• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tālie Austrumi nav nemaz tik tāli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.1998., Nr. 212/213 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.217

Par Ministru prezidenta biedra pienākumu izpildītāja iecelšanu

Vēl šajā numurā

17.07.1998., Nr. 212/213

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc vizītes

Tālie Austrumi nav nemaz tik tāli

Kopsavilkumā par finansu ministra Roberta Zīles darba vizīti Singapūrā

Kā jau iepriekš ziņoja "Latvijas Vēstnesis", no 5. līdz 13. jūlijam Singapūrā darba vizītē uzturējās vairāku Latvijas amatpersonu oficiāla delegācija finansu ministra R.Zīles vadībā. Oficiālās vizītes laikā Singapūrā finansu ministrs R.Zīle 7. jūlijā parakstīja līgumu par Latvijas un Singapūras savstarpējo investīciju veicināšanu un aizsardzību. Kā uzsvēra R.Zīle, "investīciju veicinošam līgumam Āzijas reģionā ir īpaša nozīme — pirmkārt, jau tāpēc, ka Latvijas uzņēmējiem tas ir vēl viens plašs, līdz šim maz izmantotu iespēju reģions. Otrkārt, arī tāpēc, ka aizvien lielāka šajā reģionā, konkrētajā gadījumā, Singapūrā, ir interese par Baltijas valstu, arī Latvijas iespējām. Lai veicinātu šo savstarpējo interesi, Latvijas valdības uzdevums ir iespējami ātri sakārtot nepieciešamo likumdošanas bāzi uzņēmējdarbības veicināšanai, lai mazinātu informatīvo vakuumu starp abām valstīm."

Šāda savstarpējo investīciju līguma lomu apstiprina arī fakts, ka jau pašlaik Singapūra Latvijas uzņēmumos veikusi 76 miljonus ASV dolāru lielas investīcijas, kas veido 9 procentus no kopējā ārvalstu investīciju apjoma valstī. Privatizācijas procesā Singapūras uzņēmumi ir ieguldījuši 5,6 miljonus ASV dolāru un pārņēmusi šo uzņēmumu saistības par 210 miljoniem ASV dolāru. Pašlaik Latvijā darbojas 12 Latvijas un Singapūras kopuzņēmumi. Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Singapūru 1997. gadā sasniedzis 18,4 miljonus ASV dolāru, to veidoja Latvijas eksports uz Singapūru — 17,3 miljoni ASV dolāru un imports — 1,1 miljons ASV dolāru.

Tieši tāpēc ministra vizītes laikā LAA sadarbībā ar Singapūras Tirdzniecības attīstības pārvaldi šīs valsts uzņēmējiem tika organizēts seminārs, kura laikā ziņojumus par Latvijas pašreizējo ekonomisko situāciju, uzņēmējdarbību regulējošo likumdošanu, kā arī investīciju iespējām sniedza ministrs R.Zīle, Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts un Latvijas Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektors Jānis Naglis.

Vizītes laikā Latvijas delegācijai notika sarunas ar Finansu, kā arī Rūpniecības un Tirdzniecības ministrijas pārstāvjiem, ar Singapūras valūtas pārvaldes vadību, ar pasaulē konteineru apgrozījuma ziņā lielākās —Singapūras ostas — pārstāvjiem.

Kopsavilkumā par Latvijas Attīstības aģentūras aktivitātēm Singapūrā

Latvijas amatpersonu vizītes laikā arī Latvijas Attīstības aģentūra organizēja tikšanās ar Singapūras uzņēmējiem, valdības organizācijām un aģentūrām.

"Rachin Impex Pte Ltd." Latvijā nodarbojas ar kravu tranzītu uz Maskavu caur Rīgas Tirdzniecības ostu. Firmai "Rachin Impex" Latvijā ir arī polipropilēna maisu ražotne. Latvijas meitaskompānijas nosaukums ir SIA "Safepack", tā pašlaik nodarbina apmēram 250 strādājošo. Kompānijasaktīvi īsteno Latvijā jaunus projektus, kas saistīti ar jaunu ražotņu atvēršanu, privatizāciju un tranzīta pakalpojumu paplašināšanu.

