• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 1998. gada 3. jūnija lēmums Nr. 11 "Par Konkurences likumā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpuma konstatēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.1998., Nr. 199/200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49121

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.11

Par tiesiskā pienākuma uzlikšanu

Vēl šajā numurā

08.07.1998., Nr. 199/200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 11

Pieņemts: 03.06.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padome

Lēmums Nr.11

(Prot. Nr.27 5.§) Rīgā 1998. gada 3. jūnijā

Par Konkurences likumā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpuma konstatēšanu

Lieta Nr.90/07-01-D/24.02.98

Konkurences padome izskatīja SIA "Nafta LR" 24.01.1998. iesniegumu par SIA "Ventspils tranzīta serviss" izdarīto iespējamo Konkurences likuma pārkāpumu un citu tās rīcībā esošo informāciju un

konstatēja:

SIA "Nafta LR" savā iesniegumā norādījusi, ka SIA "Ventspils tranzīta serviss" bez pamatojuma atteikusies slēgt līgumu ar SIA "Nafta LR" uz 1998. gadu par ekspedīcijas pakalpojumu sniegšanu naftas un naftas produktu kravām, kuru starpnieks ir SIA "Ventspils tranzīta serviss". Atteikums bijis mutisks un tā iemesli netika minēti. Tajā pašā laikā līdzīgus līgumus uz 1998. gadu SIA "Ventspils tranzīta serviss" ir noslēgusi ar trijām citām ekspeditoru sabiedrībām. Rezultātā SIA "Nafta LR" draud piespiedu iziešana no naftas un naftas produktu kravu ekspedīcijas pakalpojumu tirgus.

Iesniedzējs — SIA "Nafta LR" — ir ekspeditoruzņēmums Ventspils ostā, dibināts 1991. gada 26. novembrī kā Latvijas – Krievijas kopuzņēmums. Tā pamatdarbība saistīta ar naftas un naftas produktu ekspedīcijas pakalpojumu veikšanu. Šādus pašus pakalpojumus Ventspils ostā sniedz arī vairākas citas sabiedrības.

Vēl līdz 1997. gada nogalei naftas transportēšanā no kravas nosūtītāja līdz vienīgajam naftas stividoram Ventspils ostā — a/s "Ventspils nafta" — starpniecības pakalpojumus sniedza trīs sabiedrības: SIA "Puses", SIA "Skonto nafta" un SIA "Ventrans Rīga", kas savā starpā konkurēja, piedāvājot savus pakalpojumus par dažādām cenām. Šie uzņēmumi slēdza līgumus ar stividoru par naftas iekraušanu tankkuģos un ar ekspeditoriem, tai skaitā arī ar SIA "Nafta LR".

1997. gada decembrī minētās starpnieku sabiedrības ar praktiski vienādu līdzdalību (33%+33%+34%) izveidoja jaunu uzņēmējsabiedrību — SIA "Ventspils tranzīta serviss", kas tagad vienīgā sniedz starpniecības pakalpojumus naftas tranzītā caur Ventspils ostu. SIA "Ventspils tranzīta serviss" meklē klientus — naftas kravu īpašniekus, slēdz ar tiem līgumus par naftas kravu pieņemšanu, uzglabāšanu un iekraušanu tankkuģī, uzņemoties arī risināt visus jautājumus, kas saistīti ar kravas ekspeditēšanu. Tātad SIA "Ventspils tranzīta serviss" ar šiem līgumiem uzņemas atbildību par naftu, kas piegādāta noliešanas vietā Ventspilī, naftas vada "Družba" galā, slēdz līgumu ar stividoru — a/s "Ventspils nafta" — un kādu no vairākām ekspeditoru sabiedrībām, kas nodarbojas ar naftas kravu ekspeditēšanu.

Konkrētais tirgus, kurā darbojas iespējamais Konkurences likuma pārkāpējs SIA "Ventspils tranzīta serviss", ir starpniecības pakalpojumi naftas tranzītā caur Ventspils ostu, kurā tas atrodas dominējošā stāvoklī. Apstāklis, ka Ventspils ostā pienāk naftas vada "Družba" atzars, nosaka minēto pakalpojumu specifiku un ģeogrāfisko ierobežojumu. Alternatīvu naftas tranzīta koridoru ZR virzienā, kas nebūtu ievērojami dārgāki, pagaidām nav. Citādi kā pa naftas vadiem naftas kravas netiek ransportētas (atšķirībā no naftas produktiem, kurus pārvadā arī pa dzelzceļu).

