• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par migrācijas rotora cēloņiem un sekām (turpinājums) Par pastnieka velosipēdu un tā braucēju (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.1998., Nr. 199/200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrs: - darba vizītē Singapūrā Par Liepājas speciālo ekonomisko zonu (turpinājums) Par grozījumiem Liepājas un Rēzeknes speciālo ekonomisko zonu likumos

Vēl šajā numurā

08.07.1998., Nr. 199/200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Problēmas

Par pastnieka velosipēdu un tā braucēju

Satiksmes ministrs Vilis Krištopans, "Latvijas pasta" ģenerāldirektors Aivars Droiskis vakar, 7. jūlijā, - žurnālistiem

Bet mazajās lauku pasta nodaļās (un tādu ir vairākums) pastnieka alga ir 42 (!) lati. Ja šogad izdosies panākt starptautisko tarifu paaugstināšanu, par ko sākumā runāja ministrs, izdotos algas palielināt par pieciem latiem.

Tāpat kā ikvienā nozarē, pastam netrūkst tūlīt risināmu problēmu. "Pasaulei" ir pat grūti izprast, ka mūsu finansiālās iespējas neļauj katram lauku pastniekam piešķirt savu velosipēdu, iegādāties apavus, bet formastērpi šobrīd šķiet tālu aizsniedzama greznība. Turklāt mūs ietekmē arī pašreizējā nelabvēlīgā kriminogēnā situācija: tikai retumis kādu nedēļu pastniece uz lauku ceļa nedabū pa galvu un atgriežas ar tukšu somu, nelūgti ciemiņi regulāri apmeklē pasta nodaļas un ievāc savu lauvas tiesu. Vajadzētu varbūt ieročus, tomēr to iegāde ir vēl nereālāka nekā velosipēdu sagāde.

Jau laikus jārunā par to, ka ar nākamā gada 1.janvāri dārgākas kļūs pastmarkas. Latvijā vēstulēm būs vajadzīgas ne vairs 10, bet gan 15 santīmu pastmarkas, par sūtījumiem uz Eiropas valstīm būs jāiegādājas ne 20, bet gan 30 santīmu pastmarkas, bet vēstulēm uz citām valstīm pārējos kontinentos ne vairs 30 santīmu, bet gan 40 santīmu pastmarkas.

Salīdzinājumam atgādināsim, ka pērn "Latvijas pasts" "apstrādājis" 24 miljonus vēstuļu, no tām - četrus miljonus uz ārzemēm. Zīmīgi ir dati par kopieņēmumu summu no pasta pakalpojumiem vienam iedzīvotājam: aizpērn tā bijusi 45 santīmi, pērn - 50 santīmu, šogad plānotais pieaugums varētu būt kādi divi procenti.

Zīmīga ir "Latvijas pasta" sūtījumu dinamikas statistika. Tā rāda, ka salīdzinājumā ar 1996.un 1997.gada rādītājiem ir sarucis starptautisko un iekšzemes telegrammu skaits, diemžēl arī preses izdevumu pasūtījumu apjoms, toties pasta darbiniekiem ir bijis vairāk jānopūlas, lai virzītu uz priekšu dažādu maksājumu iekasēšanu, arī pensiju un pabalstu izmaksas, starptautiskos un iekšzemes naudas pārvedumus.

Tāpat Aivars Droiskis asprātīgi komentēja "Latvijas pasta" ieņēmumu (1996.gadā - 863 000 latu, 1997.gadā - 992 000 latu, šā gada prognoze - 1 015 000 latu) īpatsvara attiecības. Ieņēmumu kopainā 27 procentus veido vēstules, pasta pakas, naudas pārvedumi, aptuveni 20 procentus - preses izdevumu abonēšana un piegāde, 12 procentus - pensiju un pabalstu piegāde, 9 procentus - maksājumu iekasēšana. Pārējiem pasta pakalpojumiem ienākumu ailē summējas apmēram trešdaļa, turklāt aptuveni procentu ienākumu dod līdz šim netradicionāla nodarbe - komercpreču tirdzniecība, galvenokārt lauku apvidos, kur pasta nodaļas reizē ir arī mazi veikali.