"Weeluk Pte Ltd."

nodarbojas ar kokmateriālu tirdzniecību un ražošanu. Tai pieder vairākas tropisko koku apstrādes rūpnīcas Malaizijā, no kurienes kokmateriāli tiek eksportēti uz visu pasauli. Galvenā mītne atrodas Singapūrā. Tai pieder kompānijas Vjetnamā, Dienvidāfrikā un Tuvajos Austrumos. Kompānija uzsāka tirdzniecību ar Latviju pirms trim gadiem. Latvijas filiāles nosaukums ir SIA "Weeluk (Baltic)". Tā aktīvi darbojas, pērkot kokmateriālus un eksportējot tos no Rīgas ostas uz dažādām pasaules valstīm. 1998.gada jūnijā kompānija iepirka Latvijā kokmateriālus par vairāk nekā USD 1 miljonu mēnesī. 1997.gadā "Weeluk" privatizācijas ceļā nopirka zāģētavas iekārtas un nepabeigtu zāģētavu "Valdemārpils koks", kas atradās likvidācijas procesā. Pašlaik zāģētavā tiek saražota daļa no kompānijas eksportētajiem kokmateriāliem un tiek apsvērta iespēja papildus investēt zāģētavā un paplašināt ražošanu. Tikšanās laikā tika pārrunātas kompānijas aktivitātes Latvijā, kā arī kompānijas nākotnes plāni.

"Tolaram Group"

(TG) "Tolaram Investments (Tallin)" ir starptautiska grupa, kuras darbība aptver dažādas nozares, sākot ar galveno — tekstilrūpniecību, šķiedru un polimēru ražošanu un beidzot ar tirdzniecību, finansu pakalpojumiem un nekustamā īpašuma darījumiem. TG nodarbojas galvenokārt ar tekstila, šķiedru, dziju, grīdas segumu, papīra, ķimikāliju, telekomunikāciju aparatūras, pārtikas produktu un elektronikas produktu ražošanu. Kompānija izvērš savu darbību 20 valstīs, ieskaitot Austrumāzijas valstis, Ķīnu, Indiju, Āfrikas valstis, ASV, Krieviju un Baltiju. Galvenā mītne atrodas Singapūrā. Grupas kopējais gada apgrozījums ir USD 850 miljoni, un darbinieku skaits pārsniedz 15 000. TG darbība Baltijā aizsākās Igaunijā, kur kompānija darbojas kopš 1994. gada. Igaunijā tika privatizētas trīs tekstilražotnes — "Baltex 2000", "Lotus Colors 2000" un "Baltex Nonwovens", kā arī papīrražotne "Horizon Pulp and Paper" Kehrā. Igaunijā TG pieder arī nekustamo īpašumu sabiedrība. Lietuvā TG pašreiz piedalās tekstilfabrikas "Alytus" privatizācijā. TG Baltijas filiāles nosaukums ir "Tolaram Investments", un tās galvenais birojs atrodas Tallinā. Kopš 1997.gada septembra kompānijai pārstāvniecība ir arī Rīgā. Kopš 1998.gada janvāra TG ir Daugavpils VAS "Dauteks" īpašnieks. Tagad uzņēmuma nosaukums ir a/s "Tolaram Fibers". Uzņēmums ražo neilona šķiedru, riepu korda materiālu, kā arī zeķbikses un zeķes. Pēc 1997.gada statistikas datiem "Tolaram Group" ir ceturtā lielākā ārvalstu investkompānija Latvijā, kas investējusi USD 72 miljonus. Tikšanās laikā tika apspriesta kompānijas darbība Latvijā, lielākie šķēršļi, kas kavē ārvalstu investoru darbību Latvijā, kā arī TG nākotnes plāni Latvijā. TG ir ļoti svarīga kā investors, jo cieši sadarbojas ar "Singapūras Attīstības banku" (SDB) un valdības investīciju kompāniju "TOMASEK".

Vizītes laikā nozīmīga bija arī iepazīšanās ar dažādu Singapūras organizāciju — "Singapore Trade Development Board", "Singapoure Economic Development Board", "Singapore Maritime and Port Authority" — darbību un pieredzi. Pateicoties šīm organizācijām, Singapūra pēdējos gadu desmitos, veiksmīgi izmantojot savas dabas dotās priekšrocības, ir sasniegusi vērā ņemamu ekonomisko izaugsmi. Latvijai un Singapūrai ir daudz līdzīga, nelielo izmēru, attīstītās transporta infrastruktūras un ģeogrāfiskā novietojuma ziņā. Tādēļ, kā uzskata Latvijas Attīstības aģentūras pārstāvji, būtu vērtīgi izmantot Singapūras pieredzi.

