēc slēguma ieraksta izdarīšanas nedēļas beigās Reģistrs jānokopē divos eksemplāros elektroniskā formā. Vienu Reģistra kopiju jāglabā ugunsdrošā seifā bankas ēkā. Otru Reģistra kopiju jāglabā ārpus Bankas ēkas ugunsdrošā seifā vai citā speciāli šim nolūkam paredzētā vietā.

15.5. Izdarot papildinājumus un grozījumus Reģistrā, jānodrošina iepriekšējo ierakstu saglabāšana.

IV. INFORMĀCIJAS ATKLĀŠANA

16.

Bankai jāiesniedz Vērtspapīru tirgus komisijai pārskats par Reģistru, ievērojot Kredītiestāžu likuma 90.pantā noteiktos termiņus. Reģistra pārskatā jāietver šāda informācija:

16.1. apgrozībā esošo ķīlu zīmju sērija, šķira, kods, nominālvērtība, daudzums un apjoms uz pārskata gada beigām;

16.2. ienākumi no procentu maksājumiem un citiem maksājumiem, kas iegūti no hipotekārajiem kredītiem pēc procentu izmaksas ķīlu zīmju turētājiem pārskata gada laikā;

16.3. kopsavilkums par visu pārskata gada laikā Reģistrā iekļauto segumu kopējo vērtību un to struktūru;

16.4. Bankas aprēķinātās sagaidāmās izmaksas, kas paredzētas ķīlu zīmju dzēšanai un procentu izmaksai nākamā pārskata gada laikā, kā arī sagaidāmie ikgadējie ienākumi un procentu maksājumi no hipotekārajiem kredītiem.

Pārskats par Reģistru jāiesniedz elektroniskā un papīra formā.

17.

Šo noteikumu 15.punktā noteiktā kopsavilkuma informācija jāpievieno Bankas gada pārskatam.

18.

Ne vēlāk kā līdz pārskata gada devītā mēneša beigām Bankai jāiesniedz Vērtspapīru tirgus komisijā pusgada pārskats par Reģistru saskaņā ar šo noteikumu 16.punkta prasībām.

Ja Banka publicē pusgada pārskatus, šajā punktā noteiktā informācija jāpievieno Bankas pusgada pārskatam.

19.

Reģistra pārskatiem, kas tiek iesniegti saskaņā ar šo noteikumu 16.un 18.punkta prasībām, jāietver Bankas auditoru atzinums par reģistrēto dokumentu pareizību un informācijas atbilstību normatīvo aktu prasībām. Atzinumā auditoriem jānorāda, ka pārbaudīta segumu esamība atbilstoši šo noteikumu 12.punktam un ka to pārvaldīšana tiek veikta saskaņā ar Noteikumu par hipotekārajām ķīlu zīmēm 13.panta prasībām.

V. CITI NOTEIKUMI

20.

Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!