• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 7. jūlija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.1998., Nr. 199/200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 7. jūlija sēdē (turpinājums) Pēc Ministru kabineta 7. jūlija sēdes

Vēl šajā numurā

08.07.1998., Nr. 199/200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdībā

Ministru kabineta 7. jūlija sēdē

Ministru kabinets akceptēja grozījumu likumā "Par valsts un pašvaldību palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā", kas paredz likuma vienā pantā svītrot normu, saskaņā ar kuru Ministru kabinetam pēc pašvaldību priekšlikuma jāapstiprina kvotas repatriantu nodrošināšanai ar dzīvojamo platību.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1997.gada 4.jūnija rīkojumā nr.273 "Par Latviešu valodas apguves valsts programmas koordinācijas padomi", papildinot padomes sastāvu ar Ilmāru Geigi — Tieslietu ministrijas Sabiedrisko un reliģisko lietu departamenta Nacionālo lietu nodaļas vadītāju.

Saskaņā ar Augstskolu likumu Ministru kabinets apstiprināja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas Satversmi, kā arī likumprojektu "Par Augstākās padomes 1992.gada 10.marta lēmuma "Par Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu" atzīšanu par spēku zaudējušu".

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 10.septembra noteikumos nr.351 "Noteikumi par darba samaksas sistēmu atsevišķu no budžeta finansējamo iestāžu darbiniekiem", kuri paredz noteikt šādas kategorijas autovadītājiem Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku sastāvā: automobiļa vadītājs (prokuratūras iestādēs un Aizsardzības ministrijas autobāzē) 14 — 12; autobusa vadītājs (prokuratūras iestādēs un Aizsardzības ministrijas autobāzē) 14 —13; kravas automobiļa vadītājs (prokuratūras iestādēs un Aizsardzības ministrijas autobāzē) 15 — 13. Noteikts, ka Aizsardzības ministrijas autobāzes darbinieku amatalgas nosakāmas Aizsardzības ministrijas autobāzei paredzēto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Akceptēts rīkojums, ar kuru atļauts Iekšlietu ministrijai pirkt nekustamo īpašumu — ēku un zemesgabalu Liepājā, Ziemeļu ielā 21a, — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Liepājas brigādes vajadzībām.

Akceptēti grozījumi likumā "Par aviāciju", kuri izstrādāti atbilstoši Eiropas Savienības un Latvijas Republikas asociācijas līguma un 1992.gada 23.jūlija Padomes noteikumu par gaisa pārvadātāju licencēšanu prasībām.

Saskaņā ar likumu "Par valsts mežu izmantošanu" Ministru kabinets akceptēja rīkojumu, kurš paredz iedalīt no Valsts meža dienesta Krāslavas virsmežniecības fonda 120 m3 kokmateriālu Krāslavas centrālās rajona slimnīcas vajadzībām.

Akceptēts Ministru kabineta rīkojums "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā", kurā iekļauti 140 pilsonības pretendenti, tai skaitā 5 viņu nepilngadīgie bērni.

Akceptēti "Noteikumi par lauksaimniecības statūtsabiedrību likvidācijas pabeigšanu un nodokļu parādu dzēšanu", kuri noteiks kārtību, kādā paredzama lauksaimniecības statūtsabiedrību likvidācija un dzēšami nodokļu parādi un ar tiem saistītā pamatparāda palielinājuma nauda, nokavējuma nauda un soda nauda tām lauksaimniecības statūtsabiedrībām, kuras atbilst vienam no šādiem nosacījumiem: likvidētas un līdz 1996.gada 1.janvārim izslēgtas no Uzņēmumu reģistra, bet kurām ir parādi; pieņēmušas lēmumu par likvidāciju un līdz 1996.gada 1.janvārim uzsākušas likvidāciju, bet kuru likvidācija līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai nav pabeigta šādu iemeslu dēļ: ir nerealizēti pamatlīdzekļi (nekustamais īpašums), debitoru saistības, nodokļu maksājumu parādi, pārējie parādi, tai skaitā parādi par saņemto elektroenerģiju un gāzi. Noteikumi ir spēkā līdz 1999.gada 1.jūlijam.

Akceptēti "Noteikumi par degvielas kvalitātes vides normatīviem", kuri noteiks degvielas kvalitātes vides normatīvus un prasības degvielas atbilstības novērtēšanas institūciju pilnvarošanai reglamentētajā atbilstības novērtēšanas sfērā, lai nodrošinātu vides kvalitātes un patērētāju aizsardzību. Šie noteikumi jāievēro visiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un valsts institūcijām, kas iesaistīti degvielas apritē.

Akceptēts rīkojums, kas paredz ieguldīt valsts akciju sabiedrības "Latvijas eksportkredīts" pamatkapitālā nekustamo īpašumu — ēku un zemi — Rīgā, Jaunielā 26, kas ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Finansu ministrijas personā, attiecīgi palielinot pamatkapitālu par 188 000 latu.