Plašsaziņas līdzekļu darbinieki gribēja zināt arī to, kāds ir "Latvijas pasta" tehniskais nodrošinājums. Aivars Droiskis bilda, ka viņu rīcībā esot 279 automobiļi, aptuveni puse uz pusi vieglo un smago mašīnu, 850 datoru, 1200 kases aparātu un tā joprojām. Jau šogad paredzēta autotransporta atjaunošana, sākumā vismaz par trīsdesmit vienībām, galvenokārt lauku apvidiem, jo viena vieglā mašīna ir pietiekami ietilpīga, lai varētu apkalpot pusi no "Latvijas pasta" 26 rajonu filiālēm.

Un ko tālāk? Arī "Latvijas pasts" iesaistās starptautiskajā apritē. Kopā ar Zviedriju veidojas uzņēmums "BLS - Latvija", kas nodrošinās biznespaku piegādi pēc pasaulē pazīstamā principa "door - to - door" (no nama līdz namam), igauņi ierādījuši, ka efektīva ir sistēma "preces pa pastu". Te laba pieredze ir arī Somijas firmai "Antila", kas tagad jāliek lietā.

Kā preses konferences nobeigumā atzīmēja ministrs Vilis Krištopans, arī pasta nozarē ir būtiska likumdošanas sakārtošana atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām, jo pasts, tāpat kā dzelzceļš, arī Latvijas apstākļos, it sevišķi lauku apvidos, ir viena no prioritātēm, ko vienlīdz izjūt gan skolotājs, gan policists, gan vietējā medicīnas māsa. Ja, teiksim, Gulbenei vai Aucei nav kontakta ar Rīgu, var notikt kaut kas neatgriezenisks.

- Mēs darīsim, ko varēsim. Cerams, ka nākamā valdība pēc 7. Saeimas vēlēšanām būs noskaņota vēl vairāk darbīgam ritmam. Tad mūsu pastkastītes nepaliks tukšas. Jo "Latvijas pasts" nav tikai tie septiņarpus tūkstoši, kam tagad ik rītu un vakaru ir nodrošināts darbs. Tas ir ritms, ko nevar lēst piecdesmit santīmu ietvarā.

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas nozares

redaktors

Par migrācijas rotora cēloņiem un sekām

Turpinājums

no 1.lpp.

Dzimušo skaits un īpatsvars dažādiem Latvijā dzīvojošiem etnosiem attēlots 8.tabulā.

Dzimušo skaits Latvijā nekad nav bijis pietiekami augsts. Tāds tas nav arī pēdējos 15 gados. Ņemot vērā, ka Latvijā latvieši ir lielākais etnoss, viņu mātēm dzimušo bērnu skaits ir lielākais, salīdzinot ar citiem etnosiem. Turklāt starpība pieaug. Piemēram, 1990. gadā latviešu mātēm dzima 2 reizes vairāk bērnu nekā krievu mātēm, bet 1996.gadā šī proporcija bija 2,5 reizes. Taču 80.gados latviešiem dzimušo bērnu skaits vēl nesasniedza to īpatsvaru, kāds tiem bija visu iedzīvotāju skaitā - 52%. Tātad latviešu dzimstības līmenis 80. gados bija zem vidējā dzimstības līmeņa Latvijā.