Ekspedīcijas pakalpojumus naftas un naftas produktu kravām sniedz četras sabiedrības, t.sk. arī SIA "Nafta LR". Ar trim sabiedrībām SIA "Ventspils tranzīta serviss" ir noslēgti līgumi uz 1998.gadu, saskaņā ar kuriem SIA "Ventspils tranzīta serviss" ir pasūtītājs, kas norāda, kurām kravām ekspeditors veiks transporta ekspedīcijas pakalpojumus un par kādu samaksu.

Saskaņā ar SIA "Nafta LR" iesniegumu un tam pievienotajiem sarakstes dokumentiem arī tā ir griezusies pie SIA "Ventspils tranzīta serviss" ģenerāldirektora U.Pumpura ar priekšlikumu noslēgt šādu līgumu, bet pēc mutiska atteikuma to noslēgt — arī pie Latvijas tranzīta biznesa asociācijas priekšsēdētāja A.Lemberga un a/s "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētāja M.Vaivada. Neskatoties uz to, līgums vēl joprojām nav noslēgts. Tikšanās reizē Konkurences padomē U.Pumpurs apgalvoja, ka SIA "Nafta LR" esot zaudējusi viņa uzticību kā darījumu partneris, tomēr izvairījās minēt konkrētākus iemeslus. Uz Konkurences biroja pieprasījumu arī rakstiski nav sniegts paskaidrojums par atteikuma iemesliem, tādēļ Konkurences padomei nav pamata uzskatīt, ka atteikums slēgt līgumu ir objektīvi attaisnots.

Tajā pašā laikā SIA "Nafta LR" turpina sniegt ekspedīcijas pakalpojumus saviem tradicionālajiem klientiem, bet ar ievērojami sliktākiem nosacījumiem. Tas notiek tādēļ, ka a/s "Ventspils nafta" tarifu atlaižu politikas un reālās darbības rezultātā apiet SIA "Ventpils tranzīta serviss" naftas tranzītā ir ekonomiski nepamatoti un neizdevīgi. Savukārt SIA "Ventspils tranzīta serviss" līgumos ar naftas kravu īpašniekiem nosaka savu pakalpojumu cenu, kurā iekļauta arī cena par ekspedīcijas pakalpojumiem. Ja ekspedīcijas pakalpojumus pēc naftas eksportētāja vēlēšanās reāli veic SIA "Nafta LR", nevis SIA "Ventspils tranzīta serviss" izvēlētā sabiedrība, naftas kravas īpašniekam jāmaksā par šiem pakalpojumiem papildus.

Ņemot vērā šos apstākļus, tikai daļa no SIA "Nafta LR" līdzšinējiem klientiem izmanto tās pakalpojumus. Ir klienti, kas piekrīt maksāt divreiz par ekspeditora pakalpojumiem, citiem SIA "Nafta LR" sniedz savus pakalpojumus, nesaņemot samaksu no kravas īpašniekiem, bet piestādot rēķinus SIA "Ventspils tranzīta serviss". Tā savukārt atsakās šos rēķinus apmaksāt, atsaucoties uz to, ka ar IA "Nafta LR" neesot noslēgts līgums. Rezultātā SIA "Nafta LR", kaut arī vēl veic zināmas darbības kravu ekspedīcijas jomā, varētu drīzumā tikt izspiesta no naftas kravu ekspedīcijas pakalpojumu tirgus Ventspilī.

Konkurences padome, pamatojoties uz minētajiem secinājumiem un apspriedes rezultātiem, un saskaņā ar Ministru kabineta 1997. gada 30. decembra noteikumu nr.444 "Konkurences likuma pārkāpumu izskatīšanas kārtība:"20., 21.un 23.punktu,

nolēma:

1. Atzīt, ka SIA "Ventspils tranzīta serviss" ir izdarījusi konkurences likuma 17. panta 1. punktā noteikto dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, jo, atrazdamās dominējošā stāvoklī starpniecības pakalpojumu tirgū naftas tranzītā caur Ventspils ostu, bez objektīvi attaisnojoša iemesla ir atteikusies slēgt līgumu ar SIA "Nafta LR" uz 1998. gadu par ekspedīcijas pakalpojumu sniegšanu naftas kravām, tai pašā laikā noslēdzot līgumus ar tās konkurentiem.

2. Konkurences birojam organizēt sarunas ar iesaistītajām personām par pārkāpuma izbeigšanu un tā seku novēršanu.

Priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!