Akceptēts rīkojums, kas saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" uzdod Privatizācijas aģentūrai likumā noteiktajā kārtībā pārdot šādu statūtsabiedrību valsts kapitāla daļas: Aizkraukles rajona Skrīveru pagasta lauksaimniecības paju sabiedrība "Skrīveri"; Latvijas — Krievijas kopuzņēmums akciju sabiedrība "Marienbāde"; akciju sabiedrība "Latvijas industriālā banka"; SIA "Baltic container terminal"; SIA "Rīgas centrālais termināls"; SIA "Skonos"; SIA "Riveko"; SIA "Viesnīca "Talsi""; Latvijas — Francijas — Krievijas kopuzņēmums "Starptautiskie transporta reģionālie ekspluatācijas kompleksi — STREK, SIA"; SIA "Belcom"; SIA "VIA UNA"; SIA "Baltreveress"; Latvijas un Šveices kopuzņēmums, SIA "Baltic transit services company LTD" un Valsts Mežotnes selekcijas un izmēģinājumu stacijas (privatizēta) ieguldījums SIA "Latvijas šķirnes sēklas".

Akceptēti "Muzeju akreditācijas noteikumi", kuri noteiks kārtību, kādā veicama valsts, pašvaldības vai privāta muzeja akreditācija valsts atzīta muzeja darbībai. Noteikts, ka akreditāciju veic un muzeja akreditācijas apliecību izsniedz Muzeju valsts pārvalde.

Akceptēts Ministru kabineta rīkojums "Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās", ar kuru akceptēts līguma projekts un valsts ieņēmumu valsts ministrs pilnvarots parakstīt minēto līgumu. Pēc līguma parakstīšanas tas jāiesniedz apstiprināšanai Saeimā.

Akceptēti noteikumi "Privātajā pensiju fondā uzkrātā papildpensijas kapitāla aprēķināšanas vispārējā kārtībā", kas nosaka, ka uzkrātā papildpensijas kapitāla aprēķins paredz katra pensiju plāna dalībnieka individuālās daļas noteikšanu no kopējā pensiju plāna darbības rezultātā.

Akceptēts rīkojums, kurš paredz saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību" nodot bez atlīdzības Kandavas pilsētas ar lauku teritoriju pašvaldības īpašumā tālākai privatizēšanai divstāvu ēku Kandavā, Tirgus laukumā 3, un vienstāva ēku Kandavā, Tirgus laukumā 4.

Akceptēts likumprojekts "Grozījums likumā "Par humānās palīdzības sūtījumiem"". Grozījums noteiks, ka Finansu ministrija ir tiesīga izsniegt Ministru kabineta noteiktajā kārtībā atļaujas sabiedriskajām un reliģiskajām organizācijām humānās palīdzības kravu saņemšanai.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 25.jūnija noteikumos nr.233 "Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi", kuri izstrādāti Ministru prezidenta uzdevumā sakarā ar noteikumu 5.punkta neskaidro redakciju attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu piemērošanu darba braucienu un komandējuma izdevumiem, nepieciešamību pārskatīt komandējumu dienas naudas un izdevumu normas par naktsmītni Latvijas Republikā, kā arī izdevumu normas diennakts komandējumiem (darba braucieniem) uz ārvalstīm. Diennakts normas komandējumiem Latvijas Republikā ir veidotas šādi: dienas nauda — ņemot vērā inflāciju iepriekšējos divos gados un maksimālo viesnīcas maksu, balstoties uz Latvijas Tūrisma padomes apkopoto informāciju par viesnīcu cenām. Izdevumu diennakts normas komandējumiem uz ārvalstīm ir izstrādātas, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas iesniegto informāciju, kas veidota no vēstniecību un ANO datiem. Ārvalstis ir sadalītas pa reģioniem.

Akceptēti "Noteikumi par bēgļa pabalstu", kuri nosaka bēgļa pabalsta apmēru un tā piešķiršanas un izmaksāšanas kārtību. Bēgļa pabalsts ietver: pabalstu dzīvošanai un uzturam, kam jāsedz izmaksas par dzīvojamo telpu īri, komunālajiem maksājumiem un uzturu vai arī uzturēšanos iestādē, kas nodrošina šos pakalpojumus (internātskolā, pansionātā u.tml.); pabalstu latviešu valodas apguvei valsts valodas prasmes 1.pakāpes līmenī, kam jāsedz izmaksas par latviešu valodas apmācību. Noteikts, ka pabalstu latviešu valodas apguvei piešķir bēglim no septiņu gadu vecuma. Bēgļa pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Noteikts, ka bēglim izmaksājamais pabalsts dzīvošanai un uzturam ir 50 latu mēnesī, pabalsts latviešu valodas apguvei — ne vairāk kā 35 lati mēnesī.