Tikai sākot ar 1990.gadu, Latvijā dzimušo latviešu bija vairāk nekā to īpatsvars valsts iedzīvotāju skaitā. Tas nozīmē, ka latviešu vidējais dzimstības līmenis pārsniedza citu Latvijā dzīvojošo etnosu dzimstības līmeni. Latviešiem Latvijā 1996.gadā piedzima 65% bērnu, bet viņu īpatsvars visu iedzīvotāju vidū bija 55%. Taču tas sasniegts, nevis palielinot dzimušo bērnu skaitu laikā no 1991. līdz 1996.gadam, bet gan tāpēc, ka, paralēli latviešu dzimstības samazinājumam citiem etnosiem šis samazināšanās process noritēja straujāk. Piemēram, ja 1996.gadā, salīdzinot ar 1990.gadu, latviešu mātēm Latvijā piedzima mazāk par 53 procentu punktiem mazāk bērnu, arī krievu mātēm - par 53, baltkrievu - par 67 un ukraiņu mātēm piedzima par 67 procentu punktiem mazāk bērnu, nekā tas bija bāzes - 1990.gadā. Pārejas gados visi etnosi Latvijā samazināja dzimušo bērnu skaitu. Tomēr katrs etnoss to darīja citādi. Tam arī savs loģisks pamatojums.

Latvieši kā tauta var augt un attīstīties tikai savā tēvzemē. Ārpus šīs zemes latvieši tikai nīkuļo, veģetē, kaut arī vairākās Rietumvalstīs materiāli nodrošināti labāk nekā tas tagad iespējams dzimtenē. Tāpēc arī, jo ātrāk tiks pārvarēta pārejas perioda dzimstības krīze, jo ātrāk tiks sadziedētas tautas miesā un garā cirstās brūces, jo stiprāka būs tauta, Latvijas valsts.

Pavisam citādā situācijā atrodas Latvijā dzīvojošie, pēckara gados sabraukušie etnosi. Šo etnosu tautas pamats atrodas ārpus Latvijas. Liela daļa šeit esošo citu tautu cilvēku te jūtas kā pagaidu iemītnieki. Viņu tautas liktenis izšķiras ārpus Latvijas. Vai nu viņi te dzimst vairāk vai mazāk, no tā šo tautu liktenis neižšķiras. Liela daļa no pēckara laikā atbraukušajiem citiem etnosiem šeit sajūt savu nolemtību, neredz iespējas Latvijā ieaugt un dzīt dziļas saknes nākamajās paaudzēs. Tas tad arī nosaka viņu ne sevišķi lielo ieinteresētību laist pasaulē bērnus.

Pārejas periodā dzimstība samazinājusies visiem lielākajiem etnosiem Latvijā, tāpat arī mirstības biežums pieauga visiem etnosiem. Tas redzams 9.tabulā.

Ņemot vērā latviešu lielāko īpatsvaru citu etnosu vidū un to, ka viņiem vecāks (vecākais) iedzīvotāju sastāvs, visvairāk mirušo ir latviešu vidū. Taču pārejas periods iezīmējas ar to, ka mirušo skaits latviešiem relatīvi samazinās. Ja 1990.gadā latvieši nomira relatīvi vairāk, nekā ir to īpatsvars Latvijā - 57%, tad 1996.gadā starp visiem mirušajiem latviešu bija 56%.

Ja citu lielāko etnosu īpatsvars mirušo vidū 80. gados bija zem Latvijā dzīvojošo etnosu īpatsvara, tad 1990. - 1996.gadā tas tuvojas, bet baltkrieviem pat pārsniedz to īpatsvaru iedzīvotāju skaitā. Krievu mirušo īpatsvars 1990.gadā bija par 5 procentu punktiem zemāks nekā tajā gadā esošo krievu īpatsvars Latvijā, bet 1996.gadā šī starpība bija sarukusi līdz 3 procentu punktiem.

Ņemot vērā negatīvās tendences, kādas Latvijā mirstībai pēdējos gados vispār vērojamas, par sava etnosa mirstības līmeņa pazemināšanos jādomā katram etnosam. Latvieši šajā ziņā ir sliktākā situācijā nekā te sabraukušie sveštautieši, kuru vecumsastāvs ir jaunāks nekā pamatnācijai. Sevišķi tas jāsaka par lauku teritorijām, kur latviešu īpatsvars iedzīvotāju skaitā pārsniedz 70 procentus.