"Singapore Economic Development Board"

— organizācijas galvenais uzdevums ir piesaistīt ārvalstu biznesu un investīcijas Singapūrai. Tā ir analogs Latvijas Attīstības aģentūrai. Valdība uzskata par svarīgiem uzdevumus, ko veic šī organizācija, un tādēļ tā saņem lielu valdības atbalstu un finansējumu.

"Singapore Trade Development Board"

— eksporta veicināšanas organizācija. Sniedza lielu atbalstu, organizējot Latvijas delegācijas vizīti un tikšanos pie apaļā galda ar Singapūras uzņēmējiem.

"Singapore Maritime and Port Authority (MPA)"

— izveidota 1996. gadā, apvienojoties dažiem National Maritime Board, Marine Department un Port mof Singapore Authority departamentiem. Organizācijas uzdevums ir aizstāvēt Singapūras stratēģiskās jūrniecības intereses, realizēt jūras administrācijas funkcijas un kuģu vadības kontroli, kā arī attīstīt un reklamēt Singapūru kā pasaules klases ostu un starptautiskās jūrniecības centru. Tikšanās laikā notika MPA prezentācija un dalīšanās pieredzē par ostu un jūrniecības attīstību Singapūrā, brīvostu, industriālo parku, brīvo ekonomisko zonu veidošanu un vadīšanu Singapūrā, kā arī par Singapūras kā jūrniecības centra reklamēšanu pasaulē.

"JTC International"

(JTCI) ir kompānijas "Jurong Town Corporation" (JTC) meitasuzņēmums. JTC ir Singapūras lielākā un veiksmīgākā kompānija, kas nodarbojas ar rūpnieciskā īpašuma attīstīšanu (industrial estates development). JTC ir izveidojusi un pārvalda vairāk nekā 35 rūpnieciskos īpašumus Singapūrā un citās Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīs. Pirmais un vispazīstamākais ir "Jurong Industrial Estate" Singapūrā. JTCI ir JTC filiāle, kas ir atbildīga par kompānijas aktivitātēm ārvalstīs. JTCI darbojas trijos galvenajos virzienos:

1) konsultāciju biznesā,

2) stratēģiskajā biznesā,

3) industriālo parku biznesā.

Konsultāciju biznesa grupa sniedz konsultācijas rūpnieciskajā un komerciālajā attīstībā, t.i., veic priekšizpētes, ģenerālo un infrastruktūras plānošanu, konsultē dizaina un celtniecības darbos. Industriālo parku biznesa grupa investē un attīsta industriālos parkus, kā arī pārvalda tos un nodarbojas ar mārketingu. Stratēģiskā biznesa grupa investē un attīsta dažādas infrastruktūras būves, piemēram, elektrostacijas un ostas. Viena no kompānijas lielākajām priekšrocībām, kas ir svarīga Latvijai, ir tāda ka, pateicoties JTCI pieredzi, tai ir labi sakari ar lielajām investorkompānijām visā pasaulē. Līdz ar to JTCI ne tikai attīsta industriālos parkus vai ostu teritorijas, bet arī nodrošina lielo investorkompāniju ienākšanu šajos īpašumos. Latvijas delegācija vizītes laikā tika iepazīstināta ar kompānijas darbu un sasniegumiem, ieskaitot arī izbraukumu pa JTC attīstīto un tai piederošo ostu Jurong Port. Tika apspriestas JTCI sadarbības iespējas ar Latviju:

1) JTCI piedalīšanās kāda no lielajiem privatizējamiem uzņēmumiem pārveidošanā par industriālo parku;

2) JTCI iesaistīšanās Liepājas speciālās ekonomiskās zonas, Rīgas ostas un Ventspils brīvostas projektos;

3) nepieciešamība informēt JTCI par Rēzeknes speciālo ekonomisko zonu;

4) nepieciešamība informēt JTCI par Latvijas teholoģisko parku u.c. projektiem.

"Port of Singapoure Authority (PSA)"

pārvalda visas aktivitātes Singapūras ostā, kas ir pasaulē visnoslogotākā osta — katrās trīs minūtēs ostā pienāk vai no tās aiziet viens kuģis. Galvenokārt ostā apkalpo konteinerkravas. Osta ir arī liels kravu sadales centrs. Latvijai svarīgi ir tas, ka PSA ne tikai pārvalda Singapūras ostu, bet arī piedalās projektos, veic investīcijas, attīsta un pārvalda ostas arī citās valstīs. Kā tika minēts tikšanās laikā, PSA aktīvi meklē jaunas investīciju iespējas, it īpaši Eiropā. Vizītes laikā notika arī Latvijas delegācijas ekskursija pa ostu.

FM un LAA informācija

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!