Akceptēts rīkojums "Par Latvijas Republikas valdības, Igaunijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līguma par kopējas izglītības telpas izveidi starp Baltijas valstīm vispārējās vidējās un profesionālās izglītības jomā projektu". Noteikts, ka pēc līguma parakstīšanas tas iesniedzams apstiprināšanai Saeimā.

Ministru kabinets izskatīja jautājumu par līdzekļu piešķiršanu Centrālajai vēlēšanu komisijai parakstu vākšanas procesa nodrošināšanai tautas nobalsošanas ierosināšanai par likumu "Grozījumi Pilsonības likumā". Noteikts, ka no Finansu ministrijas līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tiek piešķirti 118 000 latu Centrālajai vēlēšanu komisijai, lai segtu parakstu vākšanas nodrošināšanas izdevumus.

Ministru kabinets atlika jautājuma izskatīšanu par līdzekļu piešķiršanu Valsts prezidenta kancelejai valsts vizīšu nodrošināšanai.

Ministru kabinets akceptēja "Noteikumus par neparasta finansu darījuma pazīmēm", kuri noteiks neparasta finansu darījuma pazīmju sarakstu, kurā ietvertās pazīmes var liecināt par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai to legalizācijas mēģinājumu. Kredīta un finansu iestādēm, lai izpildītu likuma prasības par informācijas sniegšanu Kontroles dienestam par neparastiem finansu darījumiem, jāvadās no pazīmēm, kuras aprakstītas šai sarakstā un attiecas uz skaidras naudas darījumiem, pārskaitījumu, azartspēļu, norēķina karšu, nekustamā īpašuma, vērtspapīru un apdrošināšanas jomā. Noteikts, ka kredītiestādēm un finansu iestādēm jāsniedz ziņojumi Kontroles dienestam arī par tiem darījumiem, kas ir uzsākti pirms šo noteikumu stāšanās spēkā un tiek turpināti pēc to stāšanās spēkā un atbilst šajos noteikumos minētajiem nosacījumiem.

Akceptēts rīkojums "Līgums par Baltijas kopējā tranzīta procedūru", kas paredz ieviest kopēju Baltijas tranzīta procedūru ar autotransportu pārvietojamām precēm, šai procedūrai piemērotu garantiju, deklarēšanas, datu uzskaites un apmaiņas, savstarpējo prasību atlīdzināšanas sistēmu. Tā īstenošana ir būtisks solis ceļā uz Baltijas valstu pievienošanos Eiropas Savienības un Eiropas brīvā tirgus asociācijas valstu Kopējā tranzīta konvencijai. Pēc līguma parakstīšanas tas iesniedzams apstiprināšanai Saeimā.

Ministru kabinets akceptēja rīkojumu "Par līdzekļu piešķiršanu Valkas pilsētas pašvaldībai". Finansu ministrijai uzdots piešķirt no ministrijas līdzekļiem Valkas pilsētas pašvaldībai neparedzētiem gadījumiem 400 latu — zemesgabala (83500 m2 platībā) Valkā, Savienības ielā, ierakstīšanai zemesgrāmatā uz B. Pences vārda un līdzekļus (atbilstoši tāmei), kas nepārsniedz 4000 latu, — telekomunikāciju kabeļa izbūvei Valkā, Savienības ielā, un ēku un būvju Valkā, Savienības ielā 1a, Savienības ielā 1b, un Savienības ielā 3, pieslēgšanai kabelim. Robežsardzei uzdots iesniegt Finansu ministrijā tāmi un tehnisko pamatojumu nepieciešamo līdzekļu piešķiršanai robežas iecirkņa Valkā, Savienības ielā, aprīkošanai ar videotehniskajiem kontroles līdzekļiem.

Ministru kabinets izskatīja konceptuālu jautājumu par atsevišķiem nodokļa atvieglojumiem likumprojektā "Par ienākuma nodokli". Akceptēts priekšlikums papildinājumam likumprojektā "Par ienākuma nodokli", kas paredz autotransporta uzņēmuma, kurš saņem dotācijas no valsts budžeta pasažieru pārvadājumu izmaksu segšanai, grāmatvedībā izveidoto rezervju izslēgšanu no uzņēmuma apliekamā ienākuma. Noteikts, ka maksimālā rezervē ieskaitāmā summa ir 5000 latu par vienu autobusu, kas ir uzskaitīts autotransporta uzņēmuma bilancē, un ka šāda kārtība var tikt piemērota desmit gadus. Akceptēts priekšlikums īstenot atteikšanos no īpašuma nodokļa atvieglojuma fiziskajām personām, kas gūst ienākumus no lauksaimniecības produkcijas ražošanas, pakāpeniski triju gadu laikā, katru gadu samazinot pašreiz likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli" noteikto nodokļa atvieglojumu 3000 latu apmērā par vienu tūkstoti latu. Finansu ministrijai uzdots iesniegt priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam attiecīgajai atbildīgajai Saeimas komisijai.

 

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!