Zemās dzimstības un augstās mirstības dēļ turpat visiem Latvijā dzīvojošajiem lielākajiem etnosiem dabiskais pieaugums ir negatīvs (skat. 10.tabulu).

Ņemot vērā novecojošos sastāvu, samērā zemo dzimstības un augsto mirstības rādītāju, kā arī to, ka latvieši veido lielāko etnosu Latvijā, varēja sagaidīt, ka negatīvo dabiskā pieauguma lielāko daļu veidos pamattauta. Tā tas tomēr nav. Vislielākais dabiskais pieauguma deficīts Latvijā pēdējos gados ir krieviem. No 1991. līdz 1996.gadam no visa negatīvā dabiskā pieauguma Latvijā - 65 260 cilvēki, 26 780 cilvēkus veido krievi, tas ir 41% no visa dabiskā samazinājuma. Tikai tad seko latvieši (ar 40%) un tad visi pārējie etnosi, kuriem kopumā dabiskais samazinājums veido 11% visa samazinājuma.

Zemās dzimstības rezultātā (turpat gadsimta garumā) Latvijā izveidojies vecs iedzīvotāju sastāvs, kas pēdējos (1991.-1996.) gados sakarā ar straujo dzimstības samazināšanos novecojas vēl straujāk.

Iedzīvotāju vecumsastāvu visuzskatāmāk raksturo cilvēku īpatsvars trijās galvenajās vecuma grupās: līdz darbspējas vecumam, darbspējas vecumā un virs darbspējas vecuma. Progresīvs būs tāds iedzīvotāju sastāvs, kurā samērā liels ir bērnu un jauniešu, bet neliels - veco cilvēku īpatsvars.

Par progresīvu var uzskatīt iedzīvotāju sastāvu Latvijā pagājušā gadsimta beigās (1897.gada tautas skaitīšanas dati), kad visvairāk (vislielākais īpatsvars) bija bērnu jaunākajās vecumgrupās, bet katras nākamās vecumgrupas īpatsvars (mirstības rezultātā) samazinājās.

Dzimstības samazināšanās un karu rezultātā Latvijas iedzīvotāju sastāvs XX gadsimtā strauji novecojis un tagad tas ir viens no vecākajiem Eiropā un pasaulē.

Ja vēl par normālu var uzskatīt iedzīvotāju sastāvu, kura trijās vecuma grupās izveidojušās attiecības 30, 55 un 15%, tad Latvijā tās 1990.gadā bija 21,5, 57,7 un 20,8%, bet 1995.gadā: 20,7, 56,8 un 22,5%, t.i., tas strauji noveco arī mūsdienās.

Kā tas Latvijas demogrāfiskajās struktūrās pēc Otrā pasaules kara vispār raksturīgs, kopējais vidējais iedzīvotāju vecumsastāvs veidojas no atšķirīgiem vecumsastāviem dažādiem etnosiem. To rāda arī 11. tabulas dati.

Etniskais vecumsastāvs Latvijā veidojies pēc noteiktām likumībām: jo vēlāk kāds etnoss Latvijā ieradies (imigrējis), jo jaunāks ir tā sastāvs. Lielākoties uz citurieni migrē cilvēki darbspējas vecumā. Viņi ir ne tikai paši gados jauni, bet viņiem lielākoties nebrauc līdzi arī mazi bērni un veci cilvēki. Tāpēc arī tie migranti, kuri Latvijā ieradušies pēckara laikā (sevišķi 60.-80.gados), ir ar lielu darbspējīgo īpatsvaru, mazāku bērnu un jauniešu un vecāko gadagājumu cilvēku īpatsvaru, jaunāku vidējo vecumu.

Valstī mehāniskās un dabiskās kustības rezultātā mainās etniskais sastāvs. Tas redzams 12. tabulā.

