• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Unikāli, neatkārtojami, un arī lietojami priekšmeti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.1998., Nr. 192/193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents

Vēl šajā numurā

01.07.1998., Nr. 192/193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Unikāli, neatkārtojami, un arī lietojami priekšmeti

DZIESMA.JPG (13937 BYTES)

Otrajā vispārējā latviešu mākslas izstādē, kas sarīkota par godu Dziesmu svētkiem, iekļaujas arī ekspozīcija "Tradīcija attīstībā" Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā. Tajā skatāmas tās daudzveidīgās mākslas parādības, ko joprojām mēdzam saukt par dekoratīvi lietišķo mākslu. Kā atzīmē izstādes kuratore mākslas maģistre Ilze Martinsone, ekspozīcija sniedz vispārēju priekšstatu par tiem procesiem, kas norisinājušies lietišķajā mākslā pēdējo astoņu gadu laikā. Vienmēr pastāvēs vajadzība pēc unikāliem, neatkārtojamiem un tai pašā laikā pavisam reāli lietojamiem priekšmetiem, kuriem mākslas darba jēgu piešķīrusi mākslinieka radošā fantāzija un meistarība. Tādēļ savu aktualitāti joprojām saglabā tradicionālās lietišķās mākslas formas un veidi. Kā vienmēr, bagātīgi pārstāvēta tradīcijām bagātā latviešu tekstilmāksla, arī keramika un metālmāksla. Par patīkamu pārsteigumu parūpējušies stikla mākslinieki, kas uzvēdī cerību par iespējamu stikla mākslas renesansi Latvijā.

Ekspozīcija apliecina arī to, ka pierastais lietišķās mākslas dalījums nozarēs atkarībā no izmantotā materiāla patiesībā ir novecojis un kļuvis nepilnīgs. Māksliniekiem meklējot aizvien jaunus izteiksmes līdzekļus ir noārdījušās robežas starp mākslu veidiem, žanriem un tehnikām. Par materiālu var kalpot gandrīz viss. Un pati dekoratīvi lietišķā māksla sen ir pāraugusi gan lietišķības, gan dekorativitātes ietvarus, risinot kādus augstākus — bieži filozofiskus un konceptuālus uzdevumus. Materiāls un tehnika šajā procesā kļūst par svarīgu, tomēr reizēm tikai pastarpinātu līdzekli. Arī šie sintēzes procesi atspoguļojas izstādē.

Izstāde "Tradīcija attīstībā" ir pārskats par lietišķās mākslas procesiem pietiekami ilgā laika posmā, lai varētu izvirzīt vairākus jautājumus — gan par mākslas pašreizējo līmeni, gan par lietišķās mākslas vietu un nozīmi. Skatītājs tiek aicināts kļūt par vērtētāju un mākslas procesa dalībnieku. Tikai pastāvot saiknei starp mākslu un skatītāju, dzimst mākslas brīnums.

Izstādē piedalās 83 autori ar 93 mākslas darbiem. Visplašāk pārstāvēta keramika. Tai seko tekstilmāksla, stikla, metāla un ādas māksla.

"LV" informācija

Foto: Harijs Burmeisters

M1.JPG (11729 BYTES)

Vitas Valdmanes kompozīcija "Nelien manā aurā"

M2.JPG (22699 BYTES)

Ineses Āboliņas dekoratīvā keramika "Viesi"

M3.JPG (31733 BYTES)

Lilitas Postažas gobelēns "Enerģijas sargs"

M4.JPG (18975 BYTES)

Jānis Osis "Tējošana uz apaļa galda virsmas" (augšā).

Gundega Ozoliņa "Kandidātes"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!