Vienīgais etnoss, kas savu īpatsvaru visu Latvijas iedzīvotāju sastāvā konsekventi palielinājis, ir latvieši. Visi pārējie (lielākie un citi) etnosi nedaudz, bet konsekventi savu īpatsvaru pazeminājuši. Šādas īpatsvaru izmaiņas rodas tāpēc, ka no 1994.gada samazinājuma (36,3 tūkst. cilvēku) gandrīz viss noticis uz nelatviešu rēķina. Tas tad arī deva latviešu īpatsvara paaugstināšanos, galvenokārt sakarā ar nelatviešu skaita samazināšanos.

Taču tāda situācija, ka viens, kaut arī lielākais etnoss, pašam neaugot, savu īpatsvaru valstī palielina uz citu etnosu samērā straujās samazināšanās rēķina, ilgi saglabāties nevar. Būs laiks, kad zināmā līmenī stabilizēsies arī nelatviešu skaits Latvijā. Tajā situācijā latviešu īpatsvars uz citu etnosu rēķina palielināties nevarēs.

Pēc Otrā pasaules kara Latvijā iedzīvotāju skaits strauji pieauga pilsētās, sevišķi lielajās. 1935.gadā no visiem valsts iedzīvotājiem 63% dzīvoja laukos, 37% - pilsētās. Daļēji Latvijas pilsētu iedzīvotāju skaits auga uz lauku iedzīvotāju skaita samazināšanās rēķina. Taču tikai daļēji. Pilsētās tas pieauga galvenokārt sakarā ar imigrantu pieplūdumu no austrumiem.

Pilsētu augšana uz imigrācijas rēķina kā rezultējošais rādītājs redzams, salīdzinot pirmskara iedzīvotāju skaitu ar 1995.gada statistikas datiem. 1939.gadā Latvijā dzīvoja 1885 tūkst. cilvēku, pilsētās - 663 tūkst., laukos -1229 tūkst. cilvēku, bet 1995.gadā iedzīvotāju kopskaits bija 2530 tūkst. cilvēku, pilsētās - 1747 tūkst., laukos - 783 tūkst. cilvēku. Pirmskara laikā pilsētās dzīvoja 35%, tagad pilsētās dzīvo 69%.

Izmainījās ne tikai iedzīvotāju kopskaits un izvietojums teritorijā. Tas notika uz noteiktu etnosu rēķina.

 

robežas ārvalstīs krievus, nav. Beigsies reālas iespējas paplašināt Krievijas teritoriju (ne tikai uz Latvijas rēķina), nebūs vajadzības turēt ārvalstīs savus tautiešus (tos daļēji arī dotējot, īpaši bijušos militāristus). Nākotne rādīs, pēc kāda scenārija tiks veidoti notikumi pierobežas ārvalstu "krievu problēmas" atrisināšanai.

Sakarā ar pēckara masveida imigrācijas plūdiem no austrumteritorijām, latvieši kā tauta zaudējusi iespējas vadīt un kontrolēt ekonomiskos un sociālos procesus arī tagad, pēc neatkarības atgūšanas. Jaunizveidoto banku, firmu un uzņēmumu vadība 80-85% apmērā atrodas nepilsoņu, atbraukušo sveštautiešu rokās. Tāda situācija nevar neietekmēt komerciālo un morālo gaisotni, īpaši lielajās pilsētās.

Latvijā notiekošos procesus varēs regulēt pamattautai vēlamā gultnē tikai tad, ja tā veidos vismaz tādu īpatsvaru visas valsts iedzīvotāju vidū, kāds tas tagad ir pilsoņu skaitā - aptuveni 75 procenti.

Lielo masīvu procesu vadības teorijā pierādīts, ka vēlamos rezultātus var sasniegt, ja galvenais (noteicošais) masīvs sastāda 75-80 % no visas masas. Valsts un sociālajos procesos tas nozīmē, ka stabila valsts vadība un pārvalde iespējama tad, ja pamattauta (galvenais masīvs) veido 3/4-4/5 visas valsts iedzīvotāju.

Tā ir teorija, kas ilgstoši pārbaudīta un sevi attaisnojusi demokrātisko valstu praksē. Visās Eiropas valstīs pamattautas iedzīvotāju īpatsvars ir lielāks vai vismaz līdzīgs, nekā to pamato lielo masīvu procesu vadības teorija. Kā negatīvs piemērs, kas raksturo šīs teorijas neievērošanu, jāmin bijusī Dienvidslāvija. Tā sabruka, un tur ilgi turpinājās karš tāpēc, ka šajā valstī nebija pamattautas ar pietiekami lielu īpatsvaru. Tas pats notika arī ar bijušo PSRS, kur krievi veidoja 52,4% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Latvijā saglabāt pašreizējās etniskās proporcijas, kas izveidojušās ilgstošas okupācijas rezultātā, ir ne vien nevēlami, bet pat bīstami. Jautājums ir tikai par to, kā panākt pamattautas īpatsvara nostiprināšanos, un līdz kādam līmenim tas ir pietiekami.

Šajā ziņā būtu jāvadās pēc Eiropā esošajiem etnisko proporciju standartiem un lielo masīvu procesu vadības teorijas. Šī teorija un gadsimtos izstrādā prakse prasa, lai pamattautas īpatsvars nebūtu zemāks par 75 vai pat 80 procentiem. Protams, ka šādas proporcijas var uzskatīt par orientieri, bet Latvijā tās nav realizējamas īsā laikā un varmācīgā ceļā. Ņemot vērā minēto un uzskatot, ka šādu proporciju izveidošanai Latvijā vajadzēs 10-15 gadus, vēlamās etniskās attiecības starp pamattautu un pārējām šeit dzīvojošām tautībām varētu izveidoties 2005.-2010.gadā.

Latviešu skaits Latvijā nav liels. Tiek lēsts, ka 1995.gada sākumā bija 1385 tūkst. cilvēku. To skaits līdz šim audzis lēni. Taču var sagaidīt, ka latviešu skaits ar laiku palielināsies gan dabiskā pieauguma ceļā, gan atgriežoties Dzimtenē ārvalstu latviešiem, gan daļēji arī asimilācijas ceļā (latviešu prestižs paaugstinās).

Tātad jautājums par nelatviešu repatriāciju (reemigrāciju) tuvākajos 10-15 gados jārisina praktiski. Kādi pasākumi būtu lietderīgi, lai no Latvijas civilizēti izbrauktu lielākā daļa nelatviešu?

Uz lietām jāskatās reāli. Atgriezties vietās, no kurienes austrumslāvi ieradās Latvijā, viņi acīmredzot būtu ar mieru tad, ja Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā būtu labāka kārtība un augstāks ekonomikais līmenis, nekā tas tagad ir Latvijā. Stāvoklis atbraucēju (un viņu pēcnācēju) dzimtenē (tēvzemē) ir sliktāks, dzīveslīmenis zemāks, nekā tas ir tagad viņu dzīvesvietā Latvijā.

Rietumos dzīvojošo latviešu skaits ir apmēram 135 tūkstoši cilvēku, bet austrumos, galvenokārt Krievijā, dzīvo 65 tūkstoši latviešu. Tātad rezerves latviešu skaita papildināšanai Latvijā it kā būtu pietiekamas. Taču tas tikai tā šķiet. Maz cerību, ka no rietumiem repatriēsies liela daļa latviešu. Taču pārāk lielas cerības nav arī par austrumu latviešiem. Arī austrumlatvieši savās mītnes zemēs ir iedzīvojušies, nereti pat vairāku paaudžu garumā.

Līdzīgā situācijā ir arī rietumos dzīvojošie latvieši. Arī viņi nesteidzas atgriezties savā tēvzemē tāpēc, ka viņu pašreizējā dzīvesvietā dzīve ir nodrošinātāka un ērtāka, nekā to tuvākajos gados var solīt Latvijā. Tautiešus no Rietumvalstīm sagaidīt būs grūti, jo nav ar ko viņus vairāk pievilināt kā vienīgi ar tēvzemes auru. Bet par to, kā samazināt Latvijā dzīvojošo austrumslāvu skaitu, būs jādomā, turklāt jau vistuvākajā laikā.

Repatriācija uz austrumiem ritētu vieglāk, ja šīs valstis būtu ieinteresētas sagaidīt atpakaļ savus dēlus un meitas. Taču tās ir lielas tautas, kurām pāris desmiti, pat simti tūkstošu savu tautiešu neko lielu nenozīmē. Tātad pamudinājumam reemigrācijas procesā jānāk no Latvijas puses. Par zināmu pamudinājumu var uzskatīt pārkārtojumus, ko Latvijā veic, pārejot uz tirgus ekonomiku, un citus pasākumus.

50.-80. gados Latvijā tika izveidota tautsaimniecība, kas neatbilda ne vietējām iespējām, ne vajadzībām. Tika veidoti lieli, pat pārāk lieli rūpniecības un celtniecības uzņēmumi un organizācijas, kurās nodarbināja tūkstošiem no austrumteritorijām atbraukušo cilvēku. Tagad redzam, ka šajos uzņēmumos var nodarbināt labi ja trešdaļu. Daļa no tiem, kas agrāk strādāja rūpniecībā vai celtniecībā, to vidū 75-80 procenti bija nelatviešu, iekārtojās tirdzniecībā un citur. Tomēr liela daļa, lai nekļūtu par bezdarbniekiem, darba meklējumos no Latvijas aizbrauca.

Pēckara gados Latvija bija pārvērsta par sava veida "caurbrauktuvi" austrumteritorijas cilvēkiem. Statistikas dati rāda, ka 45 pēckara gados Latvijā "apgrozījās" aptuveni 4 miljoni civiliedzīvotāju no austrumteritorijām. Pēckara un vēlākos gados te iebrauca, padzīvoja un pēc tam aizbrauca lielākā daļa no iebraukušajiem (un pierakstītajiem) cilvēkiem. Taču no tiem gandrīz miljons arī nostiprinājās uz ilgāku palikšanu, bet apmēram 3 miljoni atkal atgriezās atpakaļ.

Latvijā notikušo sauc par rotācijas migrāciju. Tāda rotācija Latvijā bija sistemātiska. Daļēji šīs rotācijas migrācijas pārpalikums pamazām atgriežas savās sākotnējās dzīvesvietās. Taču bez pamudinājuma no abām pusēm tas notiek lēni un mokoši. Repatriācijas temps ir pārāk lēns. Pēdējos gados tas pat samazinās. Var uzskatīt, ka repatriācija ir valsts politiskās un ekonomiskās stabilitātes priekšnosacījums un garants.

 

Latvijā dzimušie (pēc mātes tautības)

8.tabula
1990. 1991. 1992. 1993. 1994. 1995. 1996.
Skaits
Visi dzimušie 37 918 34 633 311 589 26 759 24 256 21 596 19 782
Latvietēm 21 438 20 107 19 418 17 256 15 729 13 763 12 542
Krievietēm 10 910 9716 8292 6495 5832 5370 5096
Baltkrievietēm 1840 1537 1180 901 781 694 600
Ukrainietēm 1443 1254 968 647 605 553 459
Citi etnosi 2287 2019 1731 1460 1309 1216 1085
Procenti no kopskaita
Visi dzimušie 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Latvietēm 56,5 58,1 61,5 64,5 64,9 63,7 63,4
Krievietēm 28,8 28,0 26,3 24,3 24,0 24,9 25,8
Baltkrievietēm 4,8 4,4 3,7 3,3 3,2 3,2 3,0
Ukrainietēm 3,8 3,6 3,1 2,4 2,5 2,6 2,3
Citi etnosi 6,1 5,9 5,4 5,5 5,4 5,6 5,5

Latvijas etnosu dabiskais pieaugums

10. tabula
1990. 1991. 1992. 1993. 1994. 1995. 1996.
Skaits
Visi iedzīv. 3106 -116 -3331 -12438 -17501 -17336 -14538
Latvieši 1546 310 -584 -4430 -6954 -7730 -6618
Krievi 877 -545 -2533 -5399 -6628 -6441 -5234
Baltkrievi 276 -46 -323 -967 -1149 -1191 -1003
Ukraiņi 687 492 272 -229 -313 -299 -277
Citi etnosi -280 -327 -163 -1413 -2457 -1675 -1409
Procenti no kopskaita
Visi iedzīv. 100 100 100 100 100 100 100
Lavieši 45,7 - 16,2 35,6 39,7 44,6 45,5
Krievi 25,8 59,4 70,3 43,4 37,9 37,8 36,0
Baltkrievi 8,2 5 8,7 7,8 6,6 6,8 6,9
Ukraiņi 20,3 - - 1,8 1,8 1,7 1,9
Citi etnosi - 35,6 4,8 11,4 14 9,1 9,7

Etnosu vecumsastāvs Latvijā 1989.gadā

11.tabula

(procentos)

Vecumgrupas Visi iedzīv. Latvieši Krievi Baltkrievi Ukraiņi
Kopā 100 100 100 100 100
Jaunāki par darbspējas vecumu 22,8 23,8 24,5 13,1 16,5
Darbspējas vec. 56,5 53,7 57,4 67,0 69,5
Vecāki par darbspējas vecumu 20,7 22,5 18,1 19,9 14,0
Vidējais vecums, gadi 36,3 39,6 36,8 41,1 35,2

Latvijā mirušie (pa etnosiem)

9.tabula
1990. 1991. 1992. 1993. 1994. 1995. 1996.
Skaits
Visi mirušie 34 812 34 749 35 420 39 197 41 757 38 931 34 320
Latvieši 19 892 19 797 20 002 21 686 22 683 21 493 19 160
Krievi 10 033 10 261 10 825 11 894 12 460 11 811 10 330
Baltkrievi 1564 1583 1503 1876 1930 1885 1603
Ukraiņi 756 762 694 867 918 852 733
Citi etnosi 2567 2346 2396 2874 3766 2890 2494
Procenti no kopskaita
Visi mirušie 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Latvieši 57,1 57,0 56,5 55,3 54,3 55,2 55,8
Krievi 28,8 29,5 30,6 30,3 29,8 30,3 30,1
Baltkrievi 4,5 4,6 4,2 4,8 4,6 4,8 4,7
Ukraiņi 2,2 2,2 2,0 2,2 2,3 2,2 2,1
Citi etnosi 7,4 6,7 6,7 7,4 9,0 7,4 7,3

Latvijas iedzīvotāju etniskais sastāvs

12. tabula
Latvieši Krievi Baltkrievi Ukraiņi Citi etnosi
1989. 1387757 905515 119702 92101 161492
1992. 1396057 902271 117180 89322 152128
1993. 1395516 872406 109797 82065 146392
1994. 1391469 849245 105131 76169 143840
1995. 1385043 829617 102488 75315 137080
1996. 1377785 816018 100370 73597 133890
1997. 1371569 805684 94803 72579 135230
 
1989. 52 34 4,5 3,5 6
1992. 52,5 34 4,4 3,9 5,2
1993. 53,5 33,5 4,2 3,2 5,6
1994. 54,2 33,1 4,1 3,1 5,5
1995. 54,8 32,8 4,1 3 5,4
1996. 55,1 32,6 4 2,9 5,4
1997. 55,3 32,5 4 2,9 5,